Data: 2004-12-15 12:23:14
Temat: Re: makowiec z serem białym?
Od: "Barbara \(Basiek\)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> Ja wykładam masy od razu na surowe ciasto i piekę wszystko razem. Jesli
>> wolisz, to dla pewności mozesz podpiec chwilkę ciasto, a potem nałożyć
>> resztę.
>
> Zrobie w tym roku i makowiec zawijany i taki seromakowiec, tylko jak znam
> swoją trefną do kruchego ciasta rękę to będzie to seromakowiec na
> zakalcu...
> pozdrawiam
> Basia
Znalazłam jeszcze jeden przepis na kruche ciasto, które zawsze mi się udaje,
a chyba nwet lepiej pasuje do tego sernikomakowca. Piekę na tym cieście
zawsze szarlotkę, sernik i co tylko się da. Czasami zastępuję nim kruche
ciasto z przepisu na ten seromakowiec.
45 dkg mąki pszennej
30 dkg masła
15 dkg cukru pudru
4 żółtka
sól
Pozdrawiam
Barbara, z porcją takiego ciasta w lodówce czekająca na dostawę białego sera
:-)
|