« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-05 18:15:53
Temat: marynaty do wędzarniPotrzebuje kilka przepisów na marynaty do mięs i do ryb przed wędzeniem.
Będe bardzo wdzięczny za informacje.
Sylwek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-05 18:34:37
Temat: Re: marynaty do wędzarniWitam
Dnia 9/5/2004 8:15 PM, Użytkownik Sylwek napisał:
> Potrzebuje kilka przepisów na marynaty do mięs i do ryb przed wędzeniem.
> Będe bardzo wdzięczny za informacje.
200-220 g peklosoli na 10 kg mięsa. Na 5-7 dni przed wędzeniem. Peklować
można na sucho lub w zalewie. Zawsze w niskiej temp. (optymalnie 2-3 °C
o ile masz takie możliwości, jak nie to w lodówce). Wody do zalewy tyle,
żeby przykryć mięso. Z doświadczenia dodam, że lepiej więcej zalewy
(niech mięso w niej pływa), niż żeby miało być za mocno upchane.
Najlepiej peklowanie zalewowe połączyć z nastrzykiem solanki. Zrób
roztwór wody i peklosoli (2 łyżki stołowe na 1 l wody) i nastrzyknij.
Najlepiej dużą strzykawką z grubą igłą (igła powinna mieć otwory na
bokach). Nastrzyknij na 2-3 dni przed wędzeniem i nastrzyknięte pekluj
dalej. Lepiej żeby wyszło za słone, niż niedopeklowane (będzie
szarzało). To jak bardzo słony będzie produkt możesz regulować słonością
wody w której będziesz odparzać.
Oczywiście do solanki można dodać przyprawy. Polecam czosnek. Ziele
angielskie i liść laurowy nie wpłynęły na smak (przynajmniej ja nie
zauważyłem).
Powodzenia.
Pozdrawiam
.Rafał
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |