Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia nalesniki

Grupy

Szukaj w grupach

 

nalesniki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 18


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2005-06-02 05:15:35

Temat: Re: nalesniki
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Dlaczego wyszly mi nalesniki blade i takie troche papierowe? za duzo maki?
> moglibyscie podac przepis na dobre nalesniki? :) thx :)
>

Podaje przepis na nalesniki z książki Współczesna Kuchnia Domowa Aliny
Gniewkowskiej, W-wa 1927r.

Cztery żółtka dobrze rozrobić, wsypać szklankę mąki, troche soli, rozbijając,
rozprowadzić szklanką wody i szklanką mleka, wlać łyżkę roztopionego i
ostudzonego masła. Ciasto powinno być lejące się. Gdy już nalesniki mają się
smażyć, dodać białka na pianę ubite, wymieszać z masą, rozgrzać patelnię na
ogniu, posmarować piórkiem, maczanem w maśle, lub słoniną i polać masę z garnka,
obracajac patelnię na mocnym ogniu chwilkę, a gdy sie upiecze, nie przewracać go
na drugą stronę, tylko upieczone kłaść na przewrócony, głeboki talerz, a gdy
wszystkie gotowe, posmarować cienko marmeladą owocową, lub serem, przyrządzonym,
jak na pierożki zwijać w kwadraty lub trójkąty, przyrumienić na patelni, posypać
cukrem i wydac na stól.


Ja robie z tego przepisu i są bardzo dobre. Nie robie "na oko" bo mi wówczas nie
wychodzą.

pozdrawiam
pusiak



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2005-06-02 05:31:50

Temat: Re: nalesniki
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

alina Gniewkowska napisała jeszcze:
Z samego mleka naleśniki są łykowate. Francuzi zamiast masła dodaja do
naleśników oliwę nicejską


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2005-06-02 07:12:32

Temat: Re: nalesniki
Od: "aniared/A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

pusiak napisał(a):
> alina Gniewkowska napisała jeszcze:
> Z samego mleka naleśniki są łykowate. Francuzi zamiast masła dodaja do
> naleśników oliwę nicejską
>
Nie potrafię sobie wyobrazić łykowatych naleśników 8-0.
Ja nie dodaję tłuszczu do ciasta, a mleko pół na pół z wodą.
--
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2005-06-02 07:18:52

Temat: Re: nalesniki
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le jeudi 2 juin 2005 ŕ 07:31:50, dans <0...@n...onet.pl> vous
écriviez :

> alina Gniewkowska napisała jeszcze:
> Z samego mleka naleśniki są łykowate. Francuzi zamiast masła dodaja do
> naleśników oliwę nicejską


Gdyby dodawali to przypuszczam ze cos bym o tym wiedziala.

ps. Czasami mam wrazenie ze Polacy chca utknac ta nieszczesna oliwe
wlasciwie wszedzie. W tym w potrawy o ktorych Francuz by nigdy nie
pomyslal :)


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2005-06-02 07:25:41

Temat: Re: nalesniki
Od: MaRiA <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. wrote:

> Gdyby dodawali to przypuszczam ze cos bym o tym wiedziala.

Moze w 1927 r. dodawali a potem przestali?

Maria

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2005-06-02 08:19:57

Temat: Re: nalesniki
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le jeudi 2 juin 2005 ? 09:25:41, dans <d7mbs8$c5j$1@srv.cyf-kr.edu.pl> vous écriviez
:

> Ewa (siostra Ani) N. wrote:

>> Gdyby dodawali to przypuszczam ze cos bym o tym wiedziala.

> Moze w 1927 r. dodawali a potem przestali?

A masz jakis przepis z 1927 ktory o tym wspomina ? Mozesz podac ?

Wracajac do oliwy nicejskiej : nalesniki (cr?pes) z maki przennej
podaje sie prawie zawsze na slodko, wiec oliwa nicejska nie ma
najmniejszego sensu : no chyba ze ktos lubi mieszanke smaku oliwy i
dzemu truskawkowego (w stylu Gaston Lagaffe).

Nalesniki "na slono" robi sie z maki gryczanej i akurat wtedy juz nie
nazywaja sie nawet "nalesniki" tylko "placki (galettes).


Ewcia



--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2005-06-02 08:56:23

Temat: Re: nalesniki
Od: MaRiA <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. wrote:

>
>>Moze w 1927 r. dodawali a potem przestali?
>
>
> A masz jakis przepis z 1927 ktory o tym wspomina ? Mozesz podac ?

Gdybym miala francuski przepis z tego roku, to nie napisalabym "moze".
Skoro pisze "moze" tzn ze sa to tylko moje dywagacje. Po prostu
pomyslalam, ze owa autorka mogla miec jakies podstawy, zeby tak napisac.

Pozdrawiam, Maria

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2005-06-02 09:04:37

Temat: Re: nalesniki
Od: "Atunia " <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Clavell <c...@v...pl> napisał(a):

> Dlaczego wyszly mi nalesniki blade i takie troche papierowe? za duzo maki?

A jeszcze pytanie na jakiej patelni i jakiej kuchence. Najgorsze naleśniki mi
wychodziły na elektrycznej z płytą ceramiczną, one się po prostu wysuszały, a
nie smażyły :(

Atunia


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jak przechowywać kłącza imbiru?
jak czytac LASAGNE?
Szparagi - przechować do jutra
szukam przepisu- kurczak na ostro w czekoladzie
Drinki z palemką

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »