Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.icp.pl!news.icp.pl!not-for-
mail
From: "Barbara \(Basiek\)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: makowiec z serem białym?
Date: Wed, 15 Dec 2004 12:49:17 +0100
Organization: ICP News Server
Lines: 56
Message-ID: <cpp8c2$jfc$1@opal.icpnet.pl>
References: <cpp2me$nl8$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: c123-212.icpnet.pl
X-Trace: opal.icpnet.pl 1103111362 19948 62.21.123.212 (15 Dec 2004 11:49:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@o...icpnet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 15 Dec 2004 11:49:22 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:225265
Ukryj nagłówki
> Albo odwrotnie: sernik z wartswą makową - poszukuję :)
> ....
Proszę bardzo. Sprawdzony wielokrotnie:
Ciasto:
15 dkg mąki
12 dkg margaryny
5 dkg cukru pudru
1 żółtko
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka kakao
Masa serowa:
60 dkg twarogu półtłustego
6 jaj
30 dkg cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
15 dkg masła
1 łyżeczka budyniu śmietankowego lub maki ziemniaczanej
Masa makowa:
25 dkg maku
6 jaj
30 dkg cukru
1 cukier waniliowy
1 łyzeczka proszku do pieczenia
4 łyzki mąki pszennej
10 dkg tłuszczu
bakalie
olejek
Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.
Masa serowa :
ser zmielić przez maszynkę, utrzeć żółtka z cukrem i dodać cukier waniliowy,
tłuszcz.
Wymieszać z serem, dodać bakalie, pianę z białek, proszek do pieczenia i
mąkę ziemniaczaną lub budyń.
Masa makowa :
mak sparzyć, zmielić przez maszynkę dwa razy.
Utrzeć tłuszcz z żółtkami i cukrem, dodać cukier waniliowy.
Wymieszać wszystko z makiem, dodać proszek do pieczenia, bakalie i pianę
ubitą z białek.
Ja wykładam masy od razu na surowe ciasto i piekę wszystko razem. Jesli
wolisz, to dla pewności mozesz podpiec chwilkę ciasto, a potem nałożyć
resztę.
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara.
|