Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia niebo w gębie

Grupy

Szukaj w grupach

 

niebo w gębie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-12-23 13:23:20

Temat: niebo w gębie
Od: "Krecia" <k...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Tak się nazywa ciasto, które wyszukała moja mama w internecie, a którym ja
mam mały problem. Przepis wygląda tak:
Ciasto:

30 dag mąki
20 dag margaryny
2 żółtka
0,5 szkl. cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę z proszkiem przesiać dodać margarynę, posiekać wszystko nożem, dodać
cukier żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto. Upiec oddzielnie dwa placki.

Masa z jabłek
1 kg jabłek
1 szkl. cukru
1 galaretka

Jabłka obrać zetrzeć na tarce dodać cukier i galaretkę w proszku. Usmażyć.
Po wystudzeniu wyłożyć na jeden placek.

Masa orzechowa

15 dag orzechów
0,75 szkl śmietany
30 dag mała
2 jaja
1 szkl. cukru

Śmietanę lekko zagotować z mielonymi orzechami, dodać jajka i cukier,
ostudzić.

Masło utrzeć, dodać ostudzoną masę, utrzeć. Masę wyłożyć na jabłka i
przykryć drugim plackiem. Polać polewą.

Kolejność warstw

1. Placek
2. Masa jabłkowa
3. Masa orzechowa
4. Placek
5. Polewa



No i tu powstaje moje pytanie: czy macie pomysł, jaką polewą to polać? Bo ja
na polewach się nie znam, więc byłabym bardzo wdzięczna za jakieś sugestie.

Pozdrawiam i wesołych świąt życzę :))

K.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-12-23 13:26:40

Temat: Re: niebo w gębie
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

> No i tu powstaje moje pytanie: czy macie pomysł, jaką polewą to polać? Bo
ja
> na polewach się nie znam, więc byłabym bardzo wdzięczna za jakieś
sugestie.
>
> Pozdrawiam i wesołych świąt życzę :))
>
Mi do tego pasuje czekoladowa. Niestety nie mam przepisu, bo jeśli już
używam polewy to gotowej spreparowanej albo takiej "z papierka".
Ale w googlach na pewno będzie :)

--
KingAM

"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-23 13:34:05

Temat: Re: niebo w gębie
Od: "Krecia" <k...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:bs9fqe$61m$1@opal.futuro.pl...
> Mi do tego pasuje czekoladowa. Niestety nie mam przepisu, bo jeśli już
> używam polewy to gotowej spreparowanej albo takiej "z papierka".
> Ale w googlach na pewno będzie :)

Też się nad czekoladową zastanawiałam, tylko boję się, że to będzie za
słodkie. Ale chyba zaryzykuję. Jeszcze tylko poguglam trochę w poszukiwaniu
przepisu i wracam do kuchni... Wreszcie zaczęłam czuć święta :))
Pozdrawiam
K.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-23 13:45:44

Temat: Re: niebo w gębie
Od: mips <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kinga Macyszyn napisał/a w news:bs9fqe$61m$1@opal.futuro.pl:

> Mi do tego pasuje czekoladowa.

A nie będzie za słodka? Może lepiej orzechowa...

--
pozdrowienia od mips

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-23 14:07:32

Temat: Re: niebo w gębie
Od: "Martka" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krecia" <k...@p...fm> napisał w wiadomości
news:clXFb.202925$dt3.87235@news.chello.at...
> Tak się nazywa ciasto, które wyszukała moja mama w internecie, a którym ja
> mam mały problem.
>
> Kolejność warstw
>
> 1. Placek
> 2. Masa jabłkowa
> 3. Masa orzechowa
> 4. Placek
> 5. Polewa
>
>
>
> No i tu powstaje moje pytanie: czy macie pomysł, jaką polewą to polać? Bo
ja
> na polewach się nie znam, więc byłabym bardzo wdzięczna za jakieś
sugestie.
>

to ciasto u mnie w domu wystepuje z przedrostkiem mazurek :))) pieczemy go
na wielkanoc. polany jest polewa czekoladowa. w zasadzie jest lukier
czekoladowy. przepis:
2 szkl cukru
0,5 szkl wody
10 dag masla
2 lyzki kakao

chwile pogotowac, schlodzic ucierajac, wylac na ciasto.

pzdr
marta



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-23 14:16:15

Temat: Re: niebo w gębie
Od: "Martka" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krecia" <k...@p...fm> napisał w wiadomości
news:clXFb.202925$dt3.87235@news.chello.at...
>
> Masa z jabłek
> 1 kg jabłek
> 1 szkl. cukru
> 1 galaretka
>
> Jabłka obrać zetrzeć na tarce dodać cukier i galaretkę w proszku. Usmażyć.
> Po wystudzeniu wyłożyć na jeden placek.

jeszcze jedno. w moim przepisie galaretke dodaje sie pod koniec smazenia
jablek, rozpuszczona w malej ilosci wody. nie wiem czy smazenie nie
zaszkodzi galaretce no i czy nie bedzie sie jakos szalenie przypalac

pzdr
marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-23 14:17:12

Temat: Re: niebo w gębie
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Też się nad czekoladową zastanawiałam, tylko boję się, że to będzie za
> słodkie. Ale chyba zaryzykuję. Jeszcze tylko poguglam trochę w
poszukiwaniu
> przepisu i wracam do kuchni... Wreszcie zaczęłam czuć święta :))
> Pozdrawiam

A może z gorzkiej czekolady? polewa robiona w domu? wiem, że szarlotka
(domowej roboty) bez orzechów ale za to z lodami (ze sklepu) bardzo smakuje
z taką polewą czekoladową i to taką sklepową ulepą z plastikowych tubek :)
A jeszcze jak szarlotka jest na ciepło to już w ogóle mniam
I jeszcze mi przyszła do głowy polewa waniliowa, jako, że często jem
szarlotkę z waniliowym sosem, ale to chyba byłoby za słodkie.
Więc może cytrynowa?
albo kakaowa zamiast czekoladowej - nie będzie tak intensywnego smaku, a
efekt podobny?


--
KingAM

Jeszcze dwie godziny i do domu na święta :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-23 18:30:14

Temat: Re: niebo w gębie
Od: "Krecia" <k...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Martka" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bs9imk$flj$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Krecia" <k...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:clXFb.202925$dt3.87235@news.chello.at...
> >
> > Masa z jabłek
> > 1 kg jabłek
> > 1 szkl. cukru
> > 1 galaretka
> >
> > Jabłka obrać zetrzeć na tarce dodać cukier i galaretkę w proszku.
Usmażyć.
> > Po wystudzeniu wyłożyć na jeden placek.
>
> jeszcze jedno. w moim przepisie galaretke dodaje sie pod koniec smazenia
> jablek, rozpuszczona w malej ilosci wody. nie wiem czy smazenie nie
> zaszkodzi galaretce no i czy nie bedzie sie jakos szalenie przypalac
>
> pzdr
> marta
>
Galaretkę dodałam od razu. Nic się nie przypaliło, a teraz już bardzo ładnie
zastygło. Teraz ciasto czeka tylko na polewę. Zrobiłam w końcu czekoladową
(masło, mleko, cukier i kakao). Jak jeszcze trochę wystygnie, to poleję. A
degustacja będzie jutro...
Pozdrawiam
K.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-29 18:08:13

Temat: Re: niebo w gębie
Od: "Ewa Strzoda" <e...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:bs9ip4$msf$1@opal.futuro.pl...
> A może z gorzkiej czekolady? polewa robiona w domu? wiem, że szarlotka
> (domowej roboty) bez orzechów ale za to z lodami (ze sklepu) bardzo
smakuje
> z taką polewą czekoladową i to taką sklepową ulepą z plastikowych tubek :)
> A jeszcze jak szarlotka jest na ciepło to już w ogóle mniam
> I jeszcze mi przyszła do głowy polewa waniliowa, jako, że często jem
> szarlotkę z waniliowym sosem, ale to chyba byłoby za słodkie.
> Więc może cytrynowa?
> albo kakaowa zamiast czekoladowej - nie będzie tak intensywnego smaku, a
> efekt podobny?
>
A ja na gore proponuje ubitą smietane a na to potarta czekolade :)
Moj osobisty Trol zrobi WSZYSTKO za takie cos :))
pozdrawiam Niunia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co mozna zrobić z paluszkami krabowymi ?
zamrozone mieso mielone
Rolada z sandacza - NIE MA sandacza!!:(
do zobaczenia w Nowym Roku:)
mak mielony

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »