« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-10 12:10:54
Temat: majonez domowy- relacjakilka dni temu podawalam przepis Marty Gessler na majonez robiony metoda
niekonwencjonalna, ktory mozna kroic nozem:)))
zrobilam go w sloiku takim 3/4 litra , po konserwowych- idealny rozmiarowo,
cala radosc robienia tego majonezu jest w tym, ze nie dawkuje sie olej po
kropelce- aby sie nie zwarzyl, tylko tak jak jest w przepisie- daje sie
wszystkie skladniki hurtem, oprocz 4 lyzek mleka .i faktycznie wychodzi
super.
Uwagi:
tam bylo sok z 2 cytryn, ja dalam z 1,5 a mozna smialo z 1 cytryny
oprocz tego dodalam przyprawy o ktorych nie bylo w tekscie
czyli lyzeczka plaska cukru, sol i bialy pieprz, jednakowoz na starcie
zrobilam bez cukru i troche soli za malo, dominowal smak soku, ale po
uzupelnieniu juz na koniec- majonez wyszedl idealny
Zrobilam nie ze slonecznikowego oleju -tylko akurat w sklepie byl
uniwersalny o nazwie "wyborny", bo jak mnie naszlo na majonez wieczorem a w
chacie tylko olej po frytkach- to kupilam jaki byl. Troche sie zagrzewa
podczas miksowania nozem, ale to nc nie szkodzi jakosci- po odwroceniu
sloika do gory nogami- skubany trzyma sie kurczowo:)))Dla mnie bomba. Wyszlo
3/4 tegoz duzego sloika
Podsumowujac:
smak i konsystencja super, a 2 jajca i 2 szklanki oleju - to circa 2-
2,5zlociszow wychodzi a winiary- to z 8 zl taka pojemnosc...
Jola L-L
wkleje dla modemowcow przepis uprzedajac...
"Majonez najlzejszy i najszybszy
To nieprawdopodobne, jak lekki moze byc majonez. Jest jeden warunek: trzeba
miec mikser z czescia, ktora sluzy do rozdrabniania warzyw - nazwijmy ja,
dla uproszczenia, krajarka. Nam bedzie sluzyla do ubicia majonezu. Potrzebne
tez jest naczynie troche wyzsze od krajarki, o przekroju niewiele wiekszym
od kolka, w ktorym osadzony jest nozyk do rozdrabniania. Dobrze nadaja sie
do tego niektore sloiki po konfiturach.
2 duze jaja bardzo swieze
2 szklanki oleju slonecznikowego
sok z 2 cytryn
musztarda z gorczyca (polska)
4 lyzki zimnego mleka
Do naczynia wbijamy cale jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, lyzke musztardy
i sol (wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa).Wkladamy
krajarke, tak by dotykala dna naczynia. Wlaczamy mikser na najszybszy bieg i
nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min. Gdy zobaczymy, ze majonez zaczyna
sie formowac, tzn. idzie ku gorze, delikatnie podnosimy krajarke do polowy
naczynia i z powrotem rownie delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez
przerwy, az cale naczynie wypelni sie majonezem. Wowczas dolewamy powoli
zimne mleko i znowu w podobny sposob poruszamy krajarka. Majonez jest
gotowy, gdy mleko zniknie.
Jest tak gesty i puszysty, ze mozna go kroic nozem.Marta Gessler"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-10 12:29:54
Temat: Re: majonez domowy- relacja
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:at4m83$def$1@news.tpi.pl...
> kilka dni temu podawalam przepis Marty Gessler na majonez robiony metoda
> niekonwencjonalna, ktory mozna kroic nozem:)))
[...] Jest jeden warunek: trzeba
> miec mikser z czescia, ktora sluzy do rozdrabniania warzyw - nazwijmy ja,
> dla uproszczenia, krajarka.
Kurcze.. jedyna czesc do mojego miksera, ktora moglaby pasowac to cos, co
sluzy mi za malakser - taki ukryty nozyk. Myslisz Jolu, ze moglby pasowac?
Bo z checia bym taki majonez ukrecila:-)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 13:23:10
Temat: Re: majonez domowy- relacja
Użytkownik "MJ Skorupscy" <skorupski???@autocom.pl> napisał w wiadomości
news:at4mn8$h3r$1@news.tpi.pl...
> Kurcze.. jedyna czesc do mojego miksera, ktora moglaby pasowac to cos, co
> sluzy mi za malakser - taki ukryty nozyk. Myslisz Jolu, ze moglby pasowac?
> Bo z checia bym taki majonez ukrecila:-)
>
> Marta
mysle, ze mowimy o tym samym -koncowka do miksera co ma nozyk , bo
pozostale -to do ciasta i piany. wkreca sie ja na gwint do miksera- to jak ?
o tym samym myslimy?:))
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 13:44:19
Temat: Re: majonez domowy- relacja
> 2 duze jaja bardzo swieze
> 2 szklanki oleju slonecznikowego
> sok z 2 cytryn
> musztarda z gorczyca (polska)
> 4 lyzki zimnego mleka
Prosze o wyjasnienie :> musztarda z gorczyca (polska)???
Pozdrawiam.
Zorki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 13:47:21
Temat: Re: majonez domowy- relacja
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:at4qh7$f0c$1@news.tpi.pl...
> mysle, ze mowimy o tym samym -koncowka do miksera co ma nozyk , bo
> pozostale -to do ciasta i piany. wkreca sie ja na gwint do miksera- to jak
?
> o tym samym myslimy?:))
> Jola L-L
ooo..chyba tak. Tylko ten nozyk w takiej "oslonce" jest. Ale chyba to ten:)
Wykorzystam go dzis w takim razie do zrobienia majonezu, a nie jak zwykle do
sosu truskawkowego z mrozonych truskawek:)
dzieki Jolu za przepis
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 14:36:29
Temat: Re: majonez domowy- relacja
Użytkownik "zorki4" <z...@i...pl> napisał w wiadomości
news:19011-1039527715@62.148.89.82...
> Prosze o wyjasnienie :> musztarda z gorczyca (polska)???
> Pozdrawiam.
> Zorki
po mojemu wszystkie musztardy (a przynajmniej te co znam sa na bazie
gorczycy), moze zachodnie sa na jakiejs chemii?
ja dalam to co mialam- czyli delikatesowa kielecka
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 14:52:05
Temat: Re: majonez domowy- relacjaJola L-L wystukał w wiadomości <at4ujf$g1k$1@news.tpi.pl>:
>
> Użytkownik "zorki4" <z...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:19011-1039527715@62.148.89.82...
> > Prosze o wyjasnienie :> musztarda z gorczyca (polska)???
> > Pozdrawiam.
> > Zorki
> po mojemu wszystkie musztardy (a przynajmniej te co znam sa na bazie
> gorczycy), moze zachodnie sa na jakiejs chemii?
> ja dalam to co mialam- czyli delikatesowa kielecka
Może chodzi o wersję z całymi ziarenkami gorczycy? Choć do majonezu to
trochę dziwny pomysł...
Jo'Asia
--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
O Elbereth! Gil tonie! (Ostrze elfów)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 17:52:27
Temat: Re: majonez domowy- relacja
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w
> 4 lyzki zimnego mleka
A czy mleko mozna czymś zastąpić, np wodą ?
Mam dziecko uczulone na białko mleka krowiego
i nie może ani grama mleka.
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 18:05:49
Temat: Re: majonez domowy- relacja
Użytkownik "Przyklejka" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:at59kr$6if$1@news.tpi.pl...
>> > 4 lyzki zimnego mleka
>
> A czy mleko mozna czymś zastąpić, np wodą ?
> Mam dziecko uczulone na białko mleka krowiego
> i nie może ani grama mleka.
>
> Kasia
nie mam pojecia, bo robilam z mlekiem, ale szczerze mowiac - to
zaryzykowalabym na Twoim miejscu. To tylko 4 lyzki, zreszta po pierwszej juz
bedziesz wiedziala czy mozna kontynuowac
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 18:26:13
Temat: Re: majonez domowy- relacja
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał \
> nie mam pojecia, bo robilam z mlekiem, ale szczerze mowiac - to
> zaryzykowalabym na Twoim miejscu. To tylko 4 lyzki, zreszta po
pierwszej juz
> bedziesz wiedziala czy mozna kontynuowac
Spróbuje za kilka dni jak będę potrzebowała majonez:-)
Zdam relacje czy było warto.
Dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |