| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-23 13:23:20
Temat: niebo w gębieTak się nazywa ciasto, które wyszukała moja mama w internecie, a którym ja
mam mały problem. Przepis wygląda tak:
Ciasto:
30 dag mąki
20 dag margaryny
2 żółtka
0,5 szkl. cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę z proszkiem przesiać dodać margarynę, posiekać wszystko nożem, dodać
cukier żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto. Upiec oddzielnie dwa placki.
Masa z jabłek
1 kg jabłek
1 szkl. cukru
1 galaretka
Jabłka obrać zetrzeć na tarce dodać cukier i galaretkę w proszku. Usmażyć.
Po wystudzeniu wyłożyć na jeden placek.
Masa orzechowa
15 dag orzechów
0,75 szkl śmietany
30 dag mała
2 jaja
1 szkl. cukru
Śmietanę lekko zagotować z mielonymi orzechami, dodać jajka i cukier,
ostudzić.
Masło utrzeć, dodać ostudzoną masę, utrzeć. Masę wyłożyć na jabłka i
przykryć drugim plackiem. Polać polewą.
Kolejność warstw
1. Placek
2. Masa jabłkowa
3. Masa orzechowa
4. Placek
5. Polewa
No i tu powstaje moje pytanie: czy macie pomysł, jaką polewą to polać? Bo ja
na polewach się nie znam, więc byłabym bardzo wdzięczna za jakieś sugestie.
Pozdrawiam i wesołych świąt życzę :))
K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-23 13:26:40
Temat: Re: niebo w gębie> No i tu powstaje moje pytanie: czy macie pomysł, jaką polewą to polać? Bo
ja
> na polewach się nie znam, więc byłabym bardzo wdzięczna za jakieś
sugestie.
>
> Pozdrawiam i wesołych świąt życzę :))
>
Mi do tego pasuje czekoladowa. Niestety nie mam przepisu, bo jeśli już
używam polewy to gotowej spreparowanej albo takiej "z papierka".
Ale w googlach na pewno będzie :)
--
KingAM
"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-23 13:34:05
Temat: Re: niebo w gębie
Użytkownik "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:bs9fqe$61m$1@opal.futuro.pl...
> Mi do tego pasuje czekoladowa. Niestety nie mam przepisu, bo jeśli już
> używam polewy to gotowej spreparowanej albo takiej "z papierka".
> Ale w googlach na pewno będzie :)
Też się nad czekoladową zastanawiałam, tylko boję się, że to będzie za
słodkie. Ale chyba zaryzykuję. Jeszcze tylko poguglam trochę w poszukiwaniu
przepisu i wracam do kuchni... Wreszcie zaczęłam czuć święta :))
Pozdrawiam
K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-23 13:45:44
Temat: Re: niebo w gębieKinga Macyszyn napisał/a w news:bs9fqe$61m$1@opal.futuro.pl:
> Mi do tego pasuje czekoladowa.
A nie będzie za słodka? Może lepiej orzechowa...
--
pozdrowienia od mips
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-23 14:07:32
Temat: Re: niebo w gębie
Użytkownik "Krecia" <k...@p...fm> napisał w wiadomości
news:clXFb.202925$dt3.87235@news.chello.at...
> Tak się nazywa ciasto, które wyszukała moja mama w internecie, a którym ja
> mam mały problem.
>
> Kolejność warstw
>
> 1. Placek
> 2. Masa jabłkowa
> 3. Masa orzechowa
> 4. Placek
> 5. Polewa
>
>
>
> No i tu powstaje moje pytanie: czy macie pomysł, jaką polewą to polać? Bo
ja
> na polewach się nie znam, więc byłabym bardzo wdzięczna za jakieś
sugestie.
>
to ciasto u mnie w domu wystepuje z przedrostkiem mazurek :))) pieczemy go
na wielkanoc. polany jest polewa czekoladowa. w zasadzie jest lukier
czekoladowy. przepis:
2 szkl cukru
0,5 szkl wody
10 dag masla
2 lyzki kakao
chwile pogotowac, schlodzic ucierajac, wylac na ciasto.
pzdr
marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-23 14:16:15
Temat: Re: niebo w gębie
Użytkownik "Krecia" <k...@p...fm> napisał w wiadomości
news:clXFb.202925$dt3.87235@news.chello.at...
>
> Masa z jabłek
> 1 kg jabłek
> 1 szkl. cukru
> 1 galaretka
>
> Jabłka obrać zetrzeć na tarce dodać cukier i galaretkę w proszku. Usmażyć.
> Po wystudzeniu wyłożyć na jeden placek.
jeszcze jedno. w moim przepisie galaretke dodaje sie pod koniec smazenia
jablek, rozpuszczona w malej ilosci wody. nie wiem czy smazenie nie
zaszkodzi galaretce no i czy nie bedzie sie jakos szalenie przypalac
pzdr
marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-23 14:17:12
Temat: Re: niebo w gębie
>
> Też się nad czekoladową zastanawiałam, tylko boję się, że to będzie za
> słodkie. Ale chyba zaryzykuję. Jeszcze tylko poguglam trochę w
poszukiwaniu
> przepisu i wracam do kuchni... Wreszcie zaczęłam czuć święta :))
> Pozdrawiam
A może z gorzkiej czekolady? polewa robiona w domu? wiem, że szarlotka
(domowej roboty) bez orzechów ale za to z lodami (ze sklepu) bardzo smakuje
z taką polewą czekoladową i to taką sklepową ulepą z plastikowych tubek :)
A jeszcze jak szarlotka jest na ciepło to już w ogóle mniam
I jeszcze mi przyszła do głowy polewa waniliowa, jako, że często jem
szarlotkę z waniliowym sosem, ale to chyba byłoby za słodkie.
Więc może cytrynowa?
albo kakaowa zamiast czekoladowej - nie będzie tak intensywnego smaku, a
efekt podobny?
--
KingAM
Jeszcze dwie godziny i do domu na święta :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-23 18:30:14
Temat: Re: niebo w gębie
Użytkownik "Martka" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bs9imk$flj$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Krecia" <k...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:clXFb.202925$dt3.87235@news.chello.at...
> >
> > Masa z jabłek
> > 1 kg jabłek
> > 1 szkl. cukru
> > 1 galaretka
> >
> > Jabłka obrać zetrzeć na tarce dodać cukier i galaretkę w proszku.
Usmażyć.
> > Po wystudzeniu wyłożyć na jeden placek.
>
> jeszcze jedno. w moim przepisie galaretke dodaje sie pod koniec smazenia
> jablek, rozpuszczona w malej ilosci wody. nie wiem czy smazenie nie
> zaszkodzi galaretce no i czy nie bedzie sie jakos szalenie przypalac
>
> pzdr
> marta
>
Galaretkę dodałam od razu. Nic się nie przypaliło, a teraz już bardzo ładnie
zastygło. Teraz ciasto czeka tylko na polewę. Zrobiłam w końcu czekoladową
(masło, mleko, cukier i kakao). Jak jeszcze trochę wystygnie, to poleję. A
degustacja będzie jutro...
Pozdrawiam
K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-29 18:08:13
Temat: Re: niebo w gębieUżytkownik "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:bs9ip4$msf$1@opal.futuro.pl...
> A może z gorzkiej czekolady? polewa robiona w domu? wiem, że szarlotka
> (domowej roboty) bez orzechów ale za to z lodami (ze sklepu) bardzo
smakuje
> z taką polewą czekoladową i to taką sklepową ulepą z plastikowych tubek :)
> A jeszcze jak szarlotka jest na ciepło to już w ogóle mniam
> I jeszcze mi przyszła do głowy polewa waniliowa, jako, że często jem
> szarlotkę z waniliowym sosem, ale to chyba byłoby za słodkie.
> Więc może cytrynowa?
> albo kakaowa zamiast czekoladowej - nie będzie tak intensywnego smaku, a
> efekt podobny?
>
A ja na gore proponuje ubitą smietane a na to potarta czekolade :)
Moj osobisty Trol zrobi WSZYSTKO za takie cos :))
pozdrawiam Niunia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |