Data: 2000-12-19 11:30:46
Temat: Re: mielenie maku i szyszki z ryzu i zapach na swieta
Od: "ulla" <u...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dorota napisał(a) w wiadomości: ...
Czy ktos podpowie gdzie to jest lub zna taki przepis??
50 gr masła /jest smaczniejsze niż margaryna no i zdrowsze/
3-4 łyżki mleka
30-40 dkg tofii
tyleż samo krówek najlepiej świeżych i ciągnących
a to po to, aby po stwardnieniu, szyszki osiągnęły tę specyficzną
"ciągliwość" lub "lepkość", diabli wiedzą jak to nazwać. :-))
na bardzo małym ogniu roztopić wszystko cały czas mieszając
i do gorącej masy wsypać ryż , sypać dotąd aż będzie się
dość trudno mieszało.
Potem lepić, najlepiej jak najcieplejsze , ja sobie zawsze
parzę łapska, ale przyzwyczaiłam się, na goraco lepiej sie zlepiają, po
każdej kulce myję dłonie, wtedy lepiej się je formuje
Potem do lodówki na parę godzin.
A potem. sie je wyjmuje z lodówki, po jednej oczywiście i za jakieś 10
minut ich nie ma , wtedy należy zacząć je robić ponownie...... :-))
ula.
|