« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-10 12:33:07
Temat: nadzienie do krokietowWitam serdecznie,
Jak zrobic nadzienie do krokietow z kapusty wloskiej? Bo ja toto pokroilam,
dusze obecnie na masle i czekam na efekty..Potem podsmaze jeszcze cebulke,
przyprawie i...wlasnie- czy to juz bedzie gotowe? Przyznam ze kucharze od
niedawna i krokietow jeszcze w zyciu nie robilam....
Za wszystkie rady wielkie dzieki :)
A-T
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-10 14:02:41
Temat: Re: nadzienie do krokietowTeresa wrote:
> Witam serdecznie,
>
> Jak zrobic nadzienie do krokietow z kapusty wloskiej? Bo ja toto pokroilam,
> dusze obecnie na masle i czekam na efekty..Potem podsmaze jeszcze cebulke,
> przyprawie i...wlasnie- czy to juz bedzie gotowe? Przyznam ze kucharze od
> niedawna i krokietow jeszcze w zyciu nie robilam....
>
> Za wszystkie rady wielkie dzieki :)
>
> A-T
>
>
No do krokietow to chyba kapusta kiszona a nie wloska plus grzyby.
Walkie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 14:12:34
Temat: Re: nadzienie do krokietow
> Jak zrobic nadzienie do krokietow z kapusty wloskiej?
============
Generalnie wg mojej wiedzy farsz robi sie z kapusty
kiszonej i ew. rozne warianty dodatkow (mieso, grzyby).
Mozna tez sprobowac z kapusty, ale zwyklej,
przyrzadzonej podobnie jak na zasmazana (na kwasno). Z
kapusty wloskiej nawet zasmazanej nie da sie dobrej
zrobic, wiec przypuszczam, ze na farsz do krokietow nie
za bardzo sie bedzie nadawala.
Jezeli ci to wyjdzie i bedzie jadalne to napisz.
waldek
============
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 14:19:38
Temat: Re: nadzienie do krokietow
Uzytkownik "walkie" <w...@w...net.pl> napisal w wiadomosci
news:at4ruj$pql$1@news.tpi.pl...
> No do krokietow to chyba kapusta kiszona a nie wloska plus grzyby.
>
> Walkie!
A nieprawda :)) I nawet jako kulinarny laik, moge to rzec z cala moca -
farsz z kapusty wloskiej, cebulki i przyprawy udal sie nad wyraz, w smaku
jest podobny do farszu lazankowego mojej mamy (Boze, kiedy ja tak gotowac
bede....). Teraz jeszcze tylko nalesniki usmazyc trza, co bedzie trudnawe,
jako ze posiadam jajek sztuk jeden ;)
pzdr.
A-T
Ps. A z wloska kapustka, to byl pomysl kolezanki, ktora kiedys robila
krokiety z tejze, wlasnie podsmazanej na maselku, i wyszly palce lizac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 14:24:38
Temat: Re: nadzienie do krokietow
Użytkownik "waldek" napisał:
> Generalnie wg mojej wiedzy farsz robi sie z kapusty
> kiszonej i ew. rozne warianty dodatkow (mieso, grzyby).
> Mozna tez sprobowac z kapusty, ale zwyklej,
> przyrzadzonej podobnie jak na zasmazana (na kwasno). Z
> kapusty wloskiej nawet zasmazanej nie da sie dobrej
> zrobic, wiec przypuszczam, ze na farsz do krokietow nie
> za bardzo sie bedzie nadawala.
> Jezeli ci to wyjdzie i bedzie jadalne to napisz.
Niniejszym zadaje klam tej teorii :) Farsz moze faktycznie nie jest tak
dobry jak z kapusty zwyklej (znow uklon w strone mojej Rodzicielki, ktora
robi pysznooosci krokiety, z zadnej tam kiszonej kapuchy ;), ale jak na
krotki czas przyrzadzania (duszenie na maselku zajelo jakies 20 minut), jest
jak najbardziej w porzadku.
pzdr..
A-T
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 14:31:35
Temat: Re: nadzienie do krokietowwalkie wrote:
> No do krokietow to chyba kapusta kiszona a nie wloska plus grzyby.
Robilam ze zwykła, biala, to i wloska tez pewnie sie nada,
tylko caly frasz przepuscilam przez maszynke do mielenia,
zeby mi te kapusciane kawalki nie wylazly z nalesnikow.
Do tej bialej dodalam jeszcze koperek, do wloskiej dodalabym
mielony kminek.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 14:39:33
Temat: Re: nadzienie do krokietow
Użytkownik "Krystyna Chiger" napisał:
> Robilam ze zwykła, biala, to i wloska tez pewnie sie nada,
> tylko caly frasz przepuscilam przez maszynke do mielenia,
> zeby mi te kapusciane kawalki nie wylazly z nalesnikow.
Z maszynka popieram jak najbardziej, jeno ze ja nie posiadam...:(
Ja zwyczajnie pokroilam drobniutko, w czasie duszenia jeszcze sie nieco
obkurczylo i jest dosyc w sumie wilgotne - mam nadzieje, ze jak scisne
nalesnikiem mocno to wylazic nie bedzie :)
> Do tej bialej dodalam jeszcze koperek, do wloskiej dodalabym
> mielony kminek.
To ciekawa propozycja, u mnie pewnie przeszedlby kminek niezmielony, jako ze
uwielbiam pod kazda postacia :)
pzdr.
A-T
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 14:56:13
Temat: Re: nadzienie do krokietow
> Farsz moze faktycznie nie jest tak
> dobry jak z kapusty zwyklej, ale jak na
> krotki czas przyrzadzania (duszenie na
> maselku zajelo jakies 20 minut), jest
> jak najbardziej w porzadku.
===========
W ten sposob kazdy substytut jest ok.
Po co szukac wlasciwych skladnikow, skoro mozna
zastosowac byle co, bedace akurat pod reka :-{{
waldek
===========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 15:34:55
Temat: Re: nadzienie do krokietowJ drobno kroje włoską kapuste i gotuje do miękkosci, przy czym tzw. pierwsza
wode po zagotowaniu odlewam a kapustę zalwam wcześniej zagotowanym (np w
czajniku) wrzatkiem i gotuje. W tym czasie drobno kroje pieczarki i duszę z
podsmażoną cebulką. Kiedy pieczarki beda gotowe, a kapusta miękka. Odstawiam
do wystygnięcia. następnie miele obydwa składniki i doprawiam do smaku solą
i pieprzem.
Dla mnie pierwszorzędne.
Pozdrawiam
Monia
Użytkownik "Teresa" <a...@p...fm.BEZSPAMU> napisał w wiadomości
news:at4mrd$i3u$1@news.tpi.pl...
Witam serdecznie,
Jak zrobic nadzienie do krokietow z kapusty wloskiej? Bo ja toto pokroilam,
dusze obecnie na masle i czekam na efekty..Potem podsmaze jeszcze cebulke,
przyprawie i...wlasnie- czy to juz bedzie gotowe? Przyznam ze kucharze od
niedawna i krokietow jeszcze w zyciu nie robilam....
Za wszystkie rady wielkie dzieki :)
A-T
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.427 / Virus Database: 240 - Release Date: 02-12-06
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-10 15:45:26
Temat: Re: nadzienie do krokietowUżytkownik "Teresa" <a...@p...fm.BEZSPAMU> napisał w wiadomości
news:at4t39$4hk$1@news.tpi.pl
> A nieprawda :)) I nawet jako kulinarny laik, moge to rzec z cala moca
> - farsz z kapusty wloskiej, cebulki i przyprawy udal sie nad wyraz, w
> smaku jest podobny do farszu lazankowego mojej mamy (Boze, kiedy ja
> tak gotowac bede....). Teraz jeszcze tylko nalesniki usmazyc trza, co
> bedzie trudnawe, jako ze posiadam jajek sztuk jeden ;)
>
Racja - nieprawda. Ja swoj przepis podalem tu jakis czas temu w wątku
o.......hmm....indyku:-)
I tez mi ktos tu napisal, ze ten farsz rownie dobrze moglby byc do
lazanek.
A zeby bylo smieszniej to przepis, ktory podalem byl odnosnie
kapusty....zasmazanej.
Ale moze byc tez kiszona kapusta. Moja tesciowa, czy raczej b.tesciowa
robi wybitne paszteciki wlasnie z farszem kapusciano (kiszona
kapusta) -grzybowym. Paluszki
lizac.
Przy okazji refleksja filozoficzna: Trudno nie lubic tesciowej - ktora
dobrze gotuje:-)))
A co do samej kapusty - wlasciwie wszystko zalezy od gustu. Ja na
przyklad przepadam za bardzo kwasnym kapusniakiem. A znam takich, ktorzy
kapuste kiszona plucza wpierw w wodzie aby kapusniak w ogole nie byl
kwasny.
Przy okazji: polecam wg mnie najlepsza kapuste kiszona - ktora mozna
nabyc w Holandii. Jest o wiele kwasniejsza od polskiej. Po mojemu to
atut.
Przy okazji 2: czy kwasnica i kapusniak to cos takiego jak zur i barsz
bialy >>> ze uzywamy tych nazw wymiennie?
--
Pozdrawiam,
JurekA
e-mail: j...@o...pl | j...@o...nl
http://gone
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |