Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "A.L." <a...@n...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mięsa mi się chce!
Date: Thu, 10 Feb 2005 14:10:09 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 49
Message-ID: <cufmg3$cv3$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cufmfg$6vu$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: afw30.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1108041028 13283 83.25.152.30 (10 Feb 2005 13:10:28
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Feb 2005 13:10:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:231067
Ukryj nagłówki
emati wrote:
> Witam wszystkich uniżenie...
> i zwracam się z taka sprawą....
> otóż po wczorajszym dniu postu :-( nabrałem przeogromnej chęci smaku,
> na MIĘSO! -obojętnie jakie, byle dobre i duzo!
> Poradźcie co by tu dziś upichcić żeby posmerać podniebienie i
> zaspokoić atawistyczny instynkt :-)
>
Hmm... Od razu przyszły mi do głowy żeberka :). Wklejam przepis Kingi M.,
wypróbowany i chwalony przeze mnie.
Cytuję:
Pochwale sie jeszcze jednym cudem kulinarnym w ktorego przygotowywaniu dane
mi bylo uczestniczyc.... Co prawda pora roku nie sprzyja zbytnio kiszonej
kapuscie, ale
moze jakis amator zeberek sie skusi....
Potrzebne jest
- 1 kg zeberek
- 2 duze cebule
- 1 kg ziemniakow
- 0.5 kg kapusty kiszonej
- pieprz, sol czosnkowa , vegeta
- ewentualnie grillowe przyprawy do miesa lub wlasna ulubiona kompozycja
przyprawowo-zeberkowa
Zeberka po umyciu nalezy natrzec sola, pieprzem, przyprawami i odstawic do
lodowki na czas jakis... z godzinka chociaz by bylo dobrze.
Nastepnie zeberka obsmaza sie krotko na rozgrzanym tluszczu na patelni.
Po zdjeciu zeberek z patelni na pozostalym tluszczu smazymy pokrojona w
kostke cebule, az zmieknie.
Potem do cebuli dodajemy odsaczona kapuste kiszona... i tu uwaga! jesli
kapusta jest ze sklepu to wystarczy ja przeplukac zimna woda, jezeli zas
jest wlasnej produkcji to radze ja na troche zamoczyc w duzym garnku z zimna
woda, a najlepiej sprawdzic na smak, i czynnosc powtarzac tak dlugo, zeby
kapusta nie byla za kwasna.
Gdy sie bedzie ta kapustka przesmazac obieramy ziemniaki i karajamy w
plasterki.
Na dno naczynia zaroodpornego ukladamy ziemniaki i posypujemy vegeta. Na to
kladziemy usmazona kapuste z cebula, a na szczyt piramidy poddane wczesniej
obrobce cieplnej zeberka.
Zamykamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na okolo 1,5 h.
Koniec cytatu.
--
Pozdrawiam,
Ania
|