Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia miód (dosyć długie)

Grupy

Szukaj w grupach

 

miód (dosyć długie)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-04-01 15:40:27

Temat: miód (dosyć długie)
Od: "ISIA" <i...@m...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

A oto obiecany wykład. Przepraszam, Gosiu, że trochę to trwało. Mam
nadzieję, że mi wybaczysz.

Kilka tygodni temu Klub Zdrowego Życia, w którym sobie działam, zaprosił na
prezentację prezesa łódzkiego oddziału Polskiego Związku Pszczelarskiego
(ale poważnie zabrzmiało).
Mistrz pszczelarski okazał się być uroczym panem pod sześćdziesiątkę, który
ze swadą i prawdziwym zamiłowaniem opowiadał nam przez 3 godziny o miodzie.
A w trakcie wykładu trwała degustacja - po prostu tortura! ;-)
Dwanaście gatunków miodu do spróbowania, każdy inny, każdy pyszny - i
chciałabym znaleźć tego mądrego co by się umiał zdecydować na któryś. ;-)

A oto efekty wykładu, które zatrzymały się w mojej głowie i notatkach
(skonsultowane z podręcznikiem dla szkół pszczelarskich – przypadkiem
znalazłam rzeczone dzieło na strychu):

Miód zawiera głównie cukry i wodę oraz niewielkie ilości mikroelementów, ale
to co stanowi o jego wartości to składniki dodane przez pszczoły: substancje
bakteriobójcze, kwasy organiczne i enzymy, które pobudzają układ
odpornościowy człowieka.
Miód rzepakowy i gryczany - wyłącznie cukry proste.
Swieży miód jest gęstą cieczą o ciężarze właściwym 1,420 - 1,440. (to może
być sposób sprawdzenia, czy nie jest fałszowany).
Jest to substancja silnie higroskopijna, przy czym wchłanianie wody jest
znacznie silniejsze niĹź jej oddawanie.
Nektar pobrany przez pszczołę: 75% wody, 12% wielocukry, 10% cukry proste.
Miód dojrzały: 22% wody, 5% wielocukry, 70% cukry proste.
Jest bardzo wrażliwy na działanie czynników środowiska, musi być
przechowywany w szczelnie zamkniętych pojemnikach ponieważ:
- bardzo chłonie zapachy (i niechcący można na przykład uzyskać miód o
aromacie kiszonej kapusty)
- promieniowanie UV niszczy zawarte w nim enzymy
- ze względu na zawartość kwasów reaguje z metalami - pszczelarze używają
blaszanych beczek do przechowywania hurtowej ilości miodu, ale muszą one być
pokryte od wewnątrz specjalnym środkiem (rodzaj lakieru antykorozyjnego)
- najkorzystniejsza temperatura przechowywania - 8-10C , dopuszczalna
4-20C (w temp. powyżej 17C szybciej krystalizuje, poniżej 0C - zatrzymuje
się krystalizacje, ale również korzystne przemiany chemiczne (dojrzewanie),
ponad 25-30C może spowodować fermentację)
- podgrzany do temp. powyżej 40C traci wszystkie swoje korzystne
właściwości - staje się po prostu roztworem cukrów
- zupełnie dojrzały jest bardzo trwały (można przechowywać przez wiele
lat), ale najlepszy jest w ciągu pierwszych 1-2 lat

Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym i zależy od zawartości wody,
glukozy oraz temperatury przechowywania. MiĂłd rzepakowy (sama glukoza)
zaczyna krystalizować w 2-3 dni po przelaniu do słoika, a miód akacjowy
(głównie sacharoza) może być płynny nawet po 9 miesiącach. Pan pszczelarz
mówił, że jak raz zdarzyło się takie brzydkie deszczowe lato, to akacjowy w
ogóle nie skrystalizował, bo miał dużo wody.

Gatunki miodu:
AKACJOWY - kolor jasnokremowy do bezbarwnego, wolno krystalizuje; stosowany
w leczeniu nadkwasoty, zaburzeń przewodu pokarmowego oraz schorzeniach nerek
i przewodu moczowego.
GRYCZANY - ciemnoherbaciany do brunatnego, krystalizuje nierĂłwnomiernie w
grube ziarenka, smak ostry, lekko piekący; stosowany przy schorzeniach
układu krążenia (szczególnie na tle miażdżycowym), nadciśnieniu, zapaleniu
nerek i wątroby oraz chorobach na tle nerwicowym. Zawiera szczególnie dużo
biopierwiastkĂłw.
LIPOWY - jasno- lub zielonkawożółty, smak ostry, gorzkawy; stosowany przy
chorobach gorączkowych, przeziębieniach, zapaleniu oskrzeli, schorzeniach
reumatycznych, pomocny przy uszkodzeniach błony śluzowej jamy ustnej.
MALINOWY - złocisty o kwaskowatym smaku - przepyszny!!! Stosowany przy
schorzeniach górnych dróg oddechowych, niedokrwistości, nieżycie żołądka i
jelit. Działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie.
MNISZKOWY - jasnobrązowy, słodkawy, mdły; stosowany przy chorobach wątroby,
dróg żółciowych, żołądka, dwunastnicy. Przyspiesza regenerację tkanki w
miejscach nadżerek i owrzodzeń.
NOSTRZYKOWY - zawiera kumarynę - środek obniżający ciśnienie krwi; stosowany
przy chorobie wieńcowej - działa przeciwskurczowo, bezsenności, migrenie
oraz zespole klimakterycznym.
WRZOSOWY - czerwono-brunatny, galaretowaty, krystalizuje szybko, smak ostry
z goryczką, mało słodki; stosowany przy zapaleniu dróg moczowych, jelit,
kamicy nerkowej oraz biegunkach.
RZEPAKOWY - mój kolejny faworyt! - kolor bezbarwny do słomkowego, szybko
krystalizuje, po krystalizacji ma kolor mlecznobiały, smak bardzo subtelny z
nutką goryczki; stosowany przy schorzeniach wątroby - zwiększa jej
możliwości detoksykacyjne.
SPADZIOWY IGLASTY - ciemnozielony nawet do czarnego, po krystalizacji
szarozielonkawy (niezbyt apetyczny), lekko korzenny zapach, mało słodki.
Moim zdaniem jest najsmaczniejszy ze wszystkich. Jest wysyłany przez
polskich pszczelarzy jako dar na stół papieski, co też o czymś świadczy.
Stosowany w stanach zmniejszonej odporności, anemiach. Wykazuje silne
działanie przeciwzapalne i antybiotyczne.
SPADZIOWY LIŚCIASTY - zielonkawy do jasnobrązowego, smak cierpki; stosowany
przy schorzeniach dróg moczowych, żółciowych oraz stawów. Działanie
przeciwzapalne, dezynfekujące.

Miód sekcyjny - plaster sprzedawany w całości razem z małą ramką (100%
pewności, że jest prawdziwy). Żucie kawałeczków takiego plastra oczyszcza
jamę ustną i zęby, a także działa leczniczo przy katarze siennym.
Miód daktylowy, melonowy - nazywa się tak produkowany na Kaukazie
zagęszczony syrop z daktyli lub melonów. Nie ma nic wspólnego z miodem
pszczelim.

Zalecane formy spoĹźycia miodu:
- miodek na chlebie – cukry zaczynają się trawić w górnym odcinku przewodu
pokarmowego, więc zapychacz jest potrzebny, żeby za szybko nie przeleciało;
- łyżka miodu rozpuszczona w szklance wody i odstawiona na noc (ale nie
dłużej niż 12 godzin) – proporcje i czas są ustalone metodami naukowymi w
celu jak największego uaktywnienia enzymów.

Każdy inny sposób to marnotrawstwo cennych właściwości tego znakomitego
produktu.
Aczkolwiek sama przepadam za miodem pitnym i pierniczkami miodowymi.
:-)))

Pozdrowienia
ISIA

Gdyby ktoś był zainteresowany, podaję kontakt:
Pasieka „ŁĘKPOL”
mgr Józef Chróścik
97-315 Tuszyn Las
ul. Domowicza 39
tel. (0-42) 614 49 03



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-04-01 16:21:46

Temat: Re: miĂłd (dosyÄ? dĹ?ugie)
Od: "ISIA" <i...@m...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


ISIA napisał(a) w wiadomości: ...
>A oto obiecany wykĹad. Przepraszam, Gosiu, Ĺźe trochÄ to trwaĹo. Mam
>nadziejÄ, Ĺźe mi wybaczysz.
>
O żesz w mordę... a dlaczego ten badziew tak wygląda, hmmm...
i na dodatek nie mogę go usunąć :-(((
o ja nieszczęśliwa, co sobie ludzie o mnie pomyślą.... buuuuuuu

Zaraz się poprawię i wyślę drugi raz

Pozdrowienia
ISIA

PS. ... a mój perfekcjonizm wyje z rozpaczy.... buuuu


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-01 18:50:46

Temat: Re: miĂłd (dosyÄ? dĹ,ugie)
Od: "Danka" <j...@n...nl> szukaj wiadomości tego autora


ISIA <i...@m...com.pl> schreef in berichtnieuws
LLoF4.23927$a...@n...tpnet.pl...
> A oto obiecany wykĹ,ad. Przepraszam, Gosiu, Ĺźe trochÄT to trwaĹ,o. Mam
> nadziejÄT, Ĺźe mi wybaczysz.
>
> Kilka tygodni temu Klub Zdrowego Ĺťycia, w ktĂłrym sobie dziaĹ,am,
zaprosiĹ, na
> prezentacjÄT prezesa Ĺ,Ăłdzkiego oddziaĹ,u Polskiego ZwiÄ.zku
Pszczelarskiego
> (ale powaĹźnie zabrzmiaĹ,o).
> Mistrz pszczelarski okazaĹ, siÄT byÄ? uroczym panem pod
szeĹ>Ä?dziesiÄ.tkÄT, ktĂłry
> ze swadÄ. i prawdziwym zamiĹ,owaniem opowiadaĹ, nam przez 3 godziny o
miodzie.
> A w trakcie wykĹ,adu trwaĹ,a degustacja - po prostu tortura! ;-)
> DwanaĹ>cie gatunkĂłw miodu do sprĂłbowania, kaĹźdy inny, kaĹźdy pyszny - i
> chciaĹ,abym znaleĹşÄ? tego mÄ.drego co by siÄT umiaĹ, zdecydowaÄ? na
ktĂłryĹ>. ;-)
>
> A oto efekty wykĹ,adu, ktĂłre zatrzymaĹ,y siÄT w mojej gĹ,owie i notatkach
> (skonsultowane z podrÄTcznikiem dla szkĂłĹ, pszczelarskich â?" przypadkiem
> znalazĹ,am rzeczone dzieĹ,o na strychu):
>
> MiĂłd zawiera gĹ,Ăłwnie cukry i wodÄT oraz niewielkie iloĹ>ci
mikroelementĂłw, ale
> to co stanowi o jego wartoĹ>ci to skĹ,adniki dodane przez pszczoĹ,y:
substancje
> bakteriobĂłjcze, kwasy organiczne i enzymy, ktĂłre pobudzajÄ. ukĹ,ad
> odpornoĹ>ciowy czĹ,owieka.
> MiĂłd rzepakowy i gryczany - wyĹ,Ä.cznie cukry proste.
> SwieĹźy miĂłd jest gÄTstÄ. cieczÄ. o ciÄTĹźarze wĹ,aĹ>ciwym 1,420 - 1,440.
(to moĹźe
> byÄ? sposĂłb sprawdzenia, czy nie jest faĹ,szowany).
> Jest to substancja silnie higroskopijna, przy czym wchĹ,anianie wody jest
> znacznie silniejsze niĹź jej oddawanie.
> Nektar pobrany przez pszczoĹ,ÄT: 75% wody, 12% wielocukry, 10% cukry
proste.
> MiĂłd dojrzaĹ,y: 22% wody, 5% wielocukry, 70% cukry proste.
> Jest bardzo wraĹźliwy na dziaĹ,anie czynnikĂłw Ĺ>rodowiska, musi byÄ?
> przechowywany w szczelnie zamkniÄTtych pojemnikach poniewaĹź:
> - bardzo chĹ,onie zapachy (i niechcÄ.cy moĹźna na przykĹ,ad uzyskaÄ? miĂłd
o
> aromacie kiszonej kapusty)
> - promieniowanie UV niszczy zawarte w nim enzymy
> - ze wzglÄTdu na zawartoĹ>Ä? kwasĂłw reaguje z metalami - pszczelarze
uĹźywajÄ.
> blaszanych beczek do przechowywania hurtowej iloĹ>ci miodu, ale muszÄ. one
byÄ?
> pokryte od wewnÄ.trz specjalnym Ĺ>rodkiem (rodzaj lakieru antykorozyjnego)
> - najkorzystniejsza temperatura przechowywania - 8-10ď,°C , dopuszczalna
> 4-20ď,°C (w temp. powyĹźej 17ď,°C szybciej krystalizuje, poniĹźej 0ď,°C -
zatrzymuje
> siÄT krystalizacje, ale rĂłwnieĹź korzystne przemiany chemiczne
(dojrzewanie),
> ponad 25-30ď,°C moĹźe spowodowaÄ? fermentacjÄT)
> - podgrzany do temp. powyĹźej 40ď,°C traci wszystkie swoje korzystne
> wĹ,aĹ>ciwoĹ>ci - staje siÄT po prostu roztworem cukrĂłw
> - zupeĹ,nie dojrzaĹ,y jest bardzo trwaĹ,y (moĹźna przechowywaÄ? przez
wiele
> lat), ale najlepszy jest w ciÄ.gu pierwszych 1-2 lat
>
> Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym i zaleĹźy od zawartoĹ>ci wody,
> glukozy oraz temperatury przechowywania. MiĂłd rzepakowy (sama glukoza)
> zaczyna krystalizowaÄ? w 2-3 dni po przelaniu do sĹ,oika, a miĂłd akacjowy
> (gĹ,Ăłwnie sacharoza) moĹźe byÄ? pĹ,ynny nawet po 9 miesiÄ.cach. Pan
pszczelarz
> mĂłwiĹ,, Ĺźe jak raz zdarzyĹ,o siÄT takie brzydkie deszczowe lato, to
akacjowy w
> ogĂłle nie skrystalizowaĹ,, bo miaĹ, duĹźo wody.
>
> Gatunki miodu:
> AKACJOWY - kolor jasnokremowy do bezbarwnego, wolno krystalizuje;
stosowany
> w leczeniu nadkwasoty, zaburzeĹ" przewodu pokarmowego oraz schorzeniach
nerek
> i przewodu moczowego.
> GRYCZANY - ciemnoherbaciany do brunatnego, krystalizuje nierĂłwnomiernie w
> grube ziarenka, smak ostry, lekko piekÄ.cy; stosowany przy schorzeniach
> ukĹ,adu krÄ.Ĺźenia (szczegĂłlnie na tle miaĹźdĹźycowym), nadciĹ>nieniu,
zapaleniu
> nerek i wÄ.troby oraz chorobach na tle nerwicowym. Zawiera szczegĂłlnie
duĹźo
> biopierwiastkĂłw.
> LIPOWY - jasno- lub zielonkawoşóĹ,ty, smak ostry, gorzkawy; stosowany
przy
> chorobach gorÄ.czkowych, przeziÄTbieniach, zapaleniu oskrzeli,
schorzeniach
> reumatycznych, pomocny przy uszkodzeniach bĹ,ony Ĺ>luzowej jamy ustnej.
> MALINOWY - zĹ,ocisty o kwaskowatym smaku - przepyszny!!! Stosowany przy
> schorzeniach gĂłrnych drĂłg oddechowych, niedokrwistoĹ>ci, nieĹźycie
ĹźoĹ,Ä.dka i
> jelit. DziaĹ,a napotnie, rozgrzewajÄ.co, antyseptycznie.
> MNISZKOWY - jasnobrÄ.zowy, sĹ,odkawy, mdĹ,y; stosowany przy chorobach
wÄ.troby,
> drĂłg şóĹ,ciowych, ĹźoĹ,Ä.dka, dwunastnicy. Przyspiesza regeneracjÄT
tkanki w
> miejscach nadĹźerek i owrzodzeĹ".
> NOSTRZYKOWY - zawiera kumarynÄT - Ĺ>rodek obniĹźajÄ.cy ciĹ>nienie krwi;
stosowany
> przy chorobie wieĹ"cowej - dziaĹ,a przeciwskurczowo, bezsennoĹ>ci,
migrenie
> oraz zespole klimakterycznym.
> WRZOSOWY - czerwono-brunatny, galaretowaty, krystalizuje szybko, smak
ostry
> z goryczkÄ., maĹ,o sĹ,odki; stosowany przy zapaleniu drĂłg moczowych,
jelit,
> kamicy nerkowej oraz biegunkach.
> RZEPAKOWY - mĂłj kolejny faworyt! - kolor bezbarwny do sĹ,omkowego, szybko
> krystalizuje, po krystalizacji ma kolor mlecznobiaĹ,y, smak bardzo
subtelny z
> nutkÄ. goryczki; stosowany przy schorzeniach wÄ.troby - zwiÄTksza jej
> moĹźliwoĹ>ci detoksykacyjne.
> SPADZIOWY IGLASTY - ciemnozielony nawet do czarnego, po krystalizacji
> szarozielonkawy (niezbyt apetyczny), lekko korzenny zapach, maĹ,o sĹ,odki.
> Moim zdaniem jest najsmaczniejszy ze wszystkich. Jest wysyĹ,any przez
> polskich pszczelarzy jako dar na stĂłĹ, papieski, co teĹź o czymĹ>
Ĺ>wiadczy.
> Stosowany w stanach zmniejszonej odpornoĹ>ci, anemiach. Wykazuje silne
> dziaĹ,anie przeciwzapalne i antybiotyczne.
> SPADZIOWY LIĹsCIASTY - zielonkawy do jasnobrÄ.zowego, smak cierpki;
stosowany
> przy schorzeniach drĂłg moczowych, şóĹ,ciowych oraz stawĂłw. DziaĹ,anie
> przeciwzapalne, dezynfekujÄ.ce.
>
> MiĂłd sekcyjny - plaster sprzedawany w caĹ,oĹ>ci razem z maĹ,Ä. ramkÄ.
(100%
> pewnoĹ>ci, Ĺźe jest prawdziwy). Ĺťucie kawaĹ,eczkĂłw takiego plastra
oczyszcza
> jamÄT ustnÄ. i zÄTby, a takĹźe dziaĹ,a leczniczo przy katarze siennym.
> MiĂłd daktylowy, melonowy - nazywa siÄT tak produkowany na Kaukazie
> zagÄTszczony syrop z daktyli lub melonĂłw. Nie ma nic wspĂłlnego z miodem
> pszczelim.
>
> Zalecane formy spoĹźycia miodu:
> - miodek na chlebie â?" cukry zaczynajÄ. siÄT trawiÄ? w gĂłrnym odcinku
przewodu
> pokarmowego, wiÄTc zapychacz jest potrzebny, Ĺźeby za szybko nie
przeleciaĹ,o;
> - Ĺ,yĹźka miodu rozpuszczona w szklance wody i odstawiona na noc (ale nie
> dĹ,uĹźej niĹź 12 godzin) â?" proporcje i czas sÄ. ustalone metodami
naukowymi w
> celu jak najwiÄTkszego uaktywnienia enzymĂłw.
>
> KaĹźdy inny sposĂłb to marnotrawstwo cennych wĹ,aĹ>ciwoĹ>ci tego
znakomitego
> produktu.
> Aczkolwiek sama przepadam za miodem pitnym i pierniczkami miodowymi.
> :-)))
>
> Pozdrowienia
> ISIA
>
> Gdyby ktoĹ> byĹ, zainteresowany, podajÄT kontakt:
> Pasieka â?zŁÄ~KPOLâ?
> mgr JĂłzef ChrĂłĹ>cik
> 97-315 Tuszyn Las
> ul. Domowicza 39
> tel. (0-42) 614 49 03
>
>
> Z wielka checia chcialabym cos przeczytac, ale tych znaczkow i slaczkow,
jakie widze w calym tekscie, nie jestem w stanie odszyfrowac. Probowalam
przekodowac na jakis "europejski jezyk", ale nic to nie dalo. Moze bys tak
jeszcze raz sprobowala to napisac, tylko "w czyms innym"?
Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-01 22:18:08

Temat: Odp: miĂłd (dosyÄ? dĹ,ugie)
Od: "Przemyslaw" <p...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Danka <j...@n...nl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:38e64510$0$3...@n...zeelandnet.nl...
>
> >
> > Z wielka checia chcialabym cos przeczytac, ale tych znaczkow i slaczkow,
> jakie widze w calym tekscie, nie jestem w stanie odszyfrowac. Probowalam
> przekodowac na jakis "europejski jezyk", ale nic to nie dalo. Moze bys tak
> jeszcze raz sprobowala to napisac, tylko "w czyms innym"?
> Danka
>
>

Ja tez nie widze wiele, ale bardzo prosze na przyszlosc nie cytuj calej,
szczegolnie tak dlugiej wiadomosci :))

Przemyslaw Koziarski


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-03 09:37:34

Temat: Re: miód (dosyć długie)
Od: p...@n...pl (propeler) szukaj wiadomości tego autora

ISIA napisał(a):
> A oto obiecany wykład. Przepraszam, Gosiu, że trochę to trwało. Mam
> nadzieję, że mi wybaczysz.
> Kilka tygodni temu Klub Zdrowego Życia, w którym sobie działam, zaprosił na
> prezentację prezesa łódzkiego oddziału Polskiego Związku Pszczelarskiego
> (ale poważnie zabrzmiało).
> Mistrz pszczelarski okazał się być uroczym panem pod sześćdziesiątkę, który
> ze swadą i prawdziwym zamiłowaniem opowiadał nam przez 3 godziny o miodzie.
itd itd...

mozna jeszcze raz, ale bez krzaczkow?
--
pzdr &:-)))
propeler
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-05 12:10:59

Temat: Re: miĂłd ( dosyÄ? dĹ,ugie)
Od: "B.Z." <b...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Podeslij to jeszcze raz bez tych krzakow, prosze, ja tez
Barbara
Uwielbiam miod

Danka wrote:
>
> ISIA <i...@m...com.pl> schreef in berichtnieuws
> LLoF4.23927$a...@n...tpnet.pl...
> > A oto obiecany wykĹ,ad. Przepraszam, Gosiu, Ĺźe trochÄT to trwaĹ,o. Mam
> > nadziejÄT, Ĺźe mi wybaczysz.
> >
> > Kilka tygodni temu Klub Zdrowego Ĺťycia, w ktĂłrym sobie dziaĹ,am,
> zaprosiĹ, na
> > prezentacjÄT prezesa Ĺ,Ăłdzkiego oddziaĹ,u Polskiego ZwiÄ.zku
> P


--
nowa oferta, nowe mozliwosci, nowe ceny - http://rubikon.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-05 12:12:47

Temat: Re: miĂłd ( dosyÄ? dĹ,ugie)
Od: "B.Z." <b...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora



"B.Z." wrote:
>
> Podeslij to jeszcze raz bez tych krzakow, prosze, ja tez
> Barbara
> Uwielbiam miod
O rany jest, weszlam na liste po dluzszym czasie i nie dopatrzylam
Barbara
>
> Danka wrote:
> >
> > ISIA <i...@m...com.pl> schreef in berichtnieuws
> > LLoF4.23927$a...@n...tpnet.pl...
>


--
nowa oferta, nowe mozliwosci, nowe ceny - http://rubikon.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-05 13:51:38

Temat: Re: miód (dosyć długie)
Od: "Joanna Marta" <g...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


propeler napisał(a) w wiadomości: <3...@n...pl>...


Ja strasznie przepraszam....zaintrygowal mnie podpis...PROPELER...
Na litosc boska: co to ten propeler????????
U Chmielewskiej(tej od Lesia i Dzikiego bialka i wielu innych ) wystepowal
czesto w zestawieniu typu:"lecial jak z propelerem".....
A ja zyje w nieswiadomosci i targa mnie od lat :co on ten propeler?????
Wybaczcie calkowity OT .Jestem z wami od dawna , ale raczej czytam (no i
korzystam jasna rzecz:)))W kuchni radze sobie kiepsko , ale z drugiej strony
dzieki temu bywamy czasem w restauracjach :PPPP
Raz jeszcze upraszam sie laski:
1.co to propeler
2.wybaczcie , ze calkiem nie na temat...
Pozdrawiam
JM

>>>Zeby byli madrzy , trzeba glupcow<<<


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-05 14:46:00

Temat: Re: miód (dosyć długie)
Od: p...@n...pl (propeler) szukaj wiadomości tego autora

Joanna Marta napisał(a):
> Ja strasznie przepraszam....zaintrygowal mnie podpis...PROPELER...
> Na litosc boska: co to ten propeler????????
> U Chmielewskiej(tej od Lesia i Dzikiego bialka i wielu innych ) wystepowal
> czesto w zestawieniu typu:"lecial jak z propelerem".....
> A ja zyje w nieswiadomosci i targa mnie od lat :co on ten propeler?????

ha ha ha!!! propeler to po prostu smiglo (takie lotnicze) :-))))))))
takiego okreslenia uzywano dawno przed wojna.
pochodzi od (szczegolow nie pamietam): 'cos co pedzi, napedza'.
--
pzdr &:-)))
propeler
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-05 16:29:12

Temat: Re: miód (dosyć długie)
Od: "Feliks" <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora



Joanna Marta wrote in message ...
>
>propeler napisa3(a) w wiadomo?ci: <3...@n...pl>...
>
>
>Ja strasznie przepraszam....zaintrygowal mnie podpis...PROPELER...
>Na litosc boska: co to ten propeler????????
>U Chmielewskiej(tej od Lesia i Dzikiego bialka i wielu innych ) wystepowal
>czesto w zestawieniu typu:"lecial jak z propelerem".....
>A ja zyje w nieswiadomosci i targa mnie od lat :co on ten propeler?????
>Wybaczcie calkowity OT .Jestem z wami od dawna , ale raczej czytam (no i
>korzystam jasna rzecz:)))W kuchni radze sobie kiepsko , ale z drugiej
strony
>dzieki temu bywamy czasem w restauracjach :PPPP
>Raz jeszcze upraszam sie laski:
>1.co to propeler
>2.wybaczcie , ze calkiem nie na temat...
>Pozdrawiam
> JM
>
>>>>Zeby byli madrzy , trzeba glupcow<<<
>
Propeler, w inglisz propeller, to smiglo w samolocie albo sruba napedowa w
lodzi....
F.
PS. Kto pyta nie bladzi...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

terrine i pasztety z ryb, było ale pasztet
Zarob pieniadze bez wychodzenia z domu! [OFERTA]
gdzie ZJESC W GLIWICACH
Re: 1100 dolarow w Cashsurfers i Spedii??
Serwis Makaron

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »