Data: 2002-07-13 09:33:54
Temat: Re: małosolne
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Oli" <2...@w...pl> napisał w wiadomości
news:agmu2h$49v$1@news.tpi.pl...
> Proszę o dobre proporcje do ogórków. Wszystkie składniki już mam: ogórki
(5
> kg), chrzan, koper, czosnek i sól. a i liście wiśni.... ale ile czego...?
> Dzięki z góry za odpowiedź....
>
troche duzo te 5 kilo, zrob z polowy a za 3 dni drugi raz- tak bedzie
lepiej..
przeklepie Ci moj przepis z archiwum:
OGORKI MALOSOLNE
Przeznaczone sa na biezace spozycie, sa dosc nietrwale. Np. 1 kilogram
mlodych, niezbyt duzych ogorkow dokladnie umyc, nastepnie nozem sciac konce
i ukladac w
nieduzym garnku ( najlepiej w kamiennym-ale niekoniecznie) jeden obok
drugiego. Miedzy ogorki wlozyc galazki kopru ( zwykla , zielona natka ),
dodac 3 przekrojone zabki
czosnku. Dopasowac do otworu garnka talerzyk lub denko do przykrycia.
Przegotowac wode , osolic - na 1 wody ok. 1,5 lyzki stolowej soli . Ciepla
woda zalac ulozone ogorki a talerzyk obciazyc ciezarkiem aby ogorce nie
wyplywaly i plesnialy. Ogorki przetrzymywane w kuchni juz po 3 dniach nadaja
sie do jedzenia. Moja mama wypraktykowala, ze kiedy juz sa ukwaszone lepiej
je wyjac z zalewy i polozyc do lodowki bez mycia. Umyc przed jedzeniem.
Jola L-L
|