Strona główna Grupy pl.sci.medycyna nie jem miesa

Grupy

Szukaj w grupach

 

nie jem miesa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 29


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2003-11-16 13:33:35

Temat: Re: nie jem miesa
Od: "andrzej głowacki" <f...@U...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" napisał:
>
> Podalem Ci zrodlo. Jesli bardzo Ci zalezy, to mozemy zrobic tak:
znajdziesz
> na nutritiondata.com jakis produkt pochodzenia roslinnego, ktory nie
posiada
> kompletu aminokwasow egzogennych dla czlowieka [...]

W wielu "poważnych" książkach można spotkać się z opinią, że produkty
pochodzenia roślinnego nie zawierają wszystkich egzogennych aminokwasów,
których człowiek potrzebuje. Myślę, że jest to spowodowane tym, że jeszcze
kilka lat temu, nie było bardzo czułych metod pomiarowych. Po przejrzeniu
strony, do której odnośnik podałeś, domyślam się, że niektóre produkty
pochodzenia roślinnego zawierają tak znikome ilości danego aminokwasu, że są
chyba nawet dzisiaj trudne do zmierzenia. Na przykład przy ogórku obranym ze
skórki brak jest w ogóle danych. W przypadku niektórych innych produktów też
zauważyłem pojedyncze braki. Jabłko, chociaż zawiera wszystkie aminokwasy, w
sumie ma szczególnie mało białka. Generalnie to co powiedziałeś, jest
prawdą. Owoce i warzywa zawierają wszystkie egzogenne aminokwasy, choć w
niektórych z nich, występują one w bardzo małych ilościach.

> Uklad pokarmowy krowy jest bardzo rozny od ukladu pokarmowego gryzonia
czy,
> powiedzmy, czlowieka. [...]

Pewnie, że tak. To był tylko przykład, zresztą taki sam jak twój dotyczący
gryzoni. Na temat syntezy witaminy B12 w organizmie człowieka słyszałem
wiele opinii. Myślę, że na rozwiązanie problemu trzeba jeszcze trochę
poczekać. Chociaż osobiście nie wydaje mi się, aby człowiek był tutaj
zależny od mięsa zwierząt. W końcu niejedna teoria o konieczności jedzenia
mięsa, została już obalona.

> Z drugiej strony obrobka cieplna zwieksza biodostepnosc skladnikow
> pokarmowych, w tym i witamin :)

Na pewno, ale można by długo dyskutować, czy w przypadku witamin taka
obróbka przynosi więcej korzyści czy szkód.

Dziękuję za link - ta strona jest rzeczywiście bardzo dobra - no i za
ciekawą dyskusję ;-).

Pozdrawiam, andrzej

http://www.glowacki.art.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2003-11-16 14:49:40

Temat: Re: nie jem miesa
Od: "andrzej głowacki" <f...@U...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik "agatka" napisał:
>
> ja tez nie jem juz od 7 lat i zyje, [...]

Drobna ciekawostka:

http://www.bancruelfarms.org/meatrix/

Pozdrawiam, andrzej


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2003-11-16 19:11:32

Temat: Re: nie jem miesa
Od: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "andrzej głowacki" <f...@U...onet.pl> napisał w
wiadomości news:bp60ne$o0d$1@news.onet.pl...
> > Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" napisał:

> Nie chcę powiedzieć, że to kolejny mit ;-) - niektóre zwierzęta
rzeczywiście
> tak robią - ale nigdy nie spotkałem się z tym, aby na przykład krowa
> spożywała swoje odchody. Poza tym, witamina B12 zawarta w mięsie ulega
> znacznemu zniszczeniu podczas obróbki cieplnej.

Pozwolę sobie w tym miejscu na małą dygresję jeśli chodzi o trwałość
witaminy B12. Otóż okazuje się, że witamina B12 jest bardzo odporna na
ciepło i gotowanie jej nie niszczy.
Nawet smażenie niszczy kobalaminę także tylko w niewielkim stopniu.
Żródło: "ABC witamin i minerałów" Magdalena Szczypka, Joanna Gajewska

Pozdrawiam
Krystyna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2003-11-16 19:18:03

Temat: Re: nie jem miesa
Od: "Michał R." <5...@i...neostrada.pl> szukaj wiadomości tego autora

IMHO rośliny nie zawieraja bialek kolagenowych.

Pozdrawiam


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.525 / Virus Database: 322 - Release Date: 2003-10-09


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2003-11-16 20:33:51

Temat: Re: nie jem miesa
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> szukaj wiadomości tego autora

Michał R. w wiadomości news:bp8iib$i9$1@nemesis.news.tpi.pl pisze:

> IMHO rośliny nie zawieraja bialek kolagenowych.

Z cala pewnoscia tak :) Tyle, ze bialka kolagenowe kazde zwierze syntetyzuje
sobie samo, wiec nie ma potrzeby dostarczac ich z pozywieniem (dosc kiepsko
to zreszta wychodzi, przynajmniej w przypadku czlowieka - przyswajalnosc
zelatyny wynosi 8%, dodatkowo kompletny brak tryptofanu i spore wzgledne
niedobory wszystkich pozostalych aminokwasow procz lizyny i waliny, wiec
jakosc bialka bardzo kiepska).

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2003-11-16 21:15:34

Temat: Re: nie jem miesa
Od: "andrzej głowacki" <f...@U...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik "Krystyna*Opty*" napisał:
>
> Pozwolę sobie w tym miejscu na małą dygresję jeśli chodzi o trwałość
> witaminy B12. Otóż okazuje się, że witamina B12 jest bardzo odporna na
> ciepło i gotowanie jej nie niszczy.
> Nawet smażenie niszczy kobalaminę także tylko w niewielkim stopniu.
> Żródło: "ABC witamin i minerałów" Magdalena Szczypka, Joanna Gajewska

Rzeczywiście różne źródła różnie podają. Na przykład Władysław Kierat w
"Nauce o żywieniu zdrowego i chorego człowieka" podaje tylko, że
"Krystaliczna wit. B12 jest oporna na ogrzewanie, wodne roztwory są trwałe
przy pH 4-7. Światło i odczyn zasadowy powoduje rozkład tej witaminy".

W sieci spotkałem się z bardzo różnymi opiniami, łącznie z tą, że w mięsie
poddanym obróbce cieplej witamina B12 ulega znacznemu zniszczeniu. Na
przykład dr. n. med. Janusz Ciok (Instytut Żywności i Żywienia) podaje, że
witamina B12 jest wrażliwa na obecność metali ciężkich i środków
utleniających. Jako źródło witaminy podaje: mięso i jego produkty, wątroba,
jaja, ryby, KASZE, kefiry, jogurty, sery. (Źródło:
http://www.pfm.pl/u235/back/173476/navi/173485)

Witamina B12 oprócz wymienionej już kaszy, podobno znajduje się także w
pełnych ziarnach zbóż (zarodki i otręby). Oj, chyba można by długo
dyskutować ;-).

Pozdrawiam, andrzej


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2003-11-17 18:48:06

Temat: Re: nie jem miesa
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> szukaj wiadomości tego autora

andrzej głowacki w wiadomości news:bp7ub5$ie0$1@news.onet.pl pisze:

> W wielu "poważnych" książkach można spotkać się z opinią, że produkty
> pochodzenia roślinnego nie zawierają wszystkich egzogennych
> aminokwasów, których człowiek potrzebuje. Myślę, że jest to
> spowodowane tym, że jeszcze kilka lat temu, nie było bardzo czułych
> metod pomiarowych.

Z pewnoscia. Druga sprawa to to, ze bialka pochodzenia roslinnego w zasadzie
od zawsze traktowane byly po macoszemu, czego echa wciaz mozna wychwycic tu
i tam (chocby podeslane mi przez Screama fragmenty podrecznika do biologii
dla szkol srednich - jak bede mial chwile, to przeklepie). Jakis czas temu
przebila sie soja i utrwalil kolejny mit: "wegetarianie powinni jesc soje,
bo tylko ta roslina ma dobre bialko". Tymczasem to zwykla roslina
straczkowa, jakich wiele, a calkiem zacne bialka znalezc mozna w prozaicznym
ryzu, czerwonej fasoli czy pestkach dyni.

> Po przejrzeniu strony, do której odnośnik podałeś,
> domyślam się, że niektóre produkty pochodzenia roślinnego zawierają
> tak znikome ilości danego aminokwasu, że są chyba nawet dzisiaj
> trudne do zmierzenia. Na przykład przy ogórku obranym ze skórki brak
> jest w ogóle danych.

To akurat dziura w bazie danych, znajdziesz takie rowniez przy roznych
dziwnych produktach odzwierzecych, typu owcze mozdzki czy kozie plucka.

> W przypadku niektórych innych produktów też
> zauważyłem pojedyncze braki. Jabłko, chociaż zawiera wszystkie
> aminokwasy, w sumie ma szczególnie mało białka. Generalnie to co
> powiedziałeś, jest prawdą. Owoce i warzywa zawierają wszystkie
> egzogenne aminokwasy, choć w niektórych z nich, występują one w
> bardzo małych ilościach.

Tak, ale nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie uzupelnial bialka w diecie
salata czy jablkami :) Wysokobialkowe produkty roslinne to zboza,
straczkowe, orzechy, pestki i nasiona.

>> Uklad pokarmowy krowy jest bardzo rozny od ukladu pokarmowego
>> gryzonia czy, powiedzmy, czlowieka. [...]
>
> Pewnie, że tak. To był tylko przykład, zresztą taki sam jak twój
> dotyczący gryzoni. Na temat syntezy witaminy B12 w organizmie
> człowieka słyszałem wiele opinii. Myślę, że na rozwiązanie problemu
> trzeba jeszcze trochę poczekać. Chociaż osobiście nie wydaje mi się,
> aby człowiek był tutaj zależny od mięsa zwierząt. W końcu niejedna
> teoria o konieczności jedzenia mięsa, została już obalona.

To mile, ze ktos "z zewnatrz" tak mysli :) Faktycznie B12 jest jedna z mniej
zbadanych substancji majacych znaczenie w odzywianiu czlowieka i wiele
jeszcze jest do odkrycia.

> Dziękuję za link - ta strona jest rzeczywiście bardzo dobra

Przy okazji: gdyby ktos z bywalcow grupy znal jakies ogolnodostepne
internetowe zrodlo traktujace o kompleksowo szacowanej jakosci bialek
pokarmowych (najlepiej metoda PDCAAS) w roznych produktach spozywczych, to
bylbym wdzieczny za podzielenie sie taka informacja.

> - no i za
> ciekawą dyskusję ;-).

Wzajemnie, wzajemnie :)

Pozdro,
Cooler

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2003-11-18 09:46:07

Temat: Re: nie jem miesa
Od: "andrzej głowacki" <f...@U...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" napisał:
> [...]

Widzę, że jesteś prawdziwym ekspertem w dziedzinie żywienia ;-). Poniżej
zamieszczam kilka ciekawych fragmentów (dotyczących białek) z książki prof.
Władysław Kiersta "Nauka o żywieniu zdrowego i chorego człowieka".

Pozdrawiam serdecznie, andrzej

-------------------------------------

[...]
Dawniej uważano, że dieta zawierająca białka pochodzenia zwierzęcego jest
zdecydowanie lepsza od diety dostarczającej białka roślinnego. W świetle
nowszych danych pogląd ten wymaga wyjaśnień [...]
Należy pamiętać, że większa część ludności świata odżywia się głównie
pokarmami roślinnymi. [...]
Białko zwierzęce lub uzupełniające powinno być podane jednocześnie z
białkiem roślinnym. W przeciwnym razie aminokwasy, np. mięsa lub ryb, nie
zostaną zużyte na cele budulcowe organizmu, ale spalone w celu dostarczenia
energii.[...]
Warzywa zielone są na ogół dobrze zrównoważone, jeśli chodzi o zawartość
aminokwasów egzogennych z wyjątkiem metioniny. Mimo tych zastrzeżeń
wykazano, że - stosując dwa lub trzy źródła pokarmów pochodzenia
roślinnego - można w pełni zaspokoić zapotrzebowanie na aminokwasy
egzogenne.[...]


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2003-11-19 07:18:25

Temat: Re: nie jem miesa
Od: "[pl]kris79" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 15 Nov 2003 15:32:42 +0100, Marcin 'Cooler' Kuliński
<m...@p...gazeta.blah> wrote:

> Podejrzewam, ze miales na mysli wegan, czyli osoby odzywiajace sie
> pokarmem
> wylacznie roslinnego pochodzenia.

Tak, miałem na myśli ludzi spożywających wyłącznie rośliny. Za pomyłkę w
nomenklaturze subkultur wegetariańskich przepraszam ;) Mój błąd.

Pozdrowienia

--
--- Join SETI@Home - check setiathome.berkeley.edu ---

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

nadżerka błony czy to groźne??
prywatny szpital w Krakowie
Problemy z kolanem po artroskopii...POMOCY
(WRO) Może ktoś doradzi?
białaczka?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Testy twardości wody: woda w kranie u kolegi 300ppm, u mnie 110ppm, woda mineralna 850ppm
test
Szef Republiki Czeczeńskiej Ramzan Achmatowicz Kadyrow według tureckiej prasy prawie utonął podczas urlopu wypoczynkowego kurorcie Bodrum
Światło słoneczne poprawia wzrok i działanie mitochondriów
Re: Chcą wsadzić ,,Jaszczura" i ,,Ludwiczka" do psychiatryka

zobacz wszyskie »