Data: 2004-12-15 11:49:17
Temat: Re: makowiec z serem białym?
Od: "Barbara \(Basiek\)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Albo odwrotnie: sernik z wartswą makową - poszukuję :)
> ....
Proszę bardzo. Sprawdzony wielokrotnie:
Ciasto:
15 dkg mąki
12 dkg margaryny
5 dkg cukru pudru
1 żółtko
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka kakao
Masa serowa:
60 dkg twarogu półtłustego
6 jaj
30 dkg cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
15 dkg masła
1 łyżeczka budyniu śmietankowego lub maki ziemniaczanej
Masa makowa:
25 dkg maku
6 jaj
30 dkg cukru
1 cukier waniliowy
1 łyzeczka proszku do pieczenia
4 łyzki mąki pszennej
10 dkg tłuszczu
bakalie
olejek
Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.
Masa serowa :
ser zmielić przez maszynkę, utrzeć żółtka z cukrem i dodać cukier waniliowy,
tłuszcz.
Wymieszać z serem, dodać bakalie, pianę z białek, proszek do pieczenia i
mąkę ziemniaczaną lub budyń.
Masa makowa :
mak sparzyć, zmielić przez maszynkę dwa razy.
Utrzeć tłuszcz z żółtkami i cukrem, dodać cukier waniliowy.
Wymieszać wszystko z makiem, dodać proszek do pieczenia, bakalie i pianę
ubitą z białek.
Ja wykładam masy od razu na surowe ciasto i piekę wszystko razem. Jesli
wolisz, to dla pewności mozesz podpiec chwilkę ciasto, a potem nałożyć
resztę.
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara.
|