« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-23 07:04:22
Temat: marynata do karkówkiMacie jakiś sprawdzony sposób na marynatę do karkówki? Wystarczy natrzec
sola, pieprzem, ziolami i czosnkiem, czy lepiej jeszcze czyms zalac? I czy do
schabu ze śliwkami można użyć podobnej marynaty? Dzieki śliczne za info.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-23 08:46:35
Temat: Re: marynata do karkówkim wrote:
> Macie jakiś sprawdzony sposób na marynatę do karkówki? Wystarczy
> natrzec sola, pieprzem, ziolami i czosnkiem, czy lepiej jeszcze czyms
> zalac? I czy do schabu ze śliwkami można użyć podobnej marynaty?
> Dzieki śliczne za info.
Karkowke robie ostatnio z nastepujaca marynata, wychodzi pyszna:
1 lyzka miodu
1 lyzka musztardy
1 zabek czosnku (jak ktos lubi, mozna wiecej)
2-3 lyzki oliwy
sol, pieprz, papryka
Kotlety zostawiam w powyzszej marynacie na noc, ale wystarcza pewnie ze 2-3
godziny.
Jesli chcesz wiecej przepisow, to 21 listopada ktos pytal o to samo...
--
Pozdrawiam,
Ania
Moje aukcje: http://tinyurl.com/4t9sc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-23 09:06:57
Temat: Re: marynata do karkówkiA.L. <a...@n...pl> napisał(a):
> m wrote:
> > Macie jakiś sprawdzony sposób na marynatę do karkówki? Wystarczy
> > natrzec sola, pieprzem, ziolami i czosnkiem, czy lepiej jeszcze czyms
> > zalac? I czy do schabu ze śliwkami można użyć podobnej marynaty?
> > Dzieki śliczne za info.
>
> Karkowke robie ostatnio z nastepujaca marynata, wychodzi pyszna:
>
> 1 lyzka miodu
> 1 lyzka musztardy
> 1 zabek czosnku (jak ktos lubi, mozna wiecej)
> 2-3 lyzki oliwy
> sol, pieprz, papryka
>
> Kotlety zostawiam w powyzszej marynacie na noc, ale wystarcza pewnie ze 2-3
> godziny.
> Jesli chcesz wiecej przepisow, to 21 listopada ktos pytal o to samo...
Dzieki, ja jednak bede piekla w calosci, wiec chyba lepiej zostawic na jakies
24 godz., no nie? Chcialabym zeby byla soczysta, dlatego tak w nikam w
marynate:)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-23 09:19:05
Temat: Re: marynata do karkówkiUżytkownik "m" <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:cnuujh$p1t$1@inews.gazeta.pl...
> Dzieki, ja jednak bede piekla w calosci, wiec chyba lepiej zostawic na
jakies
> 24 godz., no nie? Chcialabym zeby byla soczysta, dlatego tak w nikam w
> marynate:)
Jezeli chcesz piec w calosci, to karkowka i tak bedzie soczysta, niezaleznie
od marynaty. Gdy mam zamiar piec karkowke w calosci, to tylko sole ja,
posypuje pieprzem i majerankiem - i to wszystko. Najlepiej zostawic tak na
noc. Do naczynia zaroodpornego wkladam karkowke, ktora mozna wczesniej
obsmazyc ze wszystkich stron, ale niekoniecznie. Do tego wkladam 2-3 cebule
pokrojone w cwiartki, kilka zabkow czosnku (ze skorka), sporo pieczarek
(jesli male - w calosci, jesli duze - kroje na polowki i cwiartki) i do
piekarnika, pod przykryciem. Na 15 min. przed koncem pieczenia zdejmuje
przykrywke z naczynia. Wychodzi pyszna karkowka i swietny sos pieczarkowy do
tego, a pieczarki z sosu sa palce lizac.
Ja marynuje karkowke tylko wtedy, gdy mam zamiar ja smazyc, zeby mieso bylo
kruche.
--
Pozdrawiam,
Ania
Moje aukcje: http://tinyurl.com/4t9sc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-23 09:28:37
Temat: Re: marynata do karkówkiA.L. <a...@n...pl> napisał(a):
> Użytkownik "m" <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:cnuujh$p1t$1@inews.gazeta.pl...
>
> > Dzieki, ja jednak bede piekla w calosci, wiec chyba lepiej zostawic na
> jakies
> > 24 godz., no nie? Chcialabym zeby byla soczysta, dlatego tak w nikam w
> > marynate:)
>
> Jezeli chcesz piec w calosci, to karkowka i tak bedzie soczysta, niezaleznie
> od marynaty. Gdy mam zamiar piec karkowke w calosci, to tylko sole ja,
> posypuje pieprzem i majerankiem - i to wszystko. Najlepiej zostawic tak na
> noc. Do naczynia zaroodpornego wkladam karkowke, ktora mozna wczesniej
> obsmazyc ze wszystkich stron, ale niekoniecznie. Do tego wkladam 2-3 cebule
> pokrojone w cwiartki, kilka zabkow czosnku (ze skorka), sporo pieczarek
> (jesli male - w calosci, jesli duze - kroje na polowki i cwiartki) i do
> piekarnika, pod przykryciem. Na 15 min. przed koncem pieczenia zdejmuje
> przykrywke z naczynia. Wychodzi pyszna karkowka i swietny sos pieczarkowy do
> tego, a pieczarki z sosu sa palce lizac.
>
> Ja marynuje karkowke tylko wtedy, gdy mam zamiar ja smazyc, zeby mieso bylo
> kruche.
Ja pieke w piwie z dodatkiem miodu, czosnku i musztardy francuskiej, plus
oczywiscie ziola. Dotad szlam na latwizne i kupowalam juz peklowana, jednak
sa rozne teorie co do swiazosci takiej karkowki.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-23 11:51:21
Temat: Re: marynata do karkówkiWitam.
Użytkownik "m" <s...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:cnundm$r1n$1@inews.gazeta.pl...
> Macie jakiś sprawdzony sposób na marynatę do karkówki? Wystarczy natrzec
> sola, pieprzem, ziolami i czosnkiem, czy lepiej jeszcze czyms zalac? I czy
do
> schabu ze śliwkami można użyć podobnej marynaty? Dzieki śliczne za info.
Olej, gin lubuski, majeranek, czosnek, ocet balsamiczny (nie za dużo bo
zdominuje smak). Na 12-18 godzin do lodówki (zwykle wieczorem zalewam na
obiad dnia następnego). Solić po usmażeniu.
--
___________________________________________
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-23 14:30:44
Temat: Re: marynata do karkówkim wrote:
(...)
>
> Dzieki, ja jednak bede piekla w calosci, wiec chyba lepiej zostawic na jakies
> 24 godz., no nie? Chcialabym zeby byla soczysta, dlatego tak w nikam w
> marynate:)
Nie używam marynat do karkówki i wychodzi soczysta. Myślę, że jest to
kwestia pieczenia pod przykryciem, a nie marynaty. Ostatnia była
naszpikowana czosnkiem i natarta solą z majerankiem, pieczona pod folią,
dopiero ostatnie 15 minut bez przykrycia.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-23 19:15:13
Temat: Re: marynata do karkówkiUżytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl>
> Nie używam marynat do karkówki i wychodzi soczysta. Myślę, że jest to
> kwestia pieczenia pod przykryciem, a nie marynaty. Ostatnia była
> naszpikowana czosnkiem i natarta solą z majerankiem, pieczona pod
folią,
> dopiero ostatnie 15 minut bez przykrycia.
Najwyraźniej jesteś z tych co wyczuwają smak mięsa.
:-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.799 / Virus Database: 543 - Release Date: 04-11-19
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |