Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.se.com.pl!not-for-mail
From: "ulla" <u...@s...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mielenie maku i szyszki z ryzu i zapach na swieta
Date: Tue, 19 Dec 2000 12:30:46 +0100
Organization: Media Express
Lines: 26
Message-ID: <91ngt8$d9p$1@nuxi.se.com.pl>
References: <L...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: raja.se.com.pl
X-Server-Date: 19 Dec 2000 11:30:48 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.2106.4
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.2106.4
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:39341
Ukryj nagłówki
Dorota napisał(a) w wiadomości: ...
Czy ktos podpowie gdzie to jest lub zna taki przepis??
50 gr masła /jest smaczniejsze niż margaryna no i zdrowsze/
3-4 łyżki mleka
30-40 dkg tofii
tyleż samo krówek najlepiej świeżych i ciągnących
a to po to, aby po stwardnieniu, szyszki osiągnęły tę specyficzną
"ciągliwość" lub "lepkość", diabli wiedzą jak to nazwać. :-))
na bardzo małym ogniu roztopić wszystko cały czas mieszając
i do gorącej masy wsypać ryż , sypać dotąd aż będzie się
dość trudno mieszało.
Potem lepić, najlepiej jak najcieplejsze , ja sobie zawsze
parzę łapska, ale przyzwyczaiłam się, na goraco lepiej sie zlepiają, po
każdej kulce myję dłonie, wtedy lepiej się je formuje
Potem do lodówki na parę godzin.
A potem. sie je wyjmuje z lodówki, po jednej oczywiście i za jakieś 10
minut ich nie ma , wtedy należy zacząć je robić ponownie...... :-))
ula.
|