Data: 2008-06-13 12:22:37
Temat: Re: magnez z czelokady ?
Od: tomek wilicki <t...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
news wrote:
> To prawda ze m,agnez z czekolady jest ciezko przysfajalny i lepiej jesp
> pestki z dyni
> ?
pestki z dyni mają bardzo mało magnezu, zwłaszcza w stosunku do
zapotrzebowania organizmu. Cynk mają, pewnie Ci się z cynkiem pomyliło.
Magnez z czekolady nie tyle jest ciężko przyswajalny, co raczej żeby
zaspokoić zapotrzebowanie musiałbyś zjadać tej czekolady kilogram dziennie.
Fakt, że trochę magnezu czekolada ma i jej producenci sprytnie to
rozdmuchali, ale bez przesady.
Magnez w większości pochodzi ze zbóż, a konkretnie to ze zbóż z pełnego
przemiału (pieczywo razowe), wyroby z mąki białej prawie tego pierwiastka
nie mają - stąd zresztą ta epidemia niedoborów. No i kawa, kawa wymywa ten
pierwiastek z organizmu. Rekordzistą w wypłukiwaniu magnezu z organizmu
jest cocacola.
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
|