Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia nowe ciasto

Grupy

Szukaj w grupach

 

nowe ciasto

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-07-25 06:51:46

Temat: nowe ciasto
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

W zeszlym tygodniu urlopowalam sie w mojej rodzinki. Mieszkaja w lesniczowce
(maz kuzynki jest lesniczym), widoki przepiekne - lasy, pola, rzeczki (tu i
owdzie wylewajace). Wybralam sie z rowerem i przemierzalam wzdluz i wszerz
(jak to sie pisze ??!) okolice. Rodzina mieszka pod Lublincem. A zeby bylo
na temat to przebojem kulinarnym byl zdecydowanie swiezy chleb z maslem.
Chleb maja tam przepyszny, nawet nie kladlam na niego juz zadnych wedlin czy
innych ulepszen.
A co do ciasta wspomnianego w temacie to robila je kuzynka specjalizujaca
sie w bardziej pracochlonnych ciastach. Ona nie robi jakis tam babek czy
zwyklych pomieszaj_wyloz na blache_upiecz. Ciasto sklada sie z kilku warstw
i jest pycha.
Najpierw robimy biszkopt na duzej blaszce, ciasto niewysokie - jakie1,5 cm.
Na upieczony juz biszkopt nakladamy mase ugotowana z 3 budyni waniliowych,
budyn gotujemy NIE na mleku lecz na 1 litrze soku wisniowego. Po ugotowaniu
wsypujemy jeszcze 1 galarteke (prosto z torebki ) i mieszamy do
rozpuszczenia. Odstawiamy do stezenia i gdy troche przestygnie dodajemy
wisnie z kompotu. Wszystko to na biszkopt. Wychodzi ok. 1 cm gruba warstwa.
Na te wisniowa mase nakladamy bita smietane tez ok 1 cm.
Na smietane ukladamy herbatniki nasaczone alkoholem i wszystko to polewamy
polewa czekoladowa.
Mysle ze w weekend zabiore sie za to ciasto, bo bylo naprawde smaczne. Jesli
ktos lubi sie bawic w takie ukladanki to polecam. Jedyna watpliwoscia jest
dla mnie ilosc plynu na te 3 budynie plus galaretka, 1 litr to wdaje mi sie
malo, ale ponoc tak ma byc.
Pozdrawiam
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-07-25 07:21:47

Temat: Re: nowe ciasto
Od: "{Wilma}" <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9jlqia$450$1@news.tpi.pl...
wzdluz i wszerz (jak to sie pisze ??!)
- obie formy napisalas poprawnie ;o))

. Jedyna watpliwoscia jest
: dla mnie ilosc plynu na te 3 budynie plus galaretka, 1 litr to wdaje mi sie
: malo, ale ponoc tak ma byc.
Rzeczywiscie, ze wyglada na dosc "skoncentrowana" mase. Moze to mieszanie
spulchnia ja?
Przepis bardzo ciekawy! Zwlaszcza ten budyn na soku wisniowym.
pozdr. Wilma

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-25 07:30:43

Temat: Re: nowe ciasto
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


{Wilma} <w...@o...pl> wrote in message
news:9jls36$21t$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
>
> . Jedyna watpliwoscia jest
> : dla mnie ilosc plynu na te 3 budynie plus galaretka, 1 litr to wdaje mi
sie
> : malo, ale ponoc tak ma byc.
> Rzeczywiscie, ze wyglada na dosc "skoncentrowana" mase. Moze to mieszanie
> spulchnia ja?

konsystencje to mialo jak taka twardsza galartetka. Sprobuje i dam znac jak
wyszlo, chyba ze ktos mnie ubiegnie :-)
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zapraszam na Imieniny!
w sezonie ogórkowym (3)
Ciekawe strony kulinarne zagraniczne
zupa z kapustą pekińską
Jak zarobic w internecie?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »