Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia majonez

Grupy

Szukaj w grupach

 

majonez

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 40


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2005-12-13 13:52:20

Temat: Re: majonez
Od: "Piotrek" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kamila G wrote:
> Temat Majoneziku Kętrzyńskiego naszego Kochanego, niezastąpionego :)
> ja jestem z Olsztyna ,

Heheh, jednak to temat wszystkich z Warmi i Mazur chyba. Na szczescie
znajomi dostarczają mi Kętrzyński z Olsztyna do Wawy regularnie :) W Tesco
pojawia sie i znika, jednak da sie upolowac. Wieksze problemy są z keczupem
Włocławek.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2005-12-13 14:25:35

Temat: Re: majonez
Od: Kamila G <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

o taaaaaaaaaaaak z keczupek Włocławek to już w ogóle we Wrocku mogę
zapomnieć :(( ale na świeta jade do domku i zabiore zapas keczupu i
majonezu :P :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2005-12-13 17:56:10

Temat: Re: majonez
Od: "LadyP1022" <l...@n...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

W artykule news:dnm3s8$8j8$1@inews.gazeta.pl,
niejaki(a): Mazurzak z adresu <k...@g...pb> napisał(a):

> "Kamila G" <k...@o...pl> wrote in message
> news:dnm2av$14s$1@inews.gazeta.pl...
>> Majonez Kętrzyńki i tylko on . Najlepszy Majonez na
>> świecie :) Pozdrawiam i mam nadzieję, że nigdy nie
>> zniknie z rynku . Ma ten sam smak od kiedyh pamiętam
>> czyli od jakieś 20 lat.
>
> Największą
> bolączką Kętrzyńskiego jest jego słaba dystrybucja (może
> nie słaba ale na wąskim obszarze - regionalna). Poza Warmia i Mazurami
> znalezienie go graniczy z cudem.


W Płocku i Łodzi nie ma problemu z zakupem Kętrzyńskiego :)


--
Pozdrawiam

LadyP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2005-12-13 19:16:02

Temat: Re: majonez
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson napisał(a):
> A jakie sa te tradycyjne smaki?

Te, które przetrwały wieki.
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2005-12-13 20:57:49

Temat: Re: majonez
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <dnn6m8$m8o$2@nemesis.news.tpi.pl>,
JerzyN <0...@m...pl> wrote:

> Krysia Thompson napisał(a):
> > A jakie sa te tradycyjne smaki?
>
> Te, które przetrwały wieki.
> ;-)
> pozdr. Jerzy

Takich to można na palcach policzyć. W Polsce majonez pojawił się pewnie
w końcu XIX wieku lub nawet na początku XX.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2005-12-13 22:10:07

Temat: Re: majonez
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mardi 13 décembre 2005 ŕ 12:33:51, dans <3...@n...onet.pl>
vous écriviez :

>> Przecież wystarczy 10-15 min żeby zrobić furę majonezu... (w robocie
>> kuchennym, znaczy się) No chyba, że ktoś nie dysponuje, wtedy zwracam honor.

> A czy mogłabyś podać przepis, z którego korzystasz?

> dzięki
> bebekot

Problem w tym, ze zeby zrobic dobry (sztywny) majonez, z jednego
jedynego zoltka wychodzi minimum 1/3 litra majonezu. Czyli
rzeczywiscie "fura", bo konserwuje sie toto 2 dni w lodowce maksimum.


Wiec lepiej kupic dobry gotowy.



Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2005-12-14 00:07:18

Temat: Re: majonez
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 13 Dec 2005 20:16:02 +0100, JerzyN
<0...@m...pl> wrote:

>Krysia Thompson napisał(a):
>> A jakie sa te tradycyjne smaki?
>
>Te, które przetrwały wieki.
>;-)
>pozdr. Jerzy


Nie wierze w te same smaki sprzed lat...to tak, ja wspomnienia,
ktore lukrujemy :))

Pierz, stary cynik
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2005-12-14 07:04:33

Temat: Re: majonez
Od: aniared <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
>
> Problem w tym, ze zeby zrobic dobry (sztywny) majonez, z jednego
> jedynego zoltka wychodzi minimum 1/3 litra majonezu. Czyli
> rzeczywiscie "fura", bo konserwuje sie toto 2 dni w lodowce maksimum.
>
Wg przepisu M. Gessler, na 1 jajko daje sie 1 szkl. oleju, więc trochę
mniej wychodzi. Jest sztywny i smaczny.

--
Ania

"Early to rise, early to bed, makes a man healthy, wealthy and dead"

http://www.aniared.blog.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2005-12-14 07:33:02

Temat: Re: majonez
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los napisał(a):
> Takich to można na palcach policzyć. W Polsce majonez pojawił się pewnie
> w końcu XIX wieku lub nawet na początku XX.

XIX, XX i XXI to już trzy.
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2005-12-14 08:57:00

Temat: Re: majonez
Od: "szama" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

No nasz keczupik jest najlepszy a o majonezie to się dowiedziałam wielu
rzeczy od was dzięki pozdrawiam Włocławek
Aga

Użytkownik "Piotrek" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dnmjoe$klk$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kamila G wrote:
>> Temat Majoneziku Kętrzyńskiego naszego Kochanego, niezastąpionego :)
>> ja jestem z Olsztyna ,
>
> Heheh, jednak to temat wszystkich z Warmi i Mazur chyba. Na szczescie
> znajomi dostarczają mi Kętrzyński z Olsztyna do Wawy regularnie :) W Tesco
> pojawia sie i znika, jednak da sie upolowac. Wieksze problemy są z
> keczupem Włocławek.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Szpinak raz jeszcze
chlebek naan?
Re: indyk
Absinth
religa przepis

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »