Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia miód (dosyć długie) Re: miĂłd (dosyÄ? dĹ,ugie)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: miĂłd (dosyÄ? dĹ,ugie)

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!newspeer.ebone.net!amsnews01.chello.com!news01
.chello.no!Norway.EU.net!EU.net!npeer.kpnqwest.net!news1.kpn.net!212.115.192.22
0.MISMATCH!news2.zeelandnet.nl!dreaderd.zeelandnet!not-for-mail
From: "Danka" <j...@n...nl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <LLoF4.23927$a01.510601@news.tpnet.pl>
Subject: Re: miĂłd (dosyÄ? dĹ,ugie)
Date: Sat, 1 Apr 2000 20:50:46 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Lines: 168
Message-ID: <38e64510$0$39561@news2.zeelandnet.nl>
NNTP-Posting-Host: kbl-goes323.zeelandnet.nl
X-Trace: dreaderd.zeelandnet 954615056 39561 212.92.65.67
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26095
Ukryj nagłówki


ISIA <i...@m...com.pl> schreef in berichtnieuws
LLoF4.23927$a...@n...tpnet.pl...
> A oto obiecany wykĹ,ad. Przepraszam, Gosiu, Ĺźe trochÄT to trwaĹ,o. Mam
> nadziejÄT, Ĺźe mi wybaczysz.
>
> Kilka tygodni temu Klub Zdrowego Ĺťycia, w ktĂłrym sobie dziaĹ,am,
zaprosiĹ, na
> prezentacjÄT prezesa Ĺ,Ăłdzkiego oddziaĹ,u Polskiego ZwiÄ.zku
Pszczelarskiego
> (ale powaĹźnie zabrzmiaĹ,o).
> Mistrz pszczelarski okazaĹ, siÄT byÄ? uroczym panem pod
szeĹ>Ä?dziesiÄ.tkÄT, ktĂłry
> ze swadÄ. i prawdziwym zamiĹ,owaniem opowiadaĹ, nam przez 3 godziny o
miodzie.
> A w trakcie wykĹ,adu trwaĹ,a degustacja - po prostu tortura! ;-)
> DwanaĹ>cie gatunkĂłw miodu do sprĂłbowania, kaĹźdy inny, kaĹźdy pyszny - i
> chciaĹ,abym znaleĹşÄ? tego mÄ.drego co by siÄT umiaĹ, zdecydowaÄ? na
ktĂłryĹ>. ;-)
>
> A oto efekty wykĹ,adu, ktĂłre zatrzymaĹ,y siÄT w mojej gĹ,owie i notatkach
> (skonsultowane z podrÄTcznikiem dla szkĂłĹ, pszczelarskich â?" przypadkiem
> znalazĹ,am rzeczone dzieĹ,o na strychu):
>
> MiĂłd zawiera gĹ,Ăłwnie cukry i wodÄT oraz niewielkie iloĹ>ci
mikroelementĂłw, ale
> to co stanowi o jego wartoĹ>ci to skĹ,adniki dodane przez pszczoĹ,y:
substancje
> bakteriobĂłjcze, kwasy organiczne i enzymy, ktĂłre pobudzajÄ. ukĹ,ad
> odpornoĹ>ciowy czĹ,owieka.
> MiĂłd rzepakowy i gryczany - wyĹ,Ä.cznie cukry proste.
> SwieĹźy miĂłd jest gÄTstÄ. cieczÄ. o ciÄTĹźarze wĹ,aĹ>ciwym 1,420 - 1,440.
(to moĹźe
> byÄ? sposĂłb sprawdzenia, czy nie jest faĹ,szowany).
> Jest to substancja silnie higroskopijna, przy czym wchĹ,anianie wody jest
> znacznie silniejsze niĹź jej oddawanie.
> Nektar pobrany przez pszczoĹ,ÄT: 75% wody, 12% wielocukry, 10% cukry
proste.
> MiĂłd dojrzaĹ,y: 22% wody, 5% wielocukry, 70% cukry proste.
> Jest bardzo wraĹźliwy na dziaĹ,anie czynnikĂłw Ĺ>rodowiska, musi byÄ?
> przechowywany w szczelnie zamkniÄTtych pojemnikach poniewaĹź:
> - bardzo chĹ,onie zapachy (i niechcÄ.cy moĹźna na przykĹ,ad uzyskaÄ? miĂłd
o
> aromacie kiszonej kapusty)
> - promieniowanie UV niszczy zawarte w nim enzymy
> - ze wzglÄTdu na zawartoĹ>Ä? kwasĂłw reaguje z metalami - pszczelarze
uĹźywajÄ.
> blaszanych beczek do przechowywania hurtowej iloĹ>ci miodu, ale muszÄ. one
byÄ?
> pokryte od wewnÄ.trz specjalnym Ĺ>rodkiem (rodzaj lakieru antykorozyjnego)
> - najkorzystniejsza temperatura przechowywania - 8-10ď,°C , dopuszczalna
> 4-20ď,°C (w temp. powyĹźej 17ď,°C szybciej krystalizuje, poniĹźej 0ď,°C -
zatrzymuje
> siÄT krystalizacje, ale rĂłwnieĹź korzystne przemiany chemiczne
(dojrzewanie),
> ponad 25-30ď,°C moĹźe spowodowaÄ? fermentacjÄT)
> - podgrzany do temp. powyĹźej 40ď,°C traci wszystkie swoje korzystne
> wĹ,aĹ>ciwoĹ>ci - staje siÄT po prostu roztworem cukrĂłw
> - zupeĹ,nie dojrzaĹ,y jest bardzo trwaĹ,y (moĹźna przechowywaÄ? przez
wiele
> lat), ale najlepszy jest w ciÄ.gu pierwszych 1-2 lat
>
> Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym i zaleĹźy od zawartoĹ>ci wody,
> glukozy oraz temperatury przechowywania. MiĂłd rzepakowy (sama glukoza)
> zaczyna krystalizowaÄ? w 2-3 dni po przelaniu do sĹ,oika, a miĂłd akacjowy
> (gĹ,Ăłwnie sacharoza) moĹźe byÄ? pĹ,ynny nawet po 9 miesiÄ.cach. Pan
pszczelarz
> mĂłwiĹ,, Ĺźe jak raz zdarzyĹ,o siÄT takie brzydkie deszczowe lato, to
akacjowy w
> ogĂłle nie skrystalizowaĹ,, bo miaĹ, duĹźo wody.
>
> Gatunki miodu:
> AKACJOWY - kolor jasnokremowy do bezbarwnego, wolno krystalizuje;
stosowany
> w leczeniu nadkwasoty, zaburzeĹ" przewodu pokarmowego oraz schorzeniach
nerek
> i przewodu moczowego.
> GRYCZANY - ciemnoherbaciany do brunatnego, krystalizuje nierĂłwnomiernie w
> grube ziarenka, smak ostry, lekko piekÄ.cy; stosowany przy schorzeniach
> ukĹ,adu krÄ.Ĺźenia (szczegĂłlnie na tle miaĹźdĹźycowym), nadciĹ>nieniu,
zapaleniu
> nerek i wÄ.troby oraz chorobach na tle nerwicowym. Zawiera szczegĂłlnie
duĹźo
> biopierwiastkĂłw.
> LIPOWY - jasno- lub zielonkawoşóĹ,ty, smak ostry, gorzkawy; stosowany
przy
> chorobach gorÄ.czkowych, przeziÄTbieniach, zapaleniu oskrzeli,
schorzeniach
> reumatycznych, pomocny przy uszkodzeniach bĹ,ony Ĺ>luzowej jamy ustnej.
> MALINOWY - zĹ,ocisty o kwaskowatym smaku - przepyszny!!! Stosowany przy
> schorzeniach gĂłrnych drĂłg oddechowych, niedokrwistoĹ>ci, nieĹźycie
ĹźoĹ,Ä.dka i
> jelit. DziaĹ,a napotnie, rozgrzewajÄ.co, antyseptycznie.
> MNISZKOWY - jasnobrÄ.zowy, sĹ,odkawy, mdĹ,y; stosowany przy chorobach
wÄ.troby,
> drĂłg şóĹ,ciowych, ĹźoĹ,Ä.dka, dwunastnicy. Przyspiesza regeneracjÄT
tkanki w
> miejscach nadĹźerek i owrzodzeĹ".
> NOSTRZYKOWY - zawiera kumarynÄT - Ĺ>rodek obniĹźajÄ.cy ciĹ>nienie krwi;
stosowany
> przy chorobie wieĹ"cowej - dziaĹ,a przeciwskurczowo, bezsennoĹ>ci,
migrenie
> oraz zespole klimakterycznym.
> WRZOSOWY - czerwono-brunatny, galaretowaty, krystalizuje szybko, smak
ostry
> z goryczkÄ., maĹ,o sĹ,odki; stosowany przy zapaleniu drĂłg moczowych,
jelit,
> kamicy nerkowej oraz biegunkach.
> RZEPAKOWY - mĂłj kolejny faworyt! - kolor bezbarwny do sĹ,omkowego, szybko
> krystalizuje, po krystalizacji ma kolor mlecznobiaĹ,y, smak bardzo
subtelny z
> nutkÄ. goryczki; stosowany przy schorzeniach wÄ.troby - zwiÄTksza jej
> moĹźliwoĹ>ci detoksykacyjne.
> SPADZIOWY IGLASTY - ciemnozielony nawet do czarnego, po krystalizacji
> szarozielonkawy (niezbyt apetyczny), lekko korzenny zapach, maĹ,o sĹ,odki.
> Moim zdaniem jest najsmaczniejszy ze wszystkich. Jest wysyĹ,any przez
> polskich pszczelarzy jako dar na stĂłĹ, papieski, co teĹź o czymĹ>
Ĺ>wiadczy.
> Stosowany w stanach zmniejszonej odpornoĹ>ci, anemiach. Wykazuje silne
> dziaĹ,anie przeciwzapalne i antybiotyczne.
> SPADZIOWY LIĹsCIASTY - zielonkawy do jasnobrÄ.zowego, smak cierpki;
stosowany
> przy schorzeniach drĂłg moczowych, şóĹ,ciowych oraz stawĂłw. DziaĹ,anie
> przeciwzapalne, dezynfekujÄ.ce.
>
> MiĂłd sekcyjny - plaster sprzedawany w caĹ,oĹ>ci razem z maĹ,Ä. ramkÄ.
(100%
> pewnoĹ>ci, Ĺźe jest prawdziwy). Ĺťucie kawaĹ,eczkĂłw takiego plastra
oczyszcza
> jamÄT ustnÄ. i zÄTby, a takĹźe dziaĹ,a leczniczo przy katarze siennym.
> MiĂłd daktylowy, melonowy - nazywa siÄT tak produkowany na Kaukazie
> zagÄTszczony syrop z daktyli lub melonĂłw. Nie ma nic wspĂłlnego z miodem
> pszczelim.
>
> Zalecane formy spoĹźycia miodu:
> - miodek na chlebie â?" cukry zaczynajÄ. siÄT trawiÄ? w gĂłrnym odcinku
przewodu
> pokarmowego, wiÄTc zapychacz jest potrzebny, Ĺźeby za szybko nie
przeleciaĹ,o;
> - Ĺ,yĹźka miodu rozpuszczona w szklance wody i odstawiona na noc (ale nie
> dĹ,uĹźej niĹź 12 godzin) â?" proporcje i czas sÄ. ustalone metodami
naukowymi w
> celu jak najwiÄTkszego uaktywnienia enzymĂłw.
>
> KaĹźdy inny sposĂłb to marnotrawstwo cennych wĹ,aĹ>ciwoĹ>ci tego
znakomitego
> produktu.
> Aczkolwiek sama przepadam za miodem pitnym i pierniczkami miodowymi.
> :-)))
>
> Pozdrowienia
> ISIA
>
> Gdyby ktoĹ> byĹ, zainteresowany, podajÄT kontakt:
> Pasieka â?zŁÄ~KPOLâ?
> mgr JĂłzef ChrĂłĹ>cik
> 97-315 Tuszyn Las
> ul. Domowicza 39
> tel. (0-42) 614 49 03
>
>
> Z wielka checia chcialabym cos przeczytac, ale tych znaczkow i slaczkow,
jakie widze w calym tekscie, nie jestem w stanie odszyfrowac. Probowalam
przekodowac na jakis "europejski jezyk", ale nic to nie dalo. Moze bys tak
jeszcze raz sprobowala to napisac, tylko "w czyms innym"?
Danka


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
01.04 Przemyslaw
03.04 propeler
05.04 B.Z.
05.04 B.Z.
05.04 Joanna Marta
05.04 propeler
05.04 Feliks
05.04 Joanna Marta
05.04 Slavek
06.04 Iwona Maszczyńska
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6