Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pozegnanie sliwek? Re: pozegnanie sliwek?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: pozegnanie sliwek?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: oshin <b...@a...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pozegnanie sliwek?
Date: Sat, 27 Oct 2001 09:21:26 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 94
Message-ID: <r...@4...com>
References: <9rb2a9$3l0$1@i26.srv.wp-sa.pl>
NNTP-Posting-Host: 149.156.213.228
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: info.cyf-kr.edu.pl 1004167766 14282 149.156.213.228 (27 Oct 2001 07:29:26
GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 27 Oct 2001 07:29:26 +0000 (UTC)
X-Posting-Agent: Hamster/1.3.22.103
X-Newsreader: Forte Agent 1.8 PL beta 7/32.548
X-SigInfo: Generated by Sygnaturkowiec v. 0.1.2.9
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:76950
Ukryj nagłówki

Teresa K <t...@w...pl> napisal(a) nam tak:
sliwki.... wszystko co podaje pochodzi z grupy :))))
wlasne przepisy mam w domku

ciasta:
ciasto ze sliwkami i kruszonka
- 50 dag maki
- 25 dag margaryny (masla)
- 2 zoltka,
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy
- plaska lyzeczka proszku do pieczenia (choc niekoniecznie).

Z zoltek i reszty zagniatasz kruche ciasto i wkladasz na trochę do
lodowki (godzinka lub dluzej, ile tam masz czasu). 1/3 ciasta
odkladasz, a reszte podpiekasz w temperaturze co najmniej 220 st C.
Wyjmujesz, gdy lekko się zrumieni. ukladasz na nim przepolowione
sliwki i piane ubita z 2 bialek z cukrem (do smaku). Na to pokruszona
reszta ciasta i z powrotem do piekarnika, pieczemy w wysokiej
temperaturze (ok. 220 st) do zrumienienia ciasta.
------------

ciasto szybciutkie z owocami
? 2 szklanki maki + 2 lyzeczki proszku do pieczenia
? 5 jaj + 1 szklanka cukru
? 1 kostka (20 dkg)roztopionego masla
? owoce

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Blaszke wysmaruj tluszczem i wysyp
tarta bulka. Cale jajka ubij z cukrem, dodaj po trochę make z
proszkiem cały czas mieszajac (mikser), na koniec wlej roztopiony
(moze być nawet bardzo goracy) tluszcz. Wymieszaj. Wlej do blaszki,
uloz owoce (czastki lub krazki jabłek, gruszek, polowki wydrylowanych
sliwek, a jak nie masz owocow to dodaj 2 garsci rodzynek i troche
orzechów). Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 25-30 minut.
-----------

ciasto ze sliwkami
- 2,5 szklanki maki
- 2 lyzeczki plaskie proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3/4 kostki miekkiego masla /100 gr/
- 3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy.

jajka razem z cukrem ukrecic mikserem "do bialosci", az beda geste jak
kogiel mogiel, potem wkrecic maslo, potem wsypywac partiami make
przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i cały czas krecic. powinno
być dosc gestawe, ale raczej nie rozcienczac mlekiem zeby sliwki nie
opadly. A sliwek tak na oko daje z pol kilo albo nieco wiecej.
-------

ciasto ze sliwkami 2
- 60 dkg rabarbaru (ok 1 kg węgierek)
- 15 dkg maki
- 7,5 dkg maki ziemniaczanej
- 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia (polskiego)
- 15 dkg cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 3 zoltka
- 15 dkg margaryny
- sól

Cukier, jajka + zoltka i margaryne utrzec, dodac obie maki, proszek,
zapach. Ciasto będzie dosc geste. Wyłozyc na blache, oczywiscie
wysmarowana itd. W wylozone na blasze ciasto wcisnac owoce (sliwki
oczywiscie wypestkowane, a jesli rabarbar to pokrojony na centymetrowe
plasterki). Piec w 200 stop.
------

Tarta sliwkowa
? 20 dkg maki
? 10 dkg margaryny
? 2-3 łyżki kwasnej smietany
? szczypta soli

Make przesiac z sola, posiekac z margaryna. Wlac smietanę i zagniesc
ciasto, schlodzic przez godzinę (albo i dłuzej) w lodowce. Forme do
tarty (lub tortownice) wylepic ciastem, posypac 2 lyzkami cukru pudru,
ulozyc wypestkowane sliwki. Podpiec w bardzo goracym piekarniku. Ubic
2 jajka ze szklanka smietany i polowa szklanki cukru pudru, polac tym
owoce i zapiec na zloty kolor. Jesli ktos tak jak ja kocha cynamon,
moze posypac ciasto cynamonem i/lub dodac cynamonu do kruchego ciasta.
--------

starczy? :))))))

oshin
http://szanty.art.pl/~bydnorz
kliknij i nakarm glodne dzieci! http://www.pajacyk.pl
--
Wiktor Hugo
Ach! jak Opatrznosc jest wielka! Kazdemu dała swoje cacko:
lalke - dziecieciu, dziecie - kobiecie, a mezczyznie - kobiete.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem