Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia śledzie bosmańskie

Grupy

Szukaj w grupach

 

śledzie bosmańskie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-12-08 19:59:44

Temat: śledzie bosmańskie
Od: "jerzy_p" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Z zasady robię śledzie sam i są bardzo dobre. Kupne raczej mi nie smakują z
małym wyjątkiem: Bosmańskie śledzie Lisnera...

macie przepis lub pomysł jak je wykonać samemu?

Pozdrawiam, jp


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-12-08 20:17:57

Temat: Re: śledzie bosmańskie
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 8 Dec 2009 20:59:44 +0100, jerzy_p napisał(a):

> Z zasady robię śledzie sam i są bardzo dobre. Kupne raczej mi nie smakują z
> małym wyjątkiem: Bosmańskie śledzie Lisnera...

Znam, jem, lubie, pyszne faktycznie :-)

>
> macie przepis lub pomysł jak je wykonać samemu?
>

Zawsze mam w lodówce słoiczek tych śledzi; a nuż się zdarzy wizyta kolegi
MŚK i wtedy w sam raz są do wódeczki, na szybko.
Aż spojrzałam na skład: ten seler tylko mnie zastanowił, no i sacharyna, a
reszta składników, prócz ogórka konserwowego, raczej typowa dla śledzi
marynowanych w occie. Z wyglądu - na pewno dużo pieprzu, bo płaty posypane
są suto.


--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-12-08 20:47:21

Temat: Re: śledzie bosmańskie
Od: "jerzy_p" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>> Bosmańskie śledzie Lisnera...
> Znam, jem, lubie, pyszne faktycznie :-)

:)

>> macie przepis lub pomysł jak je wykonać samemu?
> Aż spojrzałam na skład: ten seler tylko mnie zastanowił, no i sacharyna, a
> reszta składników, prócz ogórka konserwowego, raczej typowa dla śledzi
> marynowanych w occie. Z wyglądu - na pewno dużo pieprzu, bo płaty posypane
> są suto.

czyli próbując ułożyć przepis:
- odmoczyć filety
- obficie posypać pieprzem
- dół słoiczka wyłozyć cebulą (sparzoną ?? )
- ułożyć śledzie
- zalać olejem
??

dodawać cukier ??
co zrobić z selerem ??

Pozdrawiam, jp


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-12-08 21:09:09

Temat: Re: śledzie bosmańskie
Od: "jerzy_p" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> - zalać olejem

miało byc marynatą octową...

Pozdrawiam, jp


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-12-08 21:19:01

Temat: Re: śledzie bosmańskie
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 8 Dec 2009 21:47:21 +0100, jerzy_p napisał(a):

>>> Bosmańskie śledzie Lisnera...
>> Znam, jem, lubie, pyszne faktycznie :-)
>
> :)
>
>>> macie przepis lub pomysł jak je wykonać samemu?
>> Aż spojrzałam na skład: ten seler tylko mnie zastanowił, no i sacharyna, a
>> reszta składników, prócz ogórka konserwowego, raczej typowa dla śledzi
>> marynowanych w occie. Z wyglądu - na pewno dużo pieprzu, bo płaty posypane
>> są suto.
>
> czyli próbując ułożyć przepis:
> - odmoczyć filety
> - obficie posypać pieprzem
> - dół słoiczka wyłozyć cebulą (sparzoną ?? )

Na pewno.

> - ułożyć śledzie
> - zalać olejem

Nie olejem - zalewą octową. Zamarynować w niej śledzie parę dni. Potem
odcedzić i zalać olejem.


> dodawać cukier ??

Do zalewy octowej. W oleju już się nie rozpuści i nie nada smaku śledziom.

> co zrobić z selerem ??

No i te ogórki!
Nie pamietam, a tu akurat nie widać - one chyba są w środku sledzia
zawinięte, razem ze sparzonym selerem ; nie chce otwierać teraz słoika.





--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Placki ziemniaczane z niespodzianką.
Karmel
karp mrożony - galareta?
TOPINAMBUR...
Ale czad :)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »