| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-18 22:13:32
Temat: mielenie maku i szyszki z ryzu i zapach na swietaCzy mozna zmielic mak w malakserze? Moze ktos to robil i poleca ten sposob??
Druga moja prosba dotyczy szyszek z ryzu preparowanego. Wiem , ze gdzies juz
je widzialam wraz z zachodnim porownaniem masy ze snickersow..ale nie moge
znalezc :(( Czy ktos podpowie gdzie to jest lub zna taki przepis??
Chcialabym sie rowniez zapytac jak zapewnic swiateczny zapach w domu? Nie
wiem czy bede miala prawdziwe galazki z choinek...hmm...moze jest jakis
sposob na ten piekny aromat? Bede wdzieczna, pozdrawiam.
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-12-18 22:28:06
Temat: Re: mielenie maku i szyszki z ryzu i zapach na swieta
>Czy mozna zmielic mak w malakserze? Moze ktos to robil i poleca ten sposob??
mozna zmielic mak w tzw blendzre, mysle, ze malakser ma te opcje. Z braku
maszynki do mielenia, preparowalam mak wlasnie tak:-) trzeba tylko wrzucac
malymi porcjami, i wyjmowac, co zmielone, aby sie nie rozpacialo za bardzo.
W ten sam sposob mielilam orzechy i migdaly..
Agnieszka
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-18 22:33:00
Temat: Re: mielenie maku i szyszki z ryzu i zapach na swieta
Użytkownik "Dorota" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:LPBBJMPEEJEHHIKEJOJKIEHLDJAA.dora13@poczta.onet
.pl...
> Czy mozna zmielic mak w malakserze? Moze ktos to robil i poleca ten
sposob??
> Druga moja prosba dotyczy szyszek z ryzu preparowanego. Wiem , ze gdzies
juz
> je widzialam wraz z zachodnim porownaniem masy ze snickersow..ale nie moge
> znalezc :(( Czy ktos podpowie gdzie to jest lub zna taki przepis??
Z powodu braku urzadzen do mielenia zrobilam kiedys makowiec na bazie
mlynka do kawy. Jako ze kawy nie miele od dawna aromat sie nie popsul. Mak
byl mielony na sucho nie byl parzony i nalezy kontrolowac grubosc
zmielenia ale makowiec wyszedl mi bardzo dobry.
Kiedys robilam szyszki. Teraz od dluzszego czasu nie robilami nie pamietam
dokladnie proporcji ale w sklad moich wchodzily cukierki irysy albo toffi
i margaryna (nie moze byc jej za duzo). Skladniki rozpuszczalam w garnku i
do wystudzonej masy wrzucalam ryz preparowany a pozniej nadawalam im
odpowiedni ksztalt i zostawialam do zastygniecia
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-18 22:33:38
Temat: Re: mielenie maku i szyszki z ryzu i zapach na swieta
Dorota wrote in message ...
>Czy mozna zmielic mak w malakserze? Moze ktos to robil i poleca ten
sposob??
Jezeli nie masz, tak jak ja, maszynki do mielenia, poszukaj w sklepach
"maku 3-krotnie mielonego" w niebieskich torebkach. Robi go firma
Schwartau i w paru sklepach widzialam w dziale z dodatkami do ciast itp.
Jest calkiem dobry.
>Druga moja prosba dotyczy szyszek z ryzu preparowanego.
Tu nie mam pojecia...
>Chcialabym sie rowniez zapytac jak zapewnic swiateczny zapach w domu?
Swieczki o sosnowym zapachu? A inny swiateczny zapach osiagniesz,
rozkladajac w mieszkaniu pomarancze, w ktore nawtykasz duzo gozdzikow
(tych przyprawowych). Dekoracyjnie sie "rysuje" na pomaranczy gozdzikami
linie, dzielac ja tymi liniami na czastki. Ladnie wyglada i ladnie
pachnie, warto te pare pomaranczy poswiecic.
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-19 11:30:46
Temat: Re: mielenie maku i szyszki z ryzu i zapach na swieta
Dorota napisał(a) w wiadomości: ...
Czy ktos podpowie gdzie to jest lub zna taki przepis??
50 gr masła /jest smaczniejsze niż margaryna no i zdrowsze/
3-4 łyżki mleka
30-40 dkg tofii
tyleż samo krówek najlepiej świeżych i ciągnących
a to po to, aby po stwardnieniu, szyszki osiągnęły tę specyficzną
"ciągliwość" lub "lepkość", diabli wiedzą jak to nazwać. :-))
na bardzo małym ogniu roztopić wszystko cały czas mieszając
i do gorącej masy wsypać ryż , sypać dotąd aż będzie się
dość trudno mieszało.
Potem lepić, najlepiej jak najcieplejsze , ja sobie zawsze
parzę łapska, ale przyzwyczaiłam się, na goraco lepiej sie zlepiają, po
każdej kulce myję dłonie, wtedy lepiej się je formuje
Potem do lodówki na parę godzin.
A potem. sie je wyjmuje z lodówki, po jednej oczywiście i za jakieś 10
minut ich nie ma , wtedy należy zacząć je robić ponownie...... :-))
ula.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-19 11:30:56
Temat: Re: mielenie maku i szyszki z ryzu i zapach na swietaOlejek sosnowy w kominku ze swieczka?
Ciagle podgrzewanie skorki pomaranczowej w syropie? Olejki
eteryczne cytrusow dobrze dzialaja na ogolne samopoczucie i dobry
humor! Zawsze mi wesolo, jak robie skorke!!
Krysia
co do reszty to nie wiem, moj mikser nie dal rady malej ilosci
maku. Zawsze mozna utrzec w makutrze... albo w czyms mniejszym,
zrobilam tak w ub. roku, mak sie starl dosc dobrze (bo byl juz
rozmiekczony przez parzenie), tyle ze mi sie nie chcialo tak
trzec i trzec.. i trzec...
szyszki tez kiedys robilam, na oko, ze skladnikow juz
wymienionych (krowki to byly i troche masla)
>Czy mozna zmielic mak w malakserze? Moze ktos to robil i poleca ten sposob??
>Druga moja prosba dotyczy szyszek z ryzu preparowanego. Wiem , ze gdzies juz
>je widzialam wraz z zachodnim porownaniem masy ze snickersow..ale nie moge
>znalezc :(( Czy ktos podpowie gdzie to jest lub zna taki przepis??
>Chcialabym sie rowniez zapytac jak zapewnic swiateczny zapach w domu? Nie
>wiem czy bede miala prawdziwe galazki z choinek...hmm...moze jest jakis
>sposob na ten piekny aromat? Bede wdzieczna, pozdrawiam.
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-19 14:32:05
Temat: szyszki z ryzuCo do szyszek z ryzu: ja rozpuszczam krówki z odrobiną masła lub gestej
smietany ...
-----Oryginalna wiadomość-----
Od: d...@p...onet.pl (Dorota) [mailto:d...@p...onet.pl]
Ogłoszono: 18 grudnia 2000 23:14
Ogłoszono do: kuchnia
Konwersacja: mielenie maku i szyszki z ryzu i zapach na swieta
Temat: mielenie maku i szyszki z ryzu i zapach na swieta
Czy mozna zmielic mak w malakserze? Moze ktos to robil i poleca ten
sposob??
Druga moja prosba dotyczy szyszek z ryzu preparowanego. Wiem , ze gdzies
juz
je widzialam wraz z zachodnim porownaniem masy ze snickersow..ale nie
moge
znalezc :(( Czy ktos podpowie gdzie to jest lub zna taki przepis??
Chcialabym sie rowniez zapytac jak zapewnic swiateczny zapach w domu?
Nie
wiem czy bede miala prawdziwe galazki z choinek...hmm...moze jest jakis
sposob na ten piekny aromat? Bede wdzieczna, pozdrawiam.
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-19 16:53:58
Temat: Re: mielenie maku i szyszki z ryzu i zapach na swietaIn article <L...@p...onet.pl>
, Dorota wrote:
>Czy mozna zmielic mak w malakserze? Moze ktos to robil i poleca ten sposob??
U nas zawsze mieliło się mak w maszynce do mięsa, w malakserze mamie to
nie wyszło, ale to było dość dawno. Teraz mielimy mak na sucho w ciastkarni
niedaleko domu za ok. 1.50 od kg.
Pozdrawiam
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |