Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia majonez

Grupy

Szukaj w grupach

 

majonez

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-07 16:25:48

Temat: majonez
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Umiem zrobić sama majonez, ale często kupuję, nawet częściej niż robię.
Do głowy mi nie przyszło, ze w składzie majonezu może być cukier, bo sama
nie dodaję. Okazuje się jednak, że jest cukier w majonezach. Czy znacie
jakiś majonez bez cukru?
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-07 17:54:59

Temat: Re: majonez
Od: <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy znacie
> jakiś majonez bez cukru?


Ale Joasiu, chodzi Ci o domowy, czy kupny..?

pozdrawiam,
Kamila K. /stonsik

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-07 22:09:38

Temat: Re: majonez
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

"Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> a écrit dans le message
news: a68480$f5$...@n...onet.pl...
> Umiem zrobić sama majonez, ale często kupuję, nawet częściej niż robię.
> Do głowy mi nie przyszło, ze w składzie majonezu może być cukier, bo sama
> nie dodaję. Okazuje się jednak, że jest cukier w majonezach. Czy znacie
> jakiś majonez bez cukru?

Zawsze dodaje szczypte cukru : chodzi o to (zeby jezyk gietki powiedzial
wszystko co pomysli glowa - czasem byl jak piorun : jasny, predki - o czasem
smetny - jako piesn stapowa) zeby cytryne / ocet w ostatniej fazie majonezu
zlagodzic, i przy okazji, podkreslic smak musztardy, tej z Dijon...


Ewcia
(La Mayonnaise)

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-07 22:23:45

Temat: Re: majonez
Od: Ania Nieszkowska <n...@n...fr> szukaj wiadomości tego autora

Ewa skad ty tutaj..... powinnas byc w Lyonie? Moze bys mogla podac jakas rade o
truflach( grzybach) bo jestes jedyna osoba na swiecie ktora znam i ktora sobie
smazyla (chyba w listopadzie i na liscie naszej...) jajecznice z trufla i z
Larousse'm (voir Wladyslaw Los). Popatrz na wate "co to jest trufla" Reny ...

"Ewa (siostra Ani) N." a écrit

> Zawsze dodaje szczypte cukru : chodzi o to (zeby jezyk gietki powiedzial
> wszystko co pomysli glowa - czasem byl jak piorun : jasny, predki - o czasem
> smetny - jako piesn stapowa) zeby cytryne / ocet w ostatniej fazie majonezu
> zlagodzic, i przy okazji, podkreslic smak musztardy, tej z Dijon...
>
> Ewcia
> (La Mayonnaise)
>
> --
> Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-07 22:54:05

Temat: Re: majonez
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

"Ania Nieszkowska" <n...@n...fr> a écrit dans le message news:
3...@n...fr...
> Ewa skad ty tutaj..... powinnas byc w Lyonie? Moze bys mogla podac jakas
rade o
> truflach( grzybach) bo jestes jedyna osoba na swiecie ktora znam i ktora
sobie
> smazyla (chyba w listopadzie i na liscie naszej...) jajecznice z trufla i
z
> Larousse'm (voir Wladyslaw Los). Popatrz na wate "co to jest trufla" Reny
...
>

Ania, smak trufli wtedy byl dobry... ale slaby...
(i przrazliwie drogi !)

Ewcia
(kochajaca sister : kissssess)

ps. poza tym juz wole smardze, bo i 2 razy tansze (zaledwie cena platyny), i
wiecej smaku maja.
ps2. ucieklam z wykladow

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-08 14:33:42

Temat: Re: majonez
Od: Pawel Hadam <P...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Umiem zrobić sama majonez, ale często kupuję, nawet częściej niż robię.
> Do głowy mi nie przyszło, ze w składzie majonezu może być cukier, bo sama
> nie dodaję. Okazuje się jednak, że jest cukier w majonezach. Czy znacie
> jakiś majonez bez cukru?

Ja znam majonez domowy bez cukru. Robimy jak ten z cukrem, tylko nie
dajemy cukru.

Pawel

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-09 14:52:37

Temat: Re: majonez
Od: "Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Pawel Hadam" <P...@c...pl> napisał w wiadomości
news:3C88CBC6.ED0905F9@comarch.pl...
> > Umiem zrobić sama majonez, ale często kupuję, nawet częściej niż robię.
> > Do głowy mi nie przyszło, ze w składzie majonezu może być cukier, bo
sama
> > nie dodaję. Okazuje się jednak, że jest cukier w majonezach. Czy znacie
> > jakiś majonez bez cukru?
>
> Ja znam majonez domowy bez cukru. Robimy jak ten z cukrem, tylko nie
> dajemy cukru.
>
> Pawel

Znalazlam taki przepois: majonez mleczny
po 2 lyzki nieslodzonego zageszczonego mleka i musztardy, 8 lyzek oliwy, 1
lyzeczka soku z cytryny, sol i pieprz. Musztarde utrzac z sokiem. Mleko
zmiksowac z dodawana struizka oliwa. polaczyc z musztarda. Krotki zmiksowac.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-09 15:44:31

Temat: Re: majonez
Od: "Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

jeszcze taki;
"2 duże jaja bardzo świeże; 2 szklanki oleju słonecznikowego; sok z 2
cytryn; musztarda z gorczycą (polska); 4 łyżki zimnego mleka

Sposób przyrządzania: To nieprawdopodobne, jak lekki może być majonez. Jest
jeden warunek: trzeba mieć mikser z częścią, która służy do rozdrabniania
warzyw - nazwijmy ją, dla uproszczenia, krajarką. Nam będzie służyła do
ubicia majonezu. Potrzebne też jest naczynie trochę wyższe od krajarki, o
przekroju niewiele większym od kółka, w którym osadzony jest nożyk do
rozdrabniania. Dobrze nadają się do tego niektóre słoiki po konfiturach. Do
naczynia wbijamy całe jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, łyżkę musztardy i
sól (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową).Wkładamy
krajarkę, tak by dotykała dna naczynia. Włączamy mikser na najszybszy bieg i
nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min. Gdy zobaczymy, że majonez zaczyna
się formować, tzn. idzie ku górze, delikatnie podnosimy krajarkę do połowy
naczynia i z powrotem równie delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez
przerwy, aż całe naczynie wypełni się majonezem. Wówczas dolewamy powoli
zimne mleko i znowu w podobny sposób poruszamy krajarką. Majonez jest
gotowy, gdy mleko zniknie. Jest tak gęsty i puszysty, że można go kroić
nożem.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-10 15:44:01

Temat: Re: majonez
Od: <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

pozwoliłam sobie jeszcze raz przytoczyć mojego newsa z 'dawnatemu';o)) o
majonezie. A oto i on:
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.r
ec.kuchnia&aid=15260463

i polecam ten przepis baaardzo!

pozdrawiam,
Kamila K. / stonsik

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-11 08:26:52

Temat: Re: majonez
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:4884.000033d3.3c87a972@newsgate.onet.pl...
> Czy znacie
> > jakiś majonez bez cukru?
>
>
> Ale Joasiu, chodzi Ci o domowy, czy kupny..?
>

Domowy to sobie robię bez. Chodzi mi o kupny.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

lody
Co z tym ajerkoniakiem?
wicher czyli OT
IKEA a patelnia zeliwna
pączki z kartoflami

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »