« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-30 13:49:08
Temat: lasagne - przysmak włoskiej mafii ;)Witam wszystkich zainteresowanych:)))
Najpierw podaję przepis oryginalny, który wzięłam z
Magazynu Rzeczypospolitej, a który pochodzi ponoc od
szefa kuchni włoskiej mafii. Potem podzielę sie
doświadczeniem własnym, bo danie cieszy się
niesłabnącym powodzeniem u mnie w domu.
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I BAKŁAŻANEM W SOSIE Z SUSZONYCH
POMIDORÓW
Najpierw sos: 100 g suszonych pomidorów namoczyć w 200
ml wody i przygotować wywar jarzynowy. Wrzucić na
głęboką patelnię 2 litry posiekanych świeżych
pomidorów (najlepiej tych podłużnych), suszone
pomidory wraz z płynem, w którym się moczyły,
oczyszczoną z pestek i pokrojoną w paski czerwoną
słodką paprykę, jedną posiekaną cebulę, rozgnieciony
ząbek czosnku, wlać niecałe ½ l wywaru z
jarzyn. Gotować bez przykrycia na małym ogniu 45
minut, co 15 min dosypując świeżej, posiekanej
bazylii, łącznie ok. 100 g. Doprawić solą i pieprzem.
5 średniej wielkości bakłażanów pokroić w centymetrowe
plastry, posypać solą i odłożyć na durszlak na 30 min.
Potem wycisnąć dokładnie i podsmażyć z obu stron na
suchej patelni, po kilka naraz, na małym ogniu, z
dwiema łyżeczkami siekanego tymianku (lub 0,5 - l łyż.
suszonego), do pierwszej miękkości i odstawić.
Podgotować na parze kilo szpinaku.
Do kilograma sera ricotta wbić jajko, wmieszać pół
litra siekanej świeżej bazylii, sól i pieprz do smaku.
Na dnie blachy 20x20 cm rozsmarować pół litra sosu
pomidorowego, przykryć sos surowymi płatami lasagne.
Przykryć masą z równych proporcji szpinaku, ricotty i
bakłażanów, plus ¼ 1 sosu. Znów przykryć
lasagne i powtórzyć obie warstwy, kończąc warstwą
sosu, przykrytą cienkimi plasterkami mozzarelli.
Przykryć folią i wstawić do piekarnika (l 80 st. C) na
45 min. Zdjąć folię i piec jeszcze 15-20 min.
I tyle przepis...
My nie dajemy pomidorów suszonych, bo i skąd (a może
ktoś wie?)... bazylię świeżą (też nie mamy jej nigdy w
wystarczających ilościach) uzupełniamy suszem. Szpinak
grzeje w rondlu i mieszam na jednolitą masę z serkiem
mascarpone, bo jest bardziej tłusty od ricotty (oba do
kupienia w supermarketach. Poza tym robimy lasagne w
szklanym żaroodpornym naczyniu z pokrywką i pieczemy w
mikrofali. W zależności od jego wielkości wychodzi 3
do 5 warstw. Na każdą warstwę trzeba liczyć 1
bakłażan. Bakłażany obieramy, o czym w oryginale ani
słowa. Może nie trzeba... Prażymy je na patelni
teflonowej. Nie przypalają się. A na wierzchnią
warstwę sosu, pod mozarellę kładziemy jeszcze
plasterki żółtego sera. Piecze się cały czas pod
przykryciem (ok 50 min), a i tak jest przyrumienione.
Może i troche pracochłonne, ale ... jejuuu, jakie
pyszne!!!!
Życze wytrwałości i... smacznego :)))
MiKa
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-30 14:01:17
Temat: Re: lasagne - przysmak w^(3)oskiej mafii ;)MiKa:
> --------------------------------------------
> wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
> http://www.kuchnia.serwisy.net
> http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
> --------------------------------------------
to chyba się trzeba cookbuka czepić, za to kodowanie? Ciężko się czyta,
ale już gryzę.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-30 14:08:55
Temat: Re: lasagne - przysmak w^(3)oskiej mafii ;)Waldemar Krzok wrote:
> MiKa:
> > --------------------------------------------
> > wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
> > http://www.kuchnia.serwisy.net
> > http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
> > --------------------------------------------
> to chyba się trzeba cookbuka czepić, za to kodowanie?
Ciężko się czyta,
> ale już gryzę.
> Waldek
Sorki, ale ja nie mam pojecia jak zmienic to
nieszczesne kodowanie. bede musiala pisac bez polskich
liter... :(((
MiKa
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-30 14:09:09
Temat: Re: TEST LITEREK lasagneTaki mały teścik bukw.
ąęśćźńł
ĄĘŚĆŹŃŁ
Waldek
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-30 14:12:40
Temat: Re: TEST LITEREK lasagneWaldek wrote:
> Taki mały teścik bukw.
> ąęśćźńł
> ĄĘŚĆŹŃŁ
> Waldek
> --------------------------------------------
> wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
> http://www.kuchnia.serwisy.net
> http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
> --------------------------------------------
U mnie widac swietnie, wiec nie wiem zupelnie o co
chodzi... :(((
MiKa
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-30 14:22:00
Temat: Re: lasagne - przysmak wloskiej mafii ;)MiKa:
>
> Sorki, ale ja nie mam pojecia jak zmienic to
> nieszczesne kodowanie. bede musiala pisac bez polskich
> liter... :(((
napisałem do kukbuk-Izy, może poprawi, zobaczymy. To nie twoja wina.
A co do meritum, to jesteś pewna tego centymetra w grubości bakłażana?
Ja robię podobnie, ale plasterki mają jakieś 2-3mm. Zakwaszam je octem
balsamico i czosnkiem. Smakują też luzem ;-)
Kiedyś podawałem przepis na moją lasagne, trochę podobne. Spróbuję
jednak z tymi suszonymi pomidorami, podoba mi się ta wersja.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-30 14:22:43
Temat: Re: TEST LITEREK lasagneWed, 30 Oct 2002 14:09:09 +0000 (UTC), w...@g...de (Waldek)
napisal/a:
>???????
>???????
Nic z tego ;-)
ąęśćźółńłż
hmmm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-30 14:25:53
Temat: Re: TEST LITEREK lasagneMiKa:
>>Taki ma^(3)y te?cik bukw.
>
>
>>?e^??1/4n~^(3)
>>?E^???N~?
> U mnie widac swietnie, wiec nie wiem zupelnie o co
> chodzi... :(((
tylko o to, że jest źle ustawione kodowanie w główce wiadomości i mój
czytnik głupieje. Przestawię ręcznie, to mogę czytać ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-31 07:22:58
Temat: Re: lasagne - przysmak wloskiej mafii ;)Waldemar Krzok wrote:
> MiKa:
> >
> > Sorki, ale ja nie mam pojecia jak zmienic to
> > nieszczesne kodowanie. bede musiala pisac bez polskich
> > liter... :(((
> napisałem do kukbuk-Izy, może poprawi, zobaczymy. To nie
twoja wina.
> A co do meritum, to jesteś pewna tego centymetra w
grubości bakłażana?
> Ja robię podobnie, ale plasterki mają jakieś 2-3mm.
Zakwaszam je octem
> balsamico i czosnkiem. Smakują też luzem ;-)
> Kiedyś podawałem przepis na moją lasagne, trochę
podobne. Spróbuję
> jednak z tymi suszonymi pomidorami, podoba mi się ta
wersja.
> Waldek
Dzieki. Ulzylo mi, ze to nie ja zlosliwie te krzaczki
;) sadze .
A centymetra jestem pewna. Robimy to na okragło. No,
moze z lekka przesadzilam ;) ale i tak czesto, bo to
jest przepycha. Tylko z tymi suszonymi pomidorami
kłopot, bo nie wiem, skad wziac.
MiKa
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-31 09:35:03
Temat: Re: lasagne - przysmak w^(3)oskiej mafii ;)
>Sorki, ale ja nie mam pojecia jak zmienic to
>nieszczesne kodowanie. bede musiala pisac bez polskich
>liter... :(((
>
>MiKa
>
>--------------------------------------------
nei martw sie - mozna sie nauczyc...tylko smiesznie to brzmi, jak
sobie mruczysz co piszesz...sprobuj!
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |