| « poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2009-12-15 12:56:55
Temat: Re: noże kuchenneW dniu 2009-12-11 00:59, Aga pisze:
> Chcialabym kupić w prezencie gwiazdkowym zestaw noży kuchennych. Jakiej
> firmy wybrać?
> agnieszka
Proszę bardzo.
http://www.mediajet.pl/zestaw-4rech-nozy-stali-damas
censkiej-btdk002-p-351.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2009-12-15 20:04:33
Temat: Re: noże kuchenneXL pisze:
> Dnia Sun, 13 Dec 2009 16:38:39 +0100, vcore napisał(a):
>
>> Ogólnie jak dla mnie bezsensu jest pakowanie noży do zmywarki, wystarczy wilgotną
>> szmatką przetrzeć po pracy
>
> Dla mnie nie jest bez sensu, do zmywarki pakuję zwłaszcza noże, którymi
> było krojone mięso. Robię to w celu ich odkażenia. Podobnie pakuję tam
> deski do krojenia - wszystkie.
to źle robisz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2009-12-15 20:44:53
Temat: Re: noże kuchenneWilly Stoeltzli <w...@v...fl> wrote:
>> Dla mnie nie jest bez sensu, do zmywarki pakuję zwłaszcza noże, którymi
>> było krojone mięso. Robię to w celu ich odkażenia. Podobnie pakuję tam
>> deski do krojenia - wszystkie.
>
>to źle robisz
napiszesz czemu, bo juz nie moge wytrzymac napiecia psychicznego
wywolanego niepewnoscia?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2009-12-15 21:33:39
Temat: Re: noże kuchenneJacek Szaniawski, jszania pisze:
> Willy Stoeltzli <w...@v...fl> wrote:
>
>>> Dla mnie nie jest bez sensu, do zmywarki pakuję zwłaszcza noże, którymi
>>> było krojone mięso. Robię to w celu ich odkażenia. Podobnie pakuję tam
>>> deski do krojenia - wszystkie.
>> to źle robisz
>
> napiszesz czemu, bo juz nie moge wytrzymac napiecia psychicznego
> wywolanego niepewnoscia?
Deski drewniane po moczeniu, szczególnie długotrwałym i w ciepłej wodzie po
wyschnięciu wypaczają
się, pękają oraz czernieją, a bywa też tak że gniją - i śmierdzą stęchlizną, pierwsze
3 symptomy nie
dotyczą natomiast desek ,,bambusowych" (nie wiem dokładnie jakie to drewno, ciemne,
brązowo-zielone
włókniste) które są prościutkie po przynajmniej kilkuset kąpielach w zmywaku wraz z
naczyniami,
jedynie gdy leżą mokre przez noc to czernieją. Pozatym wilgodne deski szybciej się
zużywają, i stają
się szorstkie, mokra deska = miękkie drewno
Ja zasadniczo nie myje desek drewnianych na których były krojone w miare suche
produkty jak np.
cebula, kiełbasa, boczek, ser bo to według mnie niema sensu - wystarczy zgarnąc
dłonią resztki i
deska czysta, co innego jeśli na desce kroi sie jakieś miękkie mięso wtedy gdy deska
jest szorstka
kawałki produktu na niej pozostają.
Wracając do noży, do zmywarki nie włożył bym swojego ukochanego santoku - w życiu!
Fiskarsy Polkarsy
i wszelkie Victorinoxowe obieraki owszem, ale santoku to ma w szufladzie nawet własną
przegródke
obok kamienia wodnego do ostrzenia. Pozatym noże nie są jakoś specjalnie trudne do
czyszczenia -
szmatka nasączona ciepłą wodą i tyle, no chyba że mowa o nożu który pociął różne
maści produkty i
resztki na nim zaschneły. A jeśli w zmywarce jest jakieś miejsce gdzie noże można
ułożyć tak żeby
się miedzy sobą nieobijały to też oczywiście niema przeciwskazań
--
www.blog.vcore.pl o Blog prywatny
www.webprogress.com.pl o WebProgress - Nowoczesne aplikacje internetowe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2009-12-15 21:57:50
Temat: Re: noże kuchenneDnia Tue, 15 Dec 2009 22:33:39 +0100, vcore napisał(a):
> A jeśli w zmywarce jest jakieś miejsce gdzie noże można ułożyć tak żeby
> się miedzy sobą nieobijały to też oczywiście niema przeciwskazań
Moja Siemens ma cudowną rzecz - górną wysuwaną płaską szufladę specjalnie
do mycia sztućców, gdzie wszystkie one mają swoje osobne przegródki. także
są w komorze zmywarki opuszczane boczne półeczki, gdzie można umieścić
nnoże bez zagrożenia, ze spadną itp.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2009-12-15 22:05:56
Temat: Re: noże kuchenne
"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:1rl7zor07999m$.1vnzm8nsbibz6$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 15 Dec 2009 22:33:39 +0100, vcore napisał(a):
>
> > A jeśli w zmywarce jest jakieś miejsce gdzie noże można ułożyć tak żeby
> > się miedzy sobą nieobijały to też oczywiście niema przeciwskazań
>
> Moja Siemens ma cudowną rzecz - górną wysuwaną płaską szufladę specjalnie
> do mycia sztućców, gdzie wszystkie one mają swoje osobne przegródki. także
> są w komorze zmywarki opuszczane boczne półeczki, gdzie można umieścić
> nnoże bez zagrożenia, ze spadną itp.
> --
>
> Ikselka.
Na sztućce mam w swojej ażurowy koszyk na sztućce z zamykanymi pokrywami
dla małych elementów i półki (które można demontować) na elementy długie lub
takie, które trzeba zamocować płaszczyznami w pionie. Z koszykiem wygoda -
załadunek i rozładunek może odbywać się poza zmywarką.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2009-12-15 22:13:39
Temat: Re: noże kuchenne
"Prawusek" <p...@i...pl> wrote in message
news:hg91sb$3lq$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1rl7zor07999m$.1vnzm8nsbibz6$.dlg@40tude.net...
> > Dnia Tue, 15 Dec 2009 22:33:39 +0100, vcore napisał(a):
> >
> > > A jeśli w zmywarce jest jakieś miejsce gdzie noże można ułożyć tak
żeby
> > > się miedzy sobą nieobijały to też oczywiście niema przeciwskazań
> >
> > Moja Siemens ma cudowną rzecz - górną wysuwaną płaską szufladę
specjalnie
> > do mycia sztućców, gdzie wszystkie one mają swoje osobne przegródki.
także
> > są w komorze zmywarki opuszczane boczne półeczki, gdzie można umieścić
> > nnoże bez zagrożenia, ze spadną itp.
> > --
> >
> > Ikselka.
>
> Na sztućce mam w swojej ażurowy koszyk na sztućce z zamykanymi
pokrywami
> dla małych elementów i półki (które można demontować) na elementy długie
lub
> takie, które trzeba zamocować płaszczyznami w pionie. Z koszykiem wygoda -
> załadunek i rozładunek może odbywać się poza zmywarką.
Dzięki wyjmowanemu koszykowi mogę włożyć płytę grillową na dolną półkę (od
czasu do czasu:
http://www.mastertools.pl/index.php?p1020,plyta-zeli
wna-do-smarzenia-ver-31480
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2009-12-15 22:16:14
Temat: Re: noże kuchenne
Użytkownik "vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> napisał w wiadomości
news:hg8vbl$t37$1@inews.gazeta.pl...
> Jacek Szaniawski, jszania pisze:
>> Willy Stoeltzli <w...@v...fl> wrote:
>>
>>>> Dla mnie nie jest bez sensu, do zmywarki pakuję zwłaszcza noże, którymi
>>>> było krojone mięso. Robię to w celu ich odkażenia. Podobnie pakuję tam
>>>> deski do krojenia - wszystkie.
>>> to źle robisz
>>
>> napiszesz czemu, bo juz nie moge wytrzymac napiecia psychicznego
>> wywolanego niepewnoscia?
>
> Deski drewniane po moczeniu, szczególnie długotrwałym i w ciepłej wodzie
> po wyschnięciu wypaczają się, pękają oraz czernieją, a bywa też tak że
> gniją - i śmierdzą stęchlizną, pierwsze 3 symptomy nie dotyczą natomiast
> desek ,,bambusowych" (nie wiem dokładnie jakie to drewno, ciemne,
> brązowo-zielone włókniste)
Bo bambus to nie drzewo tylko trawa.
> które są prościutkie po przynajmniej kilkuset kąpielach
O ile syntetyczny (epoksydowy?) klej nie puści...
> w zmywaku wraz z naczyniami, jedynie gdy leżą mokre przez noc to
> czernieją. Pozatym wilgodne deski szybciej się zużywają, i stają się
> szorstkie, mokra deska = miękkie drewno
>
> Ja zasadniczo nie myje desek drewnianych na których były krojone w miare
> suche produkty jak np. cebula, kiełbasa, boczek, ser bo to według mnie
> niema sensu - wystarczy zgarnąc dłonią resztki i deska czysta, co innego
> jeśli na desce kroi sie jakieś miękkie mięso wtedy gdy deska jest szorstka
> kawałki produktu na niej pozostają.
>
> Wracając do noży, do zmywarki nie włożył bym swojego ukochanego santoku -
> w życiu! Fiskarsy Polkarsy i wszelkie Victorinoxowe obieraki owszem, ale
> santoku to ma w szufladzie nawet własną przegródke obok kamienia wodnego
> do ostrzenia.
Co to jest kamień wodny?
Dlaczego nie włożysz santoku do zmywarki?
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2009-12-15 22:56:45
Temat: Re: noże kuchenneKrzysztof Tabaczyński pisze:
> Co to jest kamień wodny?
> Dlaczego nie włożysz santoku do zmywarki?
Kamień wodny służy do ostrzenia noży japońskich (Deba, yanagiba, santoku) oraz ich
polerowania
(końcowe ostrzenie, po którym trzymany do góry ostrzem nóż potrafi przekroić
spadającą z 30cm
cebulę), oczywiście zależnie od gradacji. Nie włożył bym go do zmywarki ponieważ jest
to nóż kuty
tradycyjnymi metodami wykonany z tradycyjnych materiałów, min. rączka jest wykonana z
jasnego
niezabezpieczonego drewna, zakończenie rękojeści z kości, a samo ostrze ze skuwanych
ze sobą dwóch
gatunków stali węglowej, poza tym nóż sam w sobie jest piękny, i z tych względów
wrzucenie go do
zmywary razem z innymi ,,wołami roboczymi" jest dla mnie nie do przyjęcia. Ktoś
potrafił by wrzucić
taki nóż do zmywarki?
http://images39.fotosik.pl/231/d1ba1d154de5bd68.jpg
http://images43.fotosik.pl/234/5bb2163f87dba296.jpg
http://images35.fotosik.pl/89/ba5247b34f713cbd.jpg
--
www.blog.vcore.pl o Blog prywatny
www.webprogress.com.pl o WebProgress - Nowoczesne aplikacje internetowe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2009-12-15 23:05:50
Temat: Re: no?e kuchennevcore <mail*wytnij*@vcore.pl> wrote:
>>>> Dla mnie nie jest bez sensu, do zmywarki pakuję zwłaszcza noże, którymi
>>>> było krojone mięso. Robię to w celu ich odkażenia. Podobnie pakuję tam
>>>> deski do krojenia - wszystkie.
>>> to źle robisz
>>
>> napiszesz czemu, bo juz nie moge wytrzymac napiecia psychicznego
>> wywolanego niepewnoscia?
>
>Deski drewniane po moczeniu, szczególnie długotrwałym i w ciepłej wodzie po
wyschnięciu wypaczają
>się, pękają oraz czernieją, a bywa też tak że gniją
a gdzie napisal, ze ma deski do krojenia drewniane?
ja tez myje swoje deski do krojenia w zmywarce, i nie sa one
bynajmniej z deski.
>Wracając do noży, do zmywarki nie włożył bym swojego ukochanego santoku - w życiu!
sa tego jakies powody niemetafizyczne?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |