« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-15 10:14:14
Temat: makowiec z serem białym?Albo odwrotnie: sernik z wartswą makową - poszukuję :)
Szczerze mówiąc nie wiem, jak fachowo może się nazywać taki wypiek - może
dlatego miałam problem ze znalezieniem czegoś konkretnego w archiwum.
Jedyne, co znalazłam to "sernik czarno-biały", ale to nie do końca o to
chodzi.
Czy ktoś z Grupowiczów zna sprawdzony przepis na właśnie serowo-makowy
wypiek?
tj: ciasto na kruchym spodzie z wartswą makową i serową - bo właśnie coś
takiego sobie umyśliłam.
Z góry dzięki,
--
Karolina Krotka
@ eor (at) autograf pl @
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-15 10:29:31
Temat: Re: makowiec z serem białym?
Użytkownik "Krotka" <w...@...mail.pl> napisał w wiadomości
news:cpp2me$nl8$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Albo odwrotnie: sernik z wartswą makową - poszukuję :)
>
> Szczerze mówiąc nie wiem, jak fachowo może się nazywać taki wypiek - może
> dlatego miałam problem ze znalezieniem czegoś konkretnego w archiwum.
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=seromakowiec&lr=
--
pozdrawiam, misiczka
A kiedy twoja miłość jest przyjęta i otwierają się dla ciebie
ramiona - wówczas proś Boga, niechaj ocali tę miłość od zepsucia,
bowiem niepokoję się o serca po brzegi szczęściem wypełnione.
(Saint Exupery)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-15 10:36:53
Temat: Re: makowiec z serem białym?> Szczerze mówiąc nie wiem, jak fachowo może się nazywać taki wypiek - może
> dlatego miałam problem ze znalezieniem czegoś konkretnego w archiwum.
Jeżeli to co ja znam pod nazwą Seromak będzie dobre to proszę oto link
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis1574.html
zdjęcie wykazuje dużą zgodność z Twoim opisem :-)
Pozdrawiam
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-15 10:54:36
Temat: Re: makowiec z serem białym? "misiczka" <U...@w...pl> napisał
> http://www.google.pl/search?hl=pl&q=seromakowiec&lr=
no tak - na to bym nie wpadła.ech.
dziękuję bardzo ! :)
--
Karolina Krotka
@ eor (at) autograf pl @
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-15 10:56:05
Temat: Re: makowiec z serem białym?
Użytkownik "DuzyMis" <D...@a...pl> napisał w wiadomości
news:cpp443$i4c$1@news.onet.pl...
> > Szczerze mówiąc nie wiem, jak fachowo może się nazywać taki wypiek -
może
> > dlatego miałam problem ze znalezieniem czegoś konkretnego w archiwum.
>
> Jeżeli to co ja znam pod nazwą Seromak będzie dobre to proszę oto link
> http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis1574.html
> zdjęcie wykazuje dużą zgodność z Twoim opisem :-)
stronka mi nie wchodzi :(((
spróbuję za chwilkę
ale dzięki za pomoc! :)
--
Karolina Krotka
@ eor (at) autograf pl @
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-15 11:49:17
Temat: Re: makowiec z serem białym?> Albo odwrotnie: sernik z wartswą makową - poszukuję :)
> ....
Proszę bardzo. Sprawdzony wielokrotnie:
Ciasto:
15 dkg mąki
12 dkg margaryny
5 dkg cukru pudru
1 żółtko
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka kakao
Masa serowa:
60 dkg twarogu półtłustego
6 jaj
30 dkg cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
15 dkg masła
1 łyżeczka budyniu śmietankowego lub maki ziemniaczanej
Masa makowa:
25 dkg maku
6 jaj
30 dkg cukru
1 cukier waniliowy
1 łyzeczka proszku do pieczenia
4 łyzki mąki pszennej
10 dkg tłuszczu
bakalie
olejek
Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.
Masa serowa :
ser zmielić przez maszynkę, utrzeć żółtka z cukrem i dodać cukier waniliowy,
tłuszcz.
Wymieszać z serem, dodać bakalie, pianę z białek, proszek do pieczenia i
mąkę ziemniaczaną lub budyń.
Masa makowa :
mak sparzyć, zmielić przez maszynkę dwa razy.
Utrzeć tłuszcz z żółtkami i cukrem, dodać cukier waniliowy.
Wymieszać wszystko z makiem, dodać proszek do pieczenia, bakalie i pianę
ubitą z białek.
Ja wykładam masy od razu na surowe ciasto i piekę wszystko razem. Jesli
wolisz, to dla pewności mozesz podpiec chwilkę ciasto, a potem nałożyć
resztę.
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-15 12:18:27
Temat: Re: makowiec z serem białym?> Ja wykładam masy od razu na surowe ciasto i piekę wszystko razem. Jesli
> wolisz, to dla pewności mozesz podpiec chwilkę ciasto, a potem nałożyć
> resztę.
Zrobie w tym roku i makowiec zawijany i taki seromakowiec, tylko jak znam
swoją trefną do kruchego ciasta rękę to będzie to seromakowiec na zakalcu...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-15 12:23:14
Temat: Re: makowiec z serem białym?>> Ja wykładam masy od razu na surowe ciasto i piekę wszystko razem. Jesli
>> wolisz, to dla pewności mozesz podpiec chwilkę ciasto, a potem nałożyć
>> resztę.
>
> Zrobie w tym roku i makowiec zawijany i taki seromakowiec, tylko jak znam
> swoją trefną do kruchego ciasta rękę to będzie to seromakowiec na
> zakalcu...
> pozdrawiam
> Basia
Znalazłam jeszcze jeden przepis na kruche ciasto, które zawsze mi się udaje,
a chyba nwet lepiej pasuje do tego sernikomakowca. Piekę na tym cieście
zawsze szarlotkę, sernik i co tylko się da. Czasami zastępuję nim kruche
ciasto z przepisu na ten seromakowiec.
45 dkg mąki pszennej
30 dkg masła
15 dkg cukru pudru
4 żółtka
sól
Pozdrawiam
Barbara, z porcją takiego ciasta w lodówce czekająca na dostawę białego sera
:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |