« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-07-22 07:45:51
Temat: miódWitajcie
Mam duzy sloik miodu i zastanawiam sie do czego go wykorzystac. Jest to miód
stały. Zastanawiam sie, czy mozna go jakoś "przekształcic" w miód płynny. A
może znacie jakies ciekawe przepisy do czego mozna wykorzystac miód stały??
Pozdrawiam
Aga S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-07-22 07:49:55
Temat: Re: miódAgnieszka napsal(a):
> Mam duzy sloik miodu i zastanawiam sie do czego go wykorzystac. Jest to miód
> stały. Zastanawiam sie, czy mozna go jakoś "przekształcic" w miód płynny.
Wez garnek i podgrewaj w nim powoli wode (ale nie gotuj), do garnka
wsadz sloik z miodem, po jakims czasie sie miod roztopi. Lepiej jak
sloik stoi nie bezposrednio na dnie garnka, ale na jakiejs kratce,
szmatce lub np. nakrytce od innego sloika.
Ludek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-07-22 09:24:42
Temat: Re: miód
Użytkownik "Agnieszka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:e9sl3f$68s$1@inews.gazeta.pl...
> Witajcie
> Mam duzy sloik miodu i zastanawiam sie do czego go wykorzystac.
Duży słoik może się zawsze przydać - np. na zakiszenie ogórków
> Jest to miód stały. Zastanawiam sie, czy mozna go jakoś "przekształcic" w
> miód płynny.
Bierzemy małą łyżeczkę, zaczerpujemy miodu, wkładamy miód do ust i trzymamy
jakąś chwilę. Po tej chwili miód stały "przekształca" się w miód płynny.
>A może znacie jakies ciekawe przepisy do czego mozna wykorzystac miód
>stały??
Jak to do czego?
DO SZCZĘŚCIA!!!
--
pzdr nagrywający
propagatorka nierzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-07-22 09:51:52
Temat: Re: miód
"Agnieszka" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:e9sl3f$68s$1@inews.gazeta.pl...
> Witajcie
> Mam duzy sloik miodu i zastanawiam sie do czego go wykorzystac. Jest to
> miód
> stały. Zastanawiam sie, czy mozna go jakoś "przekształcic" w miód płynny.
> A
> może znacie jakies ciekawe przepisy do czego mozna wykorzystac miód
> stały??
> Pozdrawiam
> Aga S.
Włożyć do garnka z ciepłą wodą - scukrzony miód rozpłynie się.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-07-22 09:55:56
Temat: Re: miód
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e9ssk7$5e1$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Włożyć do garnka z ciepłą wodą - scukrzony miód rozpłynie się.
Założę się, że ta _światła_ rada zaowocuje tym, że ktoś wpakuje miód do
ciepłej wody.
--
pzdr nagrywający
propagatorka nierzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-07-22 10:03:49
Temat: Re: miód
"nagrywający" <n...@o...pl> wrote in message
news:e9sso0$fks$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e9ssk7$5e1$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> Włożyć do garnka z ciepłą wodą - scukrzony miód rozpłynie się.
>
> Założę się, że ta _światła_ rada zaowocuje tym, że ktoś wpakuje miód do
> ciepłej wody.
Mam duzy sloik miodu i zastanawiam sie do czego go wykorzystac. Jest to miód
stały.
Mam nadzieję, że zjadanie GWien to tylko cecha dżdżownicy...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-07-22 10:06:08
Temat: Re: miód
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e9st6r$grn$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Mam duzy sloik miodu i zastanawiam sie do czego go wykorzystac. Jest to
> miód
> stały.
>
> Mam nadzieję, że zjadanie GWien to tylko cecha dżdżownicy...
Każdy ma prawo do swojej palety smaków.
Mnie miód nie smakuje ja g...o.
--
pzdr nagrywający
propagatorka nierzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-07-22 10:56:28
Temat: Re: miódAgnieszka napisał(a):
> Witajcie
> Mam duzy sloik miodu i zastanawiam sie do czego go wykorzystac. Jest to miód
> stały. Zastanawiam sie, czy mozna go jakoś "przekształcic" w miód płynny.
>
"scukrzanie" miodu to proces naturalny, czyli każdy płynny miód powinien
się po pewnym czasie scukrzyć. Można ten proces odwrócić przez delikatne
podgrzanie miodu. Ale uwaga. Powyżej 40 st C. rozkładają się enzymy i
miód wiele traci ze swoich prozdrowotnych własności.
--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-07-22 18:21:16
Temat: Re: miódKyllyan wrote:
> Ale uwaga. Powyżej 40 st C.
> rozkładają się enzymy i miód wiele traci ze swoich prozdrowotnych
> własności.
===
Chyba, że jest to miód będący "mieszanką miodów pochodzącycych z krajów Unii
Europejskiej i krajów spoza Unii" (czytaj drobny druczek na etykiecie), co
oznacza, że jest to chiński sztuczny miód i nic nie straci, bo nie ma nic do
tracenia.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-07-22 23:31:43
Temat: Re: miód
nagrywający napisał(a):
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e9st6r$grn$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> > Mam duzy sloik miodu i zastanawiam sie do czego go wykorzystac. Jest to
> > miód
> > stały.
> >
> > Mam nadzieję, że zjadanie GWien to tylko cecha dżdżownicy...
>
> Każdy ma prawo do swojej palety smaków.
> Mnie miód nie smakuje ja g...o.
>
> --
> pzdr nagrywający
> propagatorka nierzeczywistości
Panslavista to debil więc radzę nie gadać z nim
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |