Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia mięsa mi się chce!

Grupy

Szukaj w grupach

 

mięsa mi się chce!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-02-10 13:10:09

Temat: Re: mięsa mi się chce!
Od: "A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

emati wrote:
> Witam wszystkich uniżenie...
> i zwracam się z taka sprawą....
> otóż po wczorajszym dniu postu :-( nabrałem przeogromnej chęci smaku,
> na MIĘSO! -obojętnie jakie, byle dobre i duzo!
> Poradźcie co by tu dziś upichcić żeby posmerać podniebienie i
> zaspokoić atawistyczny instynkt :-)
>
Hmm... Od razu przyszły mi do głowy żeberka :). Wklejam przepis Kingi M.,
wypróbowany i chwalony przeze mnie.
Cytuję:

Pochwale sie jeszcze jednym cudem kulinarnym w ktorego przygotowywaniu dane
mi bylo uczestniczyc.... Co prawda pora roku nie sprzyja zbytnio kiszonej
kapuscie, ale
moze jakis amator zeberek sie skusi....

Potrzebne jest
- 1 kg zeberek
- 2 duze cebule
- 1 kg ziemniakow
- 0.5 kg kapusty kiszonej
- pieprz, sol czosnkowa , vegeta
- ewentualnie grillowe przyprawy do miesa lub wlasna ulubiona kompozycja
przyprawowo-zeberkowa

Zeberka po umyciu nalezy natrzec sola, pieprzem, przyprawami i odstawic do
lodowki na czas jakis... z godzinka chociaz by bylo dobrze.
Nastepnie zeberka obsmaza sie krotko na rozgrzanym tluszczu na patelni.
Po zdjeciu zeberek z patelni na pozostalym tluszczu smazymy pokrojona w
kostke cebule, az zmieknie.
Potem do cebuli dodajemy odsaczona kapuste kiszona... i tu uwaga! jesli
kapusta jest ze sklepu to wystarczy ja przeplukac zimna woda, jezeli zas
jest wlasnej produkcji to radze ja na troche zamoczyc w duzym garnku z zimna
woda, a najlepiej sprawdzic na smak, i czynnosc powtarzac tak dlugo, zeby
kapusta nie byla za kwasna.
Gdy sie bedzie ta kapustka przesmazac obieramy ziemniaki i karajamy w
plasterki.
Na dno naczynia zaroodpornego ukladamy ziemniaki i posypujemy vegeta. Na to
kladziemy usmazona kapuste z cebula, a na szczyt piramidy poddane wczesniej
obrobce cieplnej zeberka.

Zamykamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na okolo 1,5 h.

Koniec cytatu.
--
Pozdrawiam,
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-02-10 13:11:24

Temat: mięsa mi się chce!
Od: emati <a...@n...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich uniżenie...
i zwracam się z taka sprawą....
otóż po wczorajszym dniu postu :-( nabrałem przeogromnej chęci smaku, na
MIĘSO! -obojętnie jakie, byle dobre i duzo!
Poradźcie co by tu dziś upichcić żeby posmerać podniebienie i zaspokoić
atawistyczny instynkt :-)

z garnkiem pozdrowień
emati

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-10 13:13:22

Temat: Re: mięsa mi się chce!
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "emati" <a...@n...wp.pl> napisał w wiadomości
news:cufmfg$6vu$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam wszystkich uniżenie...
> i zwracam się z taka sprawą....
> otóż po wczorajszym dniu postu :-( nabrałem przeogromnej chęci smaku, na
> MIĘSO! -obojętnie jakie, byle dobre i duzo!


po jednym dniu postnym na takim glodzie??
kup sobie calego kuraka z rozna

pozdr.
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-10 13:21:29

Temat: Re: mięsa mi się chce!
Od: emati <a...@n...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

A.L. napisał(a):

> Hmm... Od razu przyszły mi do głowy żeberka :). Wklejam przepis Kingi M.,
> wypróbowany i chwalony przeze mnie.
> Cytuję:
>
ciach
> Koniec cytatu.

OOO!!!! :-)
az mi ślinka obficie zaczęła się wytwarzać
dzięki Aniu!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-10 13:25:45

Temat: Re: mięsa mi się chce!
Od: "plitkin" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

OOO! BRATNIA DUSZA!!!

Ja jak chce mi sie MIECHA - robie sobie koniecznie SMAZONE! A jakie - w
wiekszosci karkowke wp. (bo najszybciej mozna zrobic pyszna).

A kiedy mam czas - wolowinka smazona....


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-10 13:32:55

Temat: Re: mięsa mi się chce!
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 10 Feb 2005 14:11:24 +0100, emati
<a...@n...wp.pl> wrote:

>Witam wszystkich uniżenie...
>i zwracam się z taka sprawą....
>otóż po wczorajszym dniu postu :-( nabrałem przeogromnej chęci smaku, na
>MIĘSO! -obojętnie jakie, byle dobre i duzo!
>Poradźcie co by tu dziś upichcić żeby posmerać podniebienie i zaspokoić
>atawistyczny instynkt :-)
>
>z garnkiem pozdrowień
>emati


Chyba trzeba isc i jakiego tura ubic maczuga..............

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-10 13:39:35

Temat: Re: mięsa mi się chce!
Od: emati <a...@n...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson napisał(a):

>
>
>
> Chyba trzeba isc i jakiego tura ubic maczuga..............
>
> Pierz
> K.T. - starannie opakowana

:-) O! ale by było mięcha!
hehe do przyszłej popielcowej by starczyło...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-10 14:17:38

Temat: Re: mięsa mi się chce!
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "emati" <a...@n...wp.pl> napisał w wiadomości
news:cufmfg$6vu$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam wszystkich uniżenie...
> i zwracam się z taka sprawą....
> otóż po wczorajszym dniu postu :-( nabrałem przeogromnej chęci smaku, na
> MIĘSO! -obojętnie jakie, byle dobre i duzo!
> Poradźcie co by tu dziś upichcić żeby posmerać podniebienie i zaspokoić
> atawistyczny instynkt :-)

Uduś karkówkę...
Karkówkę w plastry, obsmażyć, zalać wodą tak jak do duszenia, dodać tymianek
i cebulę, posolić, dusić tak z półtorej godziny. Do tego udusić kiszonej
kapusty. Nie znam padlinożercy, którego by to nie usatysfakcjonowało :)))
Pozdrawiam, Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-10 14:35:04

Temat: Re: mięsa mi się chce!
Od: "Maciej L." <m...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

emati napisał(a):
> Witam wszystkich uniżenie...
> i zwracam się z taka sprawą....
> otóż po wczorajszym dniu postu :-( nabrałem przeogromnej chęci smaku, na
> MIĘSO! -obojętnie jakie, byle dobre i duzo!
> Poradźcie co by tu dziś upichcić żeby posmerać podniebienie i zaspokoić
> atawistyczny instynkt :-)

Poledwiczki w sosie gorgonzolowo-pieprzowym... Grube fryty pieczone lub
frytowane lub ziemniaczki podpiekane na polplynnie-chrupko... + dodolna
ulubiona roslinka w surowce + czerwone winko... lub Chianti ;-D

Pozdrawiam

Maciek

--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dziś na obiead ... czyli mężczyzna gotuje
Re: czy ktos posiada??
kotlety z grochu - pytanie techniczne
wok na kuchence elektrycznej?
:)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »