« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-01 15:40:27
Temat: miód (dosyć długie)A oto obiecany wykĹad. Przepraszam, Gosiu, Ĺźe trochÄ to trwaĹo. Mam
nadziejÄ, Ĺźe mi wybaczysz.
Kilka tygodni temu Klub Zdrowego Ĺťycia, w ktĂłrym sobie dziaĹam, zaprosiĹ na
prezentacjÄ prezesa ĹĂłdzkiego oddziaĹu Polskiego ZwiÄ
zku Pszczelarskiego
(ale powaĹźnie zabrzmiaĹo).
Mistrz pszczelarski okazaĹ siÄ byÄ uroczym panem pod szeĹÄdziesiÄ
tkÄ, ktĂłry
ze swadÄ
i prawdziwym zamiĹowaniem opowiadaĹ nam przez 3 godziny o miodzie.
A w trakcie wykĹadu trwaĹa degustacja - po prostu tortura! ;-)
DwanaĹcie gatunkĂłw miodu do sprĂłbowania, kaĹźdy inny, kaĹźdy pyszny - i
chciaĹabym znaleĹşÄ tego mÄ
drego co by siÄ umiaĹ zdecydowaÄ na ktĂłryĹ. ;-)
A oto efekty wykĹadu, ktĂłre zatrzymaĹy siÄ w mojej gĹowie i notatkach
(skonsultowane z podrÄcznikiem dla szkóŠpszczelarskich â przypadkiem
znalazĹam rzeczone dzieĹo na strychu):
MiĂłd zawiera gĹĂłwnie cukry i wodÄ oraz niewielkie iloĹci mikroelementĂłw, ale
to co stanowi o jego wartoĹci to skĹadniki dodane przez pszczoĹy: substancje
bakteriobĂłjcze, kwasy organiczne i enzymy, ktĂłre pobudzajÄ
ukĹad
odpornoĹciowy czĹowieka.
MiĂłd rzepakowy i gryczany - wyĹÄ
cznie cukry proste.
SwieĹźy miĂłd jest gÄstÄ
cieczÄ
o ciÄĹźarze wĹaĹciwym 1,420 - 1,440. (to moĹźe
byÄ sposĂłb sprawdzenia, czy nie jest faĹszowany).
Jest to substancja silnie higroskopijna, przy czym wchĹanianie wody jest
znacznie silniejsze niĹź jej oddawanie.
Nektar pobrany przez pszczoĹÄ: 75% wody, 12% wielocukry, 10% cukry proste.
MiĂłd dojrzaĹy: 22% wody, 5% wielocukry, 70% cukry proste.
Jest bardzo wraĹźliwy na dziaĹanie czynnikĂłw Ĺrodowiska, musi byÄ
przechowywany w szczelnie zamkniÄtych pojemnikach poniewaĹź:
- bardzo chĹonie zapachy (i niechcÄ
cy moĹźna na przykĹad uzyskaÄ miĂłd o
aromacie kiszonej kapusty)
- promieniowanie UV niszczy zawarte w nim enzymy
- ze wzglÄdu na zawartoĹÄ kwasĂłw reaguje z metalami - pszczelarze uĹźywajÄ
blaszanych beczek do przechowywania hurtowej iloĹci miodu, ale muszÄ
one byÄ
pokryte od wewnÄ
trz specjalnym Ĺrodkiem (rodzaj lakieru antykorozyjnego)
- najkorzystniejsza temperatura przechowywania - 8-10ď°C , dopuszczalna
4-20ď°C (w temp. powyĹźej 17ď°C szybciej krystalizuje, poniĹźej 0ď°C - zatrzymuje
siÄ krystalizacje, ale rĂłwnieĹź korzystne przemiany chemiczne (dojrzewanie),
ponad 25-30ď°C moĹźe spowodowaÄ fermentacjÄ)
- podgrzany do temp. powyĹźej 40ď°C traci wszystkie swoje korzystne
wĹaĹciwoĹci - staje siÄ po prostu roztworem cukrĂłw
- zupeĹnie dojrzaĹy jest bardzo trwaĹy (moĹźna przechowywaÄ przez wiele
lat), ale najlepszy jest w ciÄ
gu pierwszych 1-2 lat
Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym i zaleĹźy od zawartoĹci wody,
glukozy oraz temperatury przechowywania. MiĂłd rzepakowy (sama glukoza)
zaczyna krystalizowaÄ w 2-3 dni po przelaniu do sĹoika, a miĂłd akacjowy
(gĹĂłwnie sacharoza) moĹźe byÄ pĹynny nawet po 9 miesiÄ
cach. Pan pszczelarz
mĂłwiĹ, Ĺźe jak raz zdarzyĹo siÄ takie brzydkie deszczowe lato, to akacjowy w
ogĂłle nie skrystalizowaĹ, bo miaĹ duĹźo wody.
Gatunki miodu:
AKACJOWY - kolor jasnokremowy do bezbarwnego, wolno krystalizuje; stosowany
w leczeniu nadkwasoty, zaburzeĹ przewodu pokarmowego oraz schorzeniach nerek
i przewodu moczowego.
GRYCZANY - ciemnoherbaciany do brunatnego, krystalizuje nierĂłwnomiernie w
grube ziarenka, smak ostry, lekko piekÄ
cy; stosowany przy schorzeniach
ukĹadu krÄ
Ĺźenia (szczegĂłlnie na tle miaĹźdĹźycowym), nadciĹnieniu, zapaleniu
nerek i wÄ
troby oraz chorobach na tle nerwicowym. Zawiera szczegĂłlnie duĹźo
biopierwiastkĂłw.
LIPOWY - jasno- lub zielonkawoşóĹty, smak ostry, gorzkawy; stosowany przy
chorobach gorÄ
czkowych, przeziÄbieniach, zapaleniu oskrzeli, schorzeniach
reumatycznych, pomocny przy uszkodzeniach bĹony Ĺluzowej jamy ustnej.
MALINOWY - zĹocisty o kwaskowatym smaku - przepyszny!!! Stosowany przy
schorzeniach gĂłrnych drĂłg oddechowych, niedokrwistoĹci, nieĹźycie ĹźoĹÄ
dka i
jelit. DziaĹa napotnie, rozgrzewajÄ
co, antyseptycznie.
MNISZKOWY - jasnobrÄ
zowy, sĹodkawy, mdĹy; stosowany przy chorobach wÄ
troby,
drĂłg şóĹciowych, ĹźoĹÄ
dka, dwunastnicy. Przyspiesza regeneracjÄ tkanki w
miejscach nadĹźerek i owrzodzeĹ.
NOSTRZYKOWY - zawiera kumarynÄ - Ĺrodek obniĹźajÄ
cy ciĹnienie krwi; stosowany
przy chorobie wieĹcowej - dziaĹa przeciwskurczowo, bezsennoĹci, migrenie
oraz zespole klimakterycznym.
WRZOSOWY - czerwono-brunatny, galaretowaty, krystalizuje szybko, smak ostry
z goryczkÄ
, maĹo sĹodki; stosowany przy zapaleniu drĂłg moczowych, jelit,
kamicy nerkowej oraz biegunkach.
RZEPAKOWY - mĂłj kolejny faworyt! - kolor bezbarwny do sĹomkowego, szybko
krystalizuje, po krystalizacji ma kolor mlecznobiaĹy, smak bardzo subtelny z
nutkÄ
goryczki; stosowany przy schorzeniach wÄ
troby - zwiÄksza jej
moĹźliwoĹci detoksykacyjne.
SPADZIOWY IGLASTY - ciemnozielony nawet do czarnego, po krystalizacji
szarozielonkawy (niezbyt apetyczny), lekko korzenny zapach, maĹo sĹodki.
Moim zdaniem jest najsmaczniejszy ze wszystkich. Jest wysyĹany przez
polskich pszczelarzy jako dar na stóŠpapieski, co teĹź o czymĹ Ĺwiadczy.
Stosowany w stanach zmniejszonej odpornoĹci, anemiach. Wykazuje silne
dziaĹanie przeciwzapalne i antybiotyczne.
SPADZIOWY LIĹCIASTY - zielonkawy do jasnobrÄ
zowego, smak cierpki; stosowany
przy schorzeniach drĂłg moczowych, şóĹciowych oraz stawĂłw. DziaĹanie
przeciwzapalne, dezynfekujÄ
ce.
MiĂłd sekcyjny - plaster sprzedawany w caĹoĹci razem z maĹÄ
ramkÄ
(100%
pewnoĹci, Ĺźe jest prawdziwy). Ĺťucie kawaĹeczkĂłw takiego plastra oczyszcza
jamÄ ustnÄ
i zÄby, a takĹźe dziaĹa leczniczo przy katarze siennym.
MiĂłd daktylowy, melonowy - nazywa siÄ tak produkowany na Kaukazie
zagÄszczony syrop z daktyli lub melonĂłw. Nie ma nic wspĂłlnego z miodem
pszczelim.
Zalecane formy spoĹźycia miodu:
- miodek na chlebie â cukry zaczynajÄ
siÄ trawiÄ w gĂłrnym odcinku przewodu
pokarmowego, wiÄc zapychacz jest potrzebny, Ĺźeby za szybko nie przeleciaĹo;
- ĹyĹźka miodu rozpuszczona w szklance wody i odstawiona na noc (ale nie
dĹuĹźej niĹź 12 godzin) â proporcje i czas sÄ
ustalone metodami naukowymi w
celu jak najwiÄkszego uaktywnienia enzymĂłw.
KaĹźdy inny sposĂłb to marnotrawstwo cennych wĹaĹciwoĹci tego znakomitego
produktu.
Aczkolwiek sama przepadam za miodem pitnym i pierniczkami miodowymi.
:-)))
Pozdrowienia
ISIA
Gdyby ktoĹ byĹ zainteresowany, podajÄ kontakt:
Pasieka âĹÄKPOLâ
mgr JĂłzef ChrĂłĹcik
97-315 Tuszyn Las
ul. Domowicza 39
tel. (0-42) 614 49 03
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-01 16:21:46
Temat: Re: miĂłd (dosyÄ? dĹ?ugie)
ISIA napisał(a) w wiadomości: ...
>A oto obiecany wykĹad. Przepraszam, Gosiu, Ĺźe trochÄ to trwaĹo. Mam
>nadziejÄ, Ĺźe mi wybaczysz.
>
O żesz w mordę... a dlaczego ten badziew tak wygląda, hmmm...
i na dodatek nie mogę go usunąć :-(((
o ja nieszczęśliwa, co sobie ludzie o mnie pomyślą.... buuuuuuu
Zaraz się poprawię i wyślę drugi raz
Pozdrowienia
ISIA
PS. ... a mój perfekcjonizm wyje z rozpaczy.... buuuu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-01 18:50:46
Temat: Re: miĂłd (dosyÄ? dĹ,ugie)
ISIA <i...@m...com.pl> schreef in berichtnieuws
LLoF4.23927$a...@n...tpnet.pl...
> A oto obiecany wykĹ,ad. Przepraszam, Gosiu, Ĺźe trochÄT to trwaĹ,o. Mam
> nadziejÄT, Ĺźe mi wybaczysz.
>
> Kilka tygodni temu Klub Zdrowego Ĺťycia, w ktĂłrym sobie dziaĹ,am,
zaprosiĹ, na
> prezentacjÄT prezesa Ĺ,Ăłdzkiego oddziaĹ,u Polskiego ZwiÄ.zku
Pszczelarskiego
> (ale powaĹźnie zabrzmiaĹ,o).
> Mistrz pszczelarski okazaĹ, siÄT byÄ? uroczym panem pod
szeĹ>Ä?dziesiÄ.tkÄT, ktĂłry
> ze swadÄ. i prawdziwym zamiĹ,owaniem opowiadaĹ, nam przez 3 godziny o
miodzie.
> A w trakcie wykĹ,adu trwaĹ,a degustacja - po prostu tortura! ;-)
> DwanaĹ>cie gatunkĂłw miodu do sprĂłbowania, kaĹźdy inny, kaĹźdy pyszny - i
> chciaĹ,abym znaleĹşÄ? tego mÄ.drego co by siÄT umiaĹ, zdecydowaÄ? na
ktĂłryĹ>. ;-)
>
> A oto efekty wykĹ,adu, ktĂłre zatrzymaĹ,y siÄT w mojej gĹ,owie i notatkach
> (skonsultowane z podrÄTcznikiem dla szkĂłĹ, pszczelarskich â?" przypadkiem
> znalazĹ,am rzeczone dzieĹ,o na strychu):
>
> MiĂłd zawiera gĹ,Ăłwnie cukry i wodÄT oraz niewielkie iloĹ>ci
mikroelementĂłw, ale
> to co stanowi o jego wartoĹ>ci to skĹ,adniki dodane przez pszczoĹ,y:
substancje
> bakteriobĂłjcze, kwasy organiczne i enzymy, ktĂłre pobudzajÄ. ukĹ,ad
> odpornoĹ>ciowy czĹ,owieka.
> MiĂłd rzepakowy i gryczany - wyĹ,Ä.cznie cukry proste.
> SwieĹźy miĂłd jest gÄTstÄ. cieczÄ. o ciÄTĹźarze wĹ,aĹ>ciwym 1,420 - 1,440.
(to moĹźe
> byÄ? sposĂłb sprawdzenia, czy nie jest faĹ,szowany).
> Jest to substancja silnie higroskopijna, przy czym wchĹ,anianie wody jest
> znacznie silniejsze niĹź jej oddawanie.
> Nektar pobrany przez pszczoĹ,ÄT: 75% wody, 12% wielocukry, 10% cukry
proste.
> MiĂłd dojrzaĹ,y: 22% wody, 5% wielocukry, 70% cukry proste.
> Jest bardzo wraĹźliwy na dziaĹ,anie czynnikĂłw Ĺ>rodowiska, musi byÄ?
> przechowywany w szczelnie zamkniÄTtych pojemnikach poniewaĹź:
> - bardzo chĹ,onie zapachy (i niechcÄ.cy moĹźna na przykĹ,ad uzyskaÄ? miĂłd
o
> aromacie kiszonej kapusty)
> - promieniowanie UV niszczy zawarte w nim enzymy
> - ze wzglÄTdu na zawartoĹ>Ä? kwasĂłw reaguje z metalami - pszczelarze
uĹźywajÄ.
> blaszanych beczek do przechowywania hurtowej iloĹ>ci miodu, ale muszÄ. one
byÄ?
> pokryte od wewnÄ.trz specjalnym Ĺ>rodkiem (rodzaj lakieru antykorozyjnego)
> - najkorzystniejsza temperatura przechowywania - 8-10ď,°C , dopuszczalna
> 4-20ď,°C (w temp. powyĹźej 17ď,°C szybciej krystalizuje, poniĹźej 0ď,°C -
zatrzymuje
> siÄT krystalizacje, ale rĂłwnieĹź korzystne przemiany chemiczne
(dojrzewanie),
> ponad 25-30ď,°C moĹźe spowodowaÄ? fermentacjÄT)
> - podgrzany do temp. powyĹźej 40ď,°C traci wszystkie swoje korzystne
> wĹ,aĹ>ciwoĹ>ci - staje siÄT po prostu roztworem cukrĂłw
> - zupeĹ,nie dojrzaĹ,y jest bardzo trwaĹ,y (moĹźna przechowywaÄ? przez
wiele
> lat), ale najlepszy jest w ciÄ.gu pierwszych 1-2 lat
>
> Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym i zaleĹźy od zawartoĹ>ci wody,
> glukozy oraz temperatury przechowywania. MiĂłd rzepakowy (sama glukoza)
> zaczyna krystalizowaÄ? w 2-3 dni po przelaniu do sĹ,oika, a miĂłd akacjowy
> (gĹ,Ăłwnie sacharoza) moĹźe byÄ? pĹ,ynny nawet po 9 miesiÄ.cach. Pan
pszczelarz
> mĂłwiĹ,, Ĺźe jak raz zdarzyĹ,o siÄT takie brzydkie deszczowe lato, to
akacjowy w
> ogĂłle nie skrystalizowaĹ,, bo miaĹ, duĹźo wody.
>
> Gatunki miodu:
> AKACJOWY - kolor jasnokremowy do bezbarwnego, wolno krystalizuje;
stosowany
> w leczeniu nadkwasoty, zaburzeĹ" przewodu pokarmowego oraz schorzeniach
nerek
> i przewodu moczowego.
> GRYCZANY - ciemnoherbaciany do brunatnego, krystalizuje nierĂłwnomiernie w
> grube ziarenka, smak ostry, lekko piekÄ.cy; stosowany przy schorzeniach
> ukĹ,adu krÄ.Ĺźenia (szczegĂłlnie na tle miaĹźdĹźycowym), nadciĹ>nieniu,
zapaleniu
> nerek i wÄ.troby oraz chorobach na tle nerwicowym. Zawiera szczegĂłlnie
duĹźo
> biopierwiastkĂłw.
> LIPOWY - jasno- lub zielonkawoşóĹ,ty, smak ostry, gorzkawy; stosowany
przy
> chorobach gorÄ.czkowych, przeziÄTbieniach, zapaleniu oskrzeli,
schorzeniach
> reumatycznych, pomocny przy uszkodzeniach bĹ,ony Ĺ>luzowej jamy ustnej.
> MALINOWY - zĹ,ocisty o kwaskowatym smaku - przepyszny!!! Stosowany przy
> schorzeniach gĂłrnych drĂłg oddechowych, niedokrwistoĹ>ci, nieĹźycie
ĹźoĹ,Ä.dka i
> jelit. DziaĹ,a napotnie, rozgrzewajÄ.co, antyseptycznie.
> MNISZKOWY - jasnobrÄ.zowy, sĹ,odkawy, mdĹ,y; stosowany przy chorobach
wÄ.troby,
> drĂłg şóĹ,ciowych, ĹźoĹ,Ä.dka, dwunastnicy. Przyspiesza regeneracjÄT
tkanki w
> miejscach nadĹźerek i owrzodzeĹ".
> NOSTRZYKOWY - zawiera kumarynÄT - Ĺ>rodek obniĹźajÄ.cy ciĹ>nienie krwi;
stosowany
> przy chorobie wieĹ"cowej - dziaĹ,a przeciwskurczowo, bezsennoĹ>ci,
migrenie
> oraz zespole klimakterycznym.
> WRZOSOWY - czerwono-brunatny, galaretowaty, krystalizuje szybko, smak
ostry
> z goryczkÄ., maĹ,o sĹ,odki; stosowany przy zapaleniu drĂłg moczowych,
jelit,
> kamicy nerkowej oraz biegunkach.
> RZEPAKOWY - mĂłj kolejny faworyt! - kolor bezbarwny do sĹ,omkowego, szybko
> krystalizuje, po krystalizacji ma kolor mlecznobiaĹ,y, smak bardzo
subtelny z
> nutkÄ. goryczki; stosowany przy schorzeniach wÄ.troby - zwiÄTksza jej
> moĹźliwoĹ>ci detoksykacyjne.
> SPADZIOWY IGLASTY - ciemnozielony nawet do czarnego, po krystalizacji
> szarozielonkawy (niezbyt apetyczny), lekko korzenny zapach, maĹ,o sĹ,odki.
> Moim zdaniem jest najsmaczniejszy ze wszystkich. Jest wysyĹ,any przez
> polskich pszczelarzy jako dar na stĂłĹ, papieski, co teĹź o czymĹ>
Ĺ>wiadczy.
> Stosowany w stanach zmniejszonej odpornoĹ>ci, anemiach. Wykazuje silne
> dziaĹ,anie przeciwzapalne i antybiotyczne.
> SPADZIOWY LIĹsCIASTY - zielonkawy do jasnobrÄ.zowego, smak cierpki;
stosowany
> przy schorzeniach drĂłg moczowych, şóĹ,ciowych oraz stawĂłw. DziaĹ,anie
> przeciwzapalne, dezynfekujÄ.ce.
>
> MiĂłd sekcyjny - plaster sprzedawany w caĹ,oĹ>ci razem z maĹ,Ä. ramkÄ.
(100%
> pewnoĹ>ci, Ĺźe jest prawdziwy). Ĺťucie kawaĹ,eczkĂłw takiego plastra
oczyszcza
> jamÄT ustnÄ. i zÄTby, a takĹźe dziaĹ,a leczniczo przy katarze siennym.
> MiĂłd daktylowy, melonowy - nazywa siÄT tak produkowany na Kaukazie
> zagÄTszczony syrop z daktyli lub melonĂłw. Nie ma nic wspĂłlnego z miodem
> pszczelim.
>
> Zalecane formy spoĹźycia miodu:
> - miodek na chlebie â?" cukry zaczynajÄ. siÄT trawiÄ? w gĂłrnym odcinku
przewodu
> pokarmowego, wiÄTc zapychacz jest potrzebny, Ĺźeby za szybko nie
przeleciaĹ,o;
> - Ĺ,yĹźka miodu rozpuszczona w szklance wody i odstawiona na noc (ale nie
> dĹ,uĹźej niĹź 12 godzin) â?" proporcje i czas sÄ. ustalone metodami
naukowymi w
> celu jak najwiÄTkszego uaktywnienia enzymĂłw.
>
> KaĹźdy inny sposĂłb to marnotrawstwo cennych wĹ,aĹ>ciwoĹ>ci tego
znakomitego
> produktu.
> Aczkolwiek sama przepadam za miodem pitnym i pierniczkami miodowymi.
> :-)))
>
> Pozdrowienia
> ISIA
>
> Gdyby ktoĹ> byĹ, zainteresowany, podajÄT kontakt:
> Pasieka â?zĹÄ~KPOLâ?
> mgr JĂłzef ChrĂłĹ>cik
> 97-315 Tuszyn Las
> ul. Domowicza 39
> tel. (0-42) 614 49 03
>
>
> Z wielka checia chcialabym cos przeczytac, ale tych znaczkow i slaczkow,
jakie widze w calym tekscie, nie jestem w stanie odszyfrowac. Probowalam
przekodowac na jakis "europejski jezyk", ale nic to nie dalo. Moze bys tak
jeszcze raz sprobowala to napisac, tylko "w czyms innym"?
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-01 22:18:08
Temat: Odp: miĂłd (dosyÄ? dĹ,ugie)
Użytkownik Danka <j...@n...nl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:38e64510$0$3...@n...zeelandnet.nl...
>
> >
> > Z wielka checia chcialabym cos przeczytac, ale tych znaczkow i slaczkow,
> jakie widze w calym tekscie, nie jestem w stanie odszyfrowac. Probowalam
> przekodowac na jakis "europejski jezyk", ale nic to nie dalo. Moze bys tak
> jeszcze raz sprobowala to napisac, tylko "w czyms innym"?
> Danka
>
>
Ja tez nie widze wiele, ale bardzo prosze na przyszlosc nie cytuj calej,
szczegolnie tak dlugiej wiadomosci :))
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-03 09:37:34
Temat: Re: miód (dosyć długie)ISIA napisał(a):
> A oto obiecany wykĹad. Przepraszam, Gosiu, Ĺźe trochÄ to trwaĹo. Mam
> nadziejÄ, Ĺźe mi wybaczysz.
> Kilka tygodni temu Klub Zdrowego Ĺťycia, w ktĂłrym sobie dziaĹam, zaprosiĹ na
> prezentacjÄ prezesa ĹĂłdzkiego oddziaĹu Polskiego ZwiÄ
zku Pszczelarskiego
> (ale powaĹźnie zabrzmiaĹo).
> Mistrz pszczelarski okazaĹ siÄ byÄ uroczym panem pod szeĹÄdziesiÄ
tkÄ, ktĂłry
> ze swadÄ
i prawdziwym zamiĹowaniem opowiadaĹ nam przez 3 godziny o miodzie.
itd itd...
mozna jeszcze raz, ale bez krzaczkow?
--
pzdr &:-)))
propeler
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 12:10:59
Temat: Re: miĂłd ( dosyÄ? dĹ,ugie)Podeslij to jeszcze raz bez tych krzakow, prosze, ja tez
Barbara
Uwielbiam miod
Danka wrote:
>
> ISIA <i...@m...com.pl> schreef in berichtnieuws
> LLoF4.23927$a...@n...tpnet.pl...
> > A oto obiecany wykĹ,ad. Przepraszam, Gosiu, Ĺźe trochÄT to trwaĹ,o. Mam
> > nadziejÄT, Ĺźe mi wybaczysz.
> >
> > Kilka tygodni temu Klub Zdrowego Ĺťycia, w ktĂłrym sobie dziaĹ,am,
> zaprosiĹ, na
> > prezentacjÄT prezesa Ĺ,Ăłdzkiego oddziaĹ,u Polskiego ZwiÄ.zku
> P
--
nowa oferta, nowe mozliwosci, nowe ceny - http://rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 12:12:47
Temat: Re: miĂłd ( dosyÄ? dĹ,ugie)
"B.Z." wrote:
>
> Podeslij to jeszcze raz bez tych krzakow, prosze, ja tez
> Barbara
> Uwielbiam miod
O rany jest, weszlam na liste po dluzszym czasie i nie dopatrzylam
Barbara
>
> Danka wrote:
> >
> > ISIA <i...@m...com.pl> schreef in berichtnieuws
> > LLoF4.23927$a...@n...tpnet.pl...
>
--
nowa oferta, nowe mozliwosci, nowe ceny - http://rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 13:51:38
Temat: Re: miód (dosyć długie)
propeler napisał(a) w wiadomości: <3...@n...pl>...
Ja strasznie przepraszam....zaintrygowal mnie podpis...PROPELER...
Na litosc boska: co to ten propeler????????
U Chmielewskiej(tej od Lesia i Dzikiego bialka i wielu innych ) wystepowal
czesto w zestawieniu typu:"lecial jak z propelerem".....
A ja zyje w nieswiadomosci i targa mnie od lat :co on ten propeler?????
Wybaczcie calkowity OT .Jestem z wami od dawna , ale raczej czytam (no i
korzystam jasna rzecz:)))W kuchni radze sobie kiepsko , ale z drugiej strony
dzieki temu bywamy czasem w restauracjach :PPPP
Raz jeszcze upraszam sie laski:
1.co to propeler
2.wybaczcie , ze calkiem nie na temat...
Pozdrawiam
JM
>>>Zeby byli madrzy , trzeba glupcow<<<
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 14:46:00
Temat: Re: miód (dosyć długie)Joanna Marta napisał(a):
> Ja strasznie przepraszam....zaintrygowal mnie podpis...PROPELER...
> Na litosc boska: co to ten propeler????????
> U Chmielewskiej(tej od Lesia i Dzikiego bialka i wielu innych ) wystepowal
> czesto w zestawieniu typu:"lecial jak z propelerem".....
> A ja zyje w nieswiadomosci i targa mnie od lat :co on ten propeler?????
ha ha ha!!! propeler to po prostu smiglo (takie lotnicze) :-))))))))
takiego okreslenia uzywano dawno przed wojna.
pochodzi od (szczegolow nie pamietam): 'cos co pedzi, napedza'.
--
pzdr &:-)))
propeler
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 16:29:12
Temat: Re: miód (dosyć długie)
Joanna Marta wrote in message ...
>
>propeler napisa3(a) w wiadomo?ci: <3...@n...pl>...
>
>
>Ja strasznie przepraszam....zaintrygowal mnie podpis...PROPELER...
>Na litosc boska: co to ten propeler????????
>U Chmielewskiej(tej od Lesia i Dzikiego bialka i wielu innych ) wystepowal
>czesto w zestawieniu typu:"lecial jak z propelerem".....
>A ja zyje w nieswiadomosci i targa mnie od lat :co on ten propeler?????
>Wybaczcie calkowity OT .Jestem z wami od dawna , ale raczej czytam (no i
>korzystam jasna rzecz:)))W kuchni radze sobie kiepsko , ale z drugiej
strony
>dzieki temu bywamy czasem w restauracjach :PPPP
>Raz jeszcze upraszam sie laski:
>1.co to propeler
>2.wybaczcie , ze calkiem nie na temat...
>Pozdrawiam
> JM
>
>>>>Zeby byli madrzy , trzeba glupcow<<<
>
Propeler, w inglisz propeller, to smiglo w samolocie albo sruba napedowa w
lodzi....
F.
PS. Kto pyta nie bladzi...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |