Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia małosolne

Grupy

Szukaj w grupach

 

małosolne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-07-12 15:49:32

Temat: małosolne
Od: "Oli" <2...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Proszę o dobre proporcje do ogórków. Wszystkie składniki już mam: ogórki (5
kg), chrzan, koper, czosnek i sól. a i liście wiśni.... ale ile czego...?
Dzięki z góry za odpowiedź....


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-07-12 19:31:20

Temat: Re: małosolne
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Oli" <2...@w...pl> napisał w wiadomości
news:agmu2h$49v$1@news.tpi.pl...
> Proszę o dobre proporcje do ogórków. Wszystkie składniki już mam: ogórki
(5
> kg), chrzan, koper, czosnek i sól. a i liście wiśni.... ale ile czego...?
> Dzięki z góry za odpowiedź....


5 kg malosolnych?????????? zanim skonczysz pierwszy kilogram reszta sie
ukisi na zwykle kwaszone
na 1 litr wody lyzka stolowa-plaska soli-najlepiej gruboziarnistej, 3
galezie kopru, 4 zoabki czosnku, lisc chrzanu , ja daje jeszcze 5 lisci
wisni lub porzeczki.



Mechcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-12 19:35:31

Temat: Re: małosolne
Od: "Ewa W" <e...@b...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Oli" <2...@w...pl> napisał w wiadomości
news:agmu2h$49v$1@news.tpi.pl...
> Proszę o dobre proporcje do ogórków.

Hmmmmmmmm........, ja robię w słojach litrowych i na taki słoik daję
1"kwiat" kopru, dwa ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, liście dębu,
czarnej porzeczki i wiśni (niekoniecznie wszystkie wymienione;)), kilka
ziaren gorczycy białej, zalewam wrzątkiem - dwie płaskie łyżki soli na litr
wody. Acha, ogórków wkładam oczywiście tyle, ile wejdzie - raczej mocno
upycham.........


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-13 09:33:54

Temat: Re: małosolne
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Oli" <2...@w...pl> napisał w wiadomości
news:agmu2h$49v$1@news.tpi.pl...
> Proszę o dobre proporcje do ogórków. Wszystkie składniki już mam: ogórki
(5
> kg), chrzan, koper, czosnek i sól. a i liście wiśni.... ale ile czego...?
> Dzięki z góry za odpowiedź....
>
troche duzo te 5 kilo, zrob z polowy a za 3 dni drugi raz- tak bedzie
lepiej..
przeklepie Ci moj przepis z archiwum:

OGORKI MALOSOLNE

Przeznaczone sa na biezace spozycie, sa dosc nietrwale. Np. 1 kilogram
mlodych, niezbyt duzych ogorkow dokladnie umyc, nastepnie nozem sciac konce
i ukladac w
nieduzym garnku ( najlepiej w kamiennym-ale niekoniecznie) jeden obok
drugiego. Miedzy ogorki wlozyc galazki kopru ( zwykla , zielona natka ),
dodac 3 przekrojone zabki
czosnku. Dopasowac do otworu garnka talerzyk lub denko do przykrycia.
Przegotowac wode , osolic - na 1 wody ok. 1,5 lyzki stolowej soli . Ciepla
woda zalac ulozone ogorki a talerzyk obciazyc ciezarkiem aby ogorce nie
wyplywaly i plesnialy. Ogorki przetrzymywane w kuchni juz po 3 dniach nadaja
sie do jedzenia. Moja mama wypraktykowala, ze kiedy juz sa ukwaszone lepiej
je wyjac z zalewy i polozyc do lodowki bez mycia. Umyc przed jedzeniem.
Jola L-L







› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-13 11:18:02

Temat: [OT] goraco polecam
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

http://www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html
?f=16&w=2440672&a=244067
2&v=2

barbara

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-13 14:35:37

Temat: Re: małosolne
Od: "Oli" <2...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

100krotne dzieki zabieram sie do zasolenia ogórcow
Oli
Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> napisał w wiadomości
news:agnaoo$j74$1@news2.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Oli" <2...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:agmu2h$49v$1@news.tpi.pl...
> > Proszę o dobre proporcje do ogórków. Wszystkie składniki już mam: ogórki
> (5
> > kg), chrzan, koper, czosnek i sól. a i liście wiśni.... ale ile
czego...?
> > Dzięki z góry za odpowiedź....
>
>
> 5 kg malosolnych?????????? zanim skonczysz pierwszy kilogram reszta sie
> ukisi na zwykle kwaszone
> na 1 litr wody lyzka stolowa-plaska soli-najlepiej gruboziarnistej, 3
> galezie kopru, 4 zoabki czosnku, lisc chrzanu , ja daje jeszcze 5 lisci
> wisni lub porzeczki.
>
>
>
> Mechcia
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-13 17:07:43

Temat: Re: małosolne
Od: "Kamas" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

-plaska soli-najlepiej gruboziarnistej,>
>
czemu? I tak się rozpuści! :-))

--
pozdrawiam:-)
Sławomir J. Marusiński
Gdańsk, UIN 14539957


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-14 18:25:46

Temat: Re: małosolne
Od: "Oli" <2...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ogorasy się solą w słoikach od wczoraj, jutro pierwsza proba generalna
: ))))))))))))))) podobno sa dobre po dwoch dniach?!
Zobaczymy jak smakuja... podziele sie wrazeniami z pierwszego razu...
; )))))))))))))))))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-15 09:43:12

Temat: Re: małosolne
Od: "Oli" <2...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Całkiem, całkiem... trochę jakby zasłone... chyba zjem jeszcze jednego....>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jeżyki
Skrzydełka na "grilparty"
ogórki w zalewie musztardowej
planowana wycieczka
a propos czeskich zakupów... - słownik-niezbędnik?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »