| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-12-08 19:59:44
Temat: śledzie bosmańskieZ zasady robię śledzie sam i są bardzo dobre. Kupne raczej mi nie smakują z
małym wyjątkiem: Bosmańskie śledzie Lisnera...
macie przepis lub pomysł jak je wykonać samemu?
Pozdrawiam, jp
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-12-08 20:17:57
Temat: Re: śledzie bosmańskieDnia Tue, 8 Dec 2009 20:59:44 +0100, jerzy_p napisał(a):
> Z zasady robię śledzie sam i są bardzo dobre. Kupne raczej mi nie smakują z
> małym wyjątkiem: Bosmańskie śledzie Lisnera...
Znam, jem, lubie, pyszne faktycznie :-)
>
> macie przepis lub pomysł jak je wykonać samemu?
>
Zawsze mam w lodówce słoiczek tych śledzi; a nuż się zdarzy wizyta kolegi
MŚK i wtedy w sam raz są do wódeczki, na szybko.
Aż spojrzałam na skład: ten seler tylko mnie zastanowił, no i sacharyna, a
reszta składników, prócz ogórka konserwowego, raczej typowa dla śledzi
marynowanych w occie. Z wyglądu - na pewno dużo pieprzu, bo płaty posypane
są suto.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-12-08 20:47:21
Temat: Re: śledzie bosmańskie>> Bosmańskie śledzie Lisnera...
> Znam, jem, lubie, pyszne faktycznie :-)
:)
>> macie przepis lub pomysł jak je wykonać samemu?
> Aż spojrzałam na skład: ten seler tylko mnie zastanowił, no i sacharyna, a
> reszta składników, prócz ogórka konserwowego, raczej typowa dla śledzi
> marynowanych w occie. Z wyglądu - na pewno dużo pieprzu, bo płaty posypane
> są suto.
czyli próbując ułożyć przepis:
- odmoczyć filety
- obficie posypać pieprzem
- dół słoiczka wyłozyć cebulą (sparzoną ?? )
- ułożyć śledzie
- zalać olejem
??
dodawać cukier ??
co zrobić z selerem ??
Pozdrawiam, jp
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-12-08 21:09:09
Temat: Re: śledzie bosmańskie> - zalać olejem
miało byc marynatą octową...
Pozdrawiam, jp
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-12-08 21:19:01
Temat: Re: śledzie bosmańskieDnia Tue, 8 Dec 2009 21:47:21 +0100, jerzy_p napisał(a):
>>> Bosmańskie śledzie Lisnera...
>> Znam, jem, lubie, pyszne faktycznie :-)
>
> :)
>
>>> macie przepis lub pomysł jak je wykonać samemu?
>> Aż spojrzałam na skład: ten seler tylko mnie zastanowił, no i sacharyna, a
>> reszta składników, prócz ogórka konserwowego, raczej typowa dla śledzi
>> marynowanych w occie. Z wyglądu - na pewno dużo pieprzu, bo płaty posypane
>> są suto.
>
> czyli próbując ułożyć przepis:
> - odmoczyć filety
> - obficie posypać pieprzem
> - dół słoiczka wyłozyć cebulą (sparzoną ?? )
Na pewno.
> - ułożyć śledzie
> - zalać olejem
Nie olejem - zalewą octową. Zamarynować w niej śledzie parę dni. Potem
odcedzić i zalać olejem.
> dodawać cukier ??
Do zalewy octowej. W oleju już się nie rozpuści i nie nada smaku śledziom.
> co zrobić z selerem ??
No i te ogórki!
Nie pamietam, a tu akurat nie widać - one chyba są w środku sledzia
zawinięte, razem ze sparzonym selerem ; nie chce otwierać teraz słoika.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |