Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: małosolne
Date: Sat, 13 Jul 2002 11:33:54 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <agos59$2bo$1@news.tpi.pl>
References: <agmu2h$49v$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1026552809 2424 213.25.246.186 (13 Jul 2002 09:33:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 13 Jul 2002 09:33:29 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:116349
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Oli" <2...@w...pl> napisał w wiadomości
news:agmu2h$49v$1@news.tpi.pl...
> Proszę o dobre proporcje do ogórków. Wszystkie składniki już mam: ogórki
(5
> kg), chrzan, koper, czosnek i sól. a i liście wiśni.... ale ile czego...?
> Dzięki z góry za odpowiedź....
>
troche duzo te 5 kilo, zrob z polowy a za 3 dni drugi raz- tak bedzie
lepiej..
przeklepie Ci moj przepis z archiwum:
OGORKI MALOSOLNE
Przeznaczone sa na biezace spozycie, sa dosc nietrwale. Np. 1 kilogram
mlodych, niezbyt duzych ogorkow dokladnie umyc, nastepnie nozem sciac konce
i ukladac w
nieduzym garnku ( najlepiej w kamiennym-ale niekoniecznie) jeden obok
drugiego. Miedzy ogorki wlozyc galazki kopru ( zwykla , zielona natka ),
dodac 3 przekrojone zabki
czosnku. Dopasowac do otworu garnka talerzyk lub denko do przykrycia.
Przegotowac wode , osolic - na 1 wody ok. 1,5 lyzki stolowej soli . Ciepla
woda zalac ulozone ogorki a talerzyk obciazyc ciezarkiem aby ogorce nie
wyplywaly i plesnialy. Ogorki przetrzymywane w kuchni juz po 3 dniach nadaja
sie do jedzenia. Moja mama wypraktykowala, ze kiedy juz sa ukwaszone lepiej
je wyjac z zalewy i polozyc do lodowki bez mycia. Umyc przed jedzeniem.
Jola L-L
|