« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2006-05-25 03:57:15
Temat: Re: najlepsze salamiJa wypowiedź yurasa zrozumiałem bez problemu. Może nie tylko pisanie trzeba
trenować :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2006-05-25 06:04:14
Temat: Re: najlepsze salami
Użytkownik "Mixer" <w...@b...pl> napisał w wiadomości
news:44751827.4DACEF92@buziaczek.pl...
>
>
> Jerzy Nowak wrote:
>
> > Panslavista napisał(a):
> > >
> > > "bloross" <p...@p...onet.pl> wrote in message
> > > news:0aac.00000000.4473ba0e@newsgate.onet.pl...
> > >
> > > Prawdziwe salami jest z oślego mięsa, reszta to tylko mniej lub lepiej
> > > zrobione podróby.
> >
> > Piszesz z głowy? Czyli z niczego!
> > Podeprzyj się czymś.
> > pozdr. Jerzy
>
> Pisze z glowy z dlugimi klapiastymi uszami :-). Sadzac z jego/jej postow
to
> z oslego (nasienia ) on/ona zrobiony/a.
> Najlepsze prawdziwe niezastapione salami to zrobione z wieprzkow tuczonych
> zoledziami a potem suszone gdzies w przewiewnym miejscu np wiezy
wiejskiego
> kosciolka. Takiego to raczej w sklepie sie nie kupi, to tak jak z
oscypkami,
> "te" dla siebie, a te insze z krowskiego mlika to dlo ceprow.
> pozdr m.
Wg wikipedii:
Salami - pochodząca pierwotnie z Włoch suszona kiełbasa z mięsa wieprzowego.
Nazwa pochodzi od czasownika salare - solić, w czasach rzymskich salami było
popularnym prowiantem legionistów z racji trwałości i pożywności.
Różne gatunki salami produkowane są m. in. na Węgrzech, w Niemczech, we
Francji i w Hiszpanii.
Skład:
a.. 40% wołowina 2 klasa
b.. 40% wieprzowina 2 klasa A
c.. 20% tłuszcz
wg encyklopedii PWN (http://encyklopedia.pwn.pl/65450_1.html)
SALAMI
Nowa encyklopedia powszechna PWN C Wydawnictwo Naukowe PWN SA
SALAMI:
1) ser podpuszczkowy z mleka krowiego, półtwardy, dojrzewający, formowany w
wydłużone cylindry zazwyczaj o masie 2 kg;
2) gatunek kiełbasy, trwałej, suchej, wędzonej, z białym nalotem pleśni
(Aspergillus, Penicillium) na skórce; oryginalne s. z mięsa oślego wyrabia
się we Włoszech, powszechnie - z mięsa wieprzowego, niekiedy wołowego, z
dodatkiem drobno pokrojonej słoniny.
Jak widac z zalaczonego obrazka oryginal to jednak z oslego miesa jest
(wikipedia nie jest zbyt miarodajnym zrodlem)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2006-05-25 06:06:43
Temat: Re: najlepsze salami
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:e53hgi$j11$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Mixer" <w...@b...pl> napisał w wiadomości
> news:44751827.4DACEF92@buziaczek.pl...
>>
>>
>> Jerzy Nowak wrote:
>>
>> > Panslavista napisał(a):
>> > >
>> > > "bloross" <p...@p...onet.pl> wrote in message
>> > > news:0aac.00000000.4473ba0e@newsgate.onet.pl...
>> > >
>> > > Prawdziwe salami jest z oślego mięsa, reszta to tylko mniej lub
>> > > lepiej
>> > > zrobione podróby.
>> >
>> > Piszesz z głowy? Czyli z niczego!
>> > Podeprzyj się czymś.
>> > pozdr. Jerzy
>>
>> Pisze z glowy z dlugimi klapiastymi uszami :-). Sadzac z jego/jej postow
> to
>> z oslego (nasienia ) on/ona zrobiony/a.
>> Najlepsze prawdziwe niezastapione salami to zrobione z wieprzkow
>> tuczonych
>> zoledziami a potem suszone gdzies w przewiewnym miejscu np wiezy
> wiejskiego
>> kosciolka. Takiego to raczej w sklepie sie nie kupi, to tak jak z
> oscypkami,
>> "te" dla siebie, a te insze z krowskiego mlika to dlo ceprow.
>> pozdr m.
>
> Wg wikipedii:
> Salami - pochodząca pierwotnie z Włoch suszona kiełbasa z mięsa
> wieprzowego.
>
> Nazwa pochodzi od czasownika salare - solić, w czasach rzymskich salami
> było
> popularnym prowiantem legionistów z racji trwałości i pożywności.
>
> Różne gatunki salami produkowane są m. in. na Węgrzech, w Niemczech, we
> Francji i w Hiszpanii.
>
> Skład:
>
> a.. 40% wołowina 2 klasa
> b.. 40% wieprzowina 2 klasa A
> c.. 20% tłuszcz
> wg encyklopedii PWN (http://encyklopedia.pwn.pl/65450_1.html)
> SALAMI
> Nowa encyklopedia powszechna PWN C Wydawnictwo Naukowe PWN SA
>
>
> SALAMI:
> 1) ser podpuszczkowy z mleka krowiego, półtwardy, dojrzewający, formowany
> w
> wydłużone cylindry zazwyczaj o masie 2 kg;
>
>
> 2) gatunek kiełbasy, trwałej, suchej, wędzonej, z białym nalotem pleśni
> (Aspergillus, Penicillium) na skórce; oryginalne s. z mięsa oślego wyrabia
> się we Włoszech, powszechnie - z mięsa wieprzowego, niekiedy wołowego, z
> dodatkiem drobno pokrojonej słoniny.
>
>
>
> Jak widac z zalaczonego obrazka oryginal to jednak z oslego miesa jest
> (wikipedia nie jest zbyt miarodajnym zrodlem)
He...he, od 50 lat wiem, że salami jest z ośliny, mój antagonista jak
bęben - z oślej skóry...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2006-05-25 06:12:05
Temat: Re: najlepsze salami
"Mixer" <w...@b...pl> wrote in message
news:44751827.4DACEF92@buziaczek.pl...
>
>
> Jerzy Nowak wrote:
>
>> Panslavista napisał(a):
>> >
>> > "bloross" <p...@p...onet.pl> wrote in message
>> > news:0aac.00000000.4473ba0e@newsgate.onet.pl...
>> >
>> > Prawdziwe salami jest z oślego mięsa, reszta to tylko mniej lub lepiej
>> > zrobione podróby.
>>
>> Piszesz z głowy? Czyli z niczego!
>> Podeprzyj się czymś.
>> pozdr. Jerzy
>
> Pisze z glowy z dlugimi klapiastymi uszami :-). Sadzac z jego/jej postow
> to
> z oslego (nasienia ) on/ona zrobiony/a.
> Najlepsze prawdziwe niezastapione salami to zrobione z wieprzkow tuczonych
> zoledziami a potem suszone gdzies w przewiewnym miejscu np wiezy
> wiejskiego
> kosciolka. Takiego to raczej w sklepie sie nie kupi, to tak jak z
> oscypkami,
> "te" dla siebie, a te insze z krowskiego mlika to dlo ceprow.
> pozdr m.
Ubogi wiedzą i duchem, całe życie jadałem "te dla siebie" ćwierćinteligencie
z GWna...
Wszystko, nie tylko oscypki, serek klagany też...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |