| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-06-02 05:15:35
Temat: Re: nalesniki> Dlaczego wyszly mi nalesniki blade i takie troche papierowe? za duzo maki?
> moglibyscie podac przepis na dobre nalesniki? :) thx :)
>
Podaje przepis na nalesniki z książki Współczesna Kuchnia Domowa Aliny
Gniewkowskiej, W-wa 1927r.
Cztery żółtka dobrze rozrobić, wsypać szklankę mąki, troche soli, rozbijając,
rozprowadzić szklanką wody i szklanką mleka, wlać łyżkę roztopionego i
ostudzonego masła. Ciasto powinno być lejące się. Gdy już nalesniki mają się
smażyć, dodać białka na pianę ubite, wymieszać z masą, rozgrzać patelnię na
ogniu, posmarować piórkiem, maczanem w maśle, lub słoniną i polać masę z garnka,
obracajac patelnię na mocnym ogniu chwilkę, a gdy sie upiecze, nie przewracać go
na drugą stronę, tylko upieczone kłaść na przewrócony, głeboki talerz, a gdy
wszystkie gotowe, posmarować cienko marmeladą owocową, lub serem, przyrządzonym,
jak na pierożki zwijać w kwadraty lub trójkąty, przyrumienić na patelni, posypać
cukrem i wydac na stól.
Ja robie z tego przepisu i są bardzo dobre. Nie robie "na oko" bo mi wówczas nie
wychodzą.
pozdrawiam
pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-06-02 05:31:50
Temat: Re: nalesnikialina Gniewkowska napisała jeszcze:
Z samego mleka naleśniki są łykowate. Francuzi zamiast masła dodaja do
naleśników oliwę nicejską
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-06-02 07:12:32
Temat: Re: nalesnikipusiak napisał(a):
> alina Gniewkowska napisała jeszcze:
> Z samego mleka naleśniki są łykowate. Francuzi zamiast masła dodaja do
> naleśników oliwę nicejską
>
Nie potrafię sobie wyobrazić łykowatych naleśników 8-0.
Ja nie dodaję tłuszczu do ciasta, a mleko pół na pół z wodą.
--
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-06-02 07:18:52
Temat: Re: nalesniki
Le jeudi 2 juin 2005 ŕ 07:31:50, dans <0...@n...onet.pl> vous
écriviez :
> alina Gniewkowska napisała jeszcze:
> Z samego mleka naleśniki są łykowate. Francuzi zamiast masła dodaja do
> naleśników oliwę nicejską
Gdyby dodawali to przypuszczam ze cos bym o tym wiedziala.
ps. Czasami mam wrazenie ze Polacy chca utknac ta nieszczesna oliwe
wlasciwie wszedzie. W tym w potrawy o ktorych Francuz by nigdy nie
pomyslal :)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-06-02 07:25:41
Temat: Re: nalesnikiEwa (siostra Ani) N. wrote:
> Gdyby dodawali to przypuszczam ze cos bym o tym wiedziala.
Moze w 1927 r. dodawali a potem przestali?
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-06-02 08:19:57
Temat: Re: nalesniki
Le jeudi 2 juin 2005 ? 09:25:41, dans <d7mbs8$c5j$1@srv.cyf-kr.edu.pl> vous écriviez
:
> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
>> Gdyby dodawali to przypuszczam ze cos bym o tym wiedziala.
> Moze w 1927 r. dodawali a potem przestali?
A masz jakis przepis z 1927 ktory o tym wspomina ? Mozesz podac ?
Wracajac do oliwy nicejskiej : nalesniki (cr?pes) z maki przennej
podaje sie prawie zawsze na slodko, wiec oliwa nicejska nie ma
najmniejszego sensu : no chyba ze ktos lubi mieszanke smaku oliwy i
dzemu truskawkowego (w stylu Gaston Lagaffe).
Nalesniki "na slono" robi sie z maki gryczanej i akurat wtedy juz nie
nazywaja sie nawet "nalesniki" tylko "placki (galettes).
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-06-02 08:56:23
Temat: Re: nalesnikiEwa (siostra Ani) N. wrote:
>
>>Moze w 1927 r. dodawali a potem przestali?
>
>
> A masz jakis przepis z 1927 ktory o tym wspomina ? Mozesz podac ?
Gdybym miala francuski przepis z tego roku, to nie napisalabym "moze".
Skoro pisze "moze" tzn ze sa to tylko moje dywagacje. Po prostu
pomyslalam, ze owa autorka mogla miec jakies podstawy, zeby tak napisac.
Pozdrawiam, Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2005-06-02 09:04:37
Temat: Re: nalesnikiClavell <c...@v...pl> napisał(a):
> Dlaczego wyszly mi nalesniki blade i takie troche papierowe? za duzo maki?
A jeszcze pytanie na jakiej patelni i jakiej kuchence. Najgorsze naleśniki mi
wychodziły na elektrycznej z płytą ceramiczną, one się po prostu wysuszały, a
nie smażyły :(
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |