Strona główna Grupy pl.rec.dom noze kuchenne - roznice

Grupy

Szukaj w grupach

 

noze kuchenne - roznice

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 81


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2009-06-01 09:38:12

Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 2 Jun 2009 11:12:48 +0200, Panslavista napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:12jgsvywuk8kr.1kzj0frcdipkg.dlg@40tude.net...
>
> Quod libet.
> Noży szukaj w sklepach dla masarzy.

Nie szukam jakoś specjalnie. Wszystkie najlepsze noże kupiłam przypadkiem,
kiedy mi akurat się nadarzyła okazja. A najlepszy z najlepszych był
radziecki nóż kupiony lata temu za parę złotych na targu, niezapomniany,
już niestety nieistniejący, bo złamał go pewien znajomy przy wycinaniu
kapusty - wziął ten nóż bez mojej zgody, pierwszy lepszy z szuflady. Ech,
gdybym wiedziała, że to takie świetne narzędzie, kupiłabym od razu 10 i
miała spokój. Do dziś nie trafiłam na tak dobry nóż.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2009-06-01 17:11:26

Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: Ra <a...@a...com> szukaj wiadomości tego autora

adam pisze:
> Witam,
> Chce kupic zestaw nozy kuchennych. Zauwazylem ze, np. Zepter produkuje noze
> z zabkami a wiec takie, ktorych nie trzeba ostrzyc. Inni producenci oferuja
> traducyjne ostrza.
> Ktore rozwiazanie polecacie?
> Dzieki
> Pozdrawiam
> Adam
>
>
primo lepiej kup 2-3 sztuki zamiast całego kompletu którego nie będziesz
używał, ja już raz ten błąd zrobiłem z garnkami
takie z ząbkami też się ostrzy, z tego co czytałem na knives.pl sekcja
ostra kuchnia noże laserowe nie są polecane. Z lepszych marek a
budżetowo jeszcze chyba akceptowalnych jest victorinox z serii noże kute
chociaż ostatnio Kill grill Antony pisze że kucharze odchodzą od
ciężkich niemieckich noży

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2009-06-01 18:24:03

Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: Grzexs <grzexs@usu_n_to.gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Quod libet.
> Noży szukaj w sklepach dla masarzy.

Spotkałem się z opinią, że noże dla masarzy wymagają regularnego
używania i to "do tłustego", bo inaczej potrafią skorodować. Są ostre,
wytrzymałe, ale mają kiepskie pokrycie antykorozyjne. Prawda to?

--
Grzexs

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2009-06-01 18:53:20

Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "adam" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:gvujkt$jdl$1@news.onet.pl...
> Witam,
> Chce kupic zestaw nozy kuchennych. Zauwazylem ze, np. Zepter produkuje
noze
> z zabkami a wiec takie, ktorych nie trzeba ostrzyc. Inni producenci
oferuja
> traducyjne ostrza.
> Ktore rozwiazanie polecacie?
> Dzieki
> Pozdrawiam
> Adam

Ostre.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2009-06-01 18:56:43

Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Grzexs" <grzexs@usu_n_to.gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:h016bu$lrg$1@inews.gazeta.pl...
> > Quod libet.
> > Noży szukaj w sklepach dla masarzy.
>
> Spotkałem się z opinią, że noże dla masarzy wymagają regularnego
> używania i to "do tłustego", bo inaczej potrafią skorodować. Są ostre,
> wytrzymałe, ale mają kiepskie pokrycie antykorozyjne. Prawda to?

Nierdzewne noże tępią się szybko, ale tu chodzi o jeden czy dwa noże i
stalką lub ostrzałkę. Można za każdym razem przetrzeć szmatką i olejem.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2009-06-01 22:02:46

Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: Artur Lew <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

adam wrote:
> z zabkami a wiec takie, ktorych nie trzeba ostrzyc. Inni producenci oferuja
> traducyjne ostrza.
> Ktore rozwiazanie polecacie?
Zabki wbrew opinii powyzszych grupowiczow bardzo sie przydaja ale nie do
np filetowania ryby czy obierania marchewki! Do warzyw, ziol itp dobry
jest malutki ale dobry obierak oraz duzy ciezki noz do siekania.
Do ryb natomiast wlasnie idealny bedzie noz o dlugim i cieniutkim ostrzu
ktore bez problemu wygniesz w luk 90% i sie nie zlamie.
Zabki wysmienicie przydaja sie przy wszelakiego rodzaju pieczywie -
nawet goracym.

Jezeli zalezy Ci na trwalosci to przede wszystkim patrz na stal z ktorej
sa wykonane a pozniej dobierz je do tego co bedziesz nimi kroil.
Odpusc sobie "laserowe noze" z Mango, komplety roznych badziewi typu
rdzewiejaca Nirosta, etc... Gadki roznych geniuszy od patelni z "efektem
plazmowym" o rzekomym dozywotnim ostrzu z powlokami z dwutlenku tytanu
takze mozesz sobie odpuscic.
Kazdy noz predzej czy pozniej musisz naostrzyc (nawet Zeptera)!

Ja z tanszych polecam Ci noze Fiskars. W zaleznosci od zasobnosci
portfela mozesz wybierac w roznych grupach od prostych do nozy o
podwyzszonej twardosci stali z serii dla Szefa kuchni czy cos w tym
rodzaju. Tylko musisz sie liczyc z wydaniem za duzy noz od 45 zl do
okolo 150 zl (wersja pro).
A jak chcesz zaszalec to kup sobie recznie przekuwane japonskie - nawet
1.5 KPLN za sztuke (nie maja zabkow) :) Tez jednak je musisz ostrzyc ;)

--
Pozdrawiam
Artur Lew
arturdotlewatgmaildotcom

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2009-06-01 22:04:53

Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: Artur Lew <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Artur Lew wrote:
> okolo 150 zl (wersja pro).
dokladnie to niestety okolo 300 zl (25 cm ostrze) :(

--
Pozdrawiam
Artur Lew
arturdotlewatgmaildotcom

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2009-06-02 00:58:43

Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1c6mblro2ezyd$.1faowutjyku44$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 31 May 2009 22:59:46 +0200, agent73 napisał(a):
>
> > On Sun, 31 May 2009 21:42:58 +0200, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> >
> >>Fale i ząbki powodują powstawanie bajońskich ilości okruchów, czego nie
> >>znosze, zwłaszcza kiedy chleb ma chrupką skórkę i odpryski spod ząbków
noża
> >>lądują na całej podłodze kuchni.
> >
> > Ja jeszcze do powyższego dołożę notoryczne zjeżdżanie takiego
> > ząbkowanego noża w jedną stronę (te ząbki są nie symetrycznie
> > nacięte). Za cholerę nie mogłem tym prosto kromki ukroić, a świeży
> > chleb był cały poharatany!
>
> Dokładnie, dokładnie. Jak tym kroić - nie wiem.
>
> > Zatem specjalny nóż do chleba leży w
> > szufladzie pod kuchenką,
>
> Jej, to zupełnie jak u mnie pod blatem :-D
>
>
> > może jak będę miał terochę czasu to przerobię
> > go na szlifierce na taki zupełnie zwykły nóż kuchenny :-)
>
> Dobry pomysł, muszę TŻ poprosić o przeróbkę.

Raczej poczytaj o pracy ostrza, kątach ostrza, kątach przyłożenia ostrza.
Taki nóż musi być ustawiony płaszczną ostrza pod kątem przyłożenia do
płaszczyzny kromki. Ogólnie kup sobie "maszynkę" do chleba, czyli krajalnicę
na korbkę lub prąd.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2009-06-02 07:46:46

Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: Jacek Osiecki <j...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 1 Jun 2009 10:42:40 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Tue, 2 Jun 2009 02:58:43 +0200, Panslavista napisał(a):

>> Ogólnie kup sobie "maszynkę" do chleba, czyli krajalnicę
>> na korbkę lub prąd.
> Miałam. Nie chcę. Podarowałam. Kolejna zawalidroga w kuchni na blacie,
> a ja lubię pusty blat, przestrzeń. I to wybieranie okruchów... Kupuję
> chleb krojony, jeśli kupuję go w ogóle.

Błee, krojony? Już drugiego dnia jest suchy... :)
Dla mnie zakup krajalnicy to była podstawa - i wolę zbierać okruchy
z krajalnicy niż z całej kuchni ;)

Pozdrawiam,
--
Jacek Osiecki j...@c...pl GG:3828944
I don't want something I need. I want something I want.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2009-06-02 08:27:57

Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:12jgsvywuk8kr.1kzj0frcdipkg.dlg@40tude.net...

> > Ogólnie kup sobie "maszynkę" do chleba, czyli krajalnicę
> > na korbkę lub prąd.
>
> Miałam. Nie chcę. Podarowałam. Kolejna zawalidroga w kuchni na blacie, a
ja
> lubię pusty blat, przestrzeń. I to wybieranie okruchów... Kupuję chleb
> krojony, jeśli kupuję go w ogóle. Maszyna mi niepotrzebna do ukrojenia
> dwóch kromek na śniadanie.

Są takie uniwersalne, na chleb, ser, wędliny... Jest jaszcze wersja druga -
nóż elektryczny...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 9


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ile styropianu itp
Zasłonka do wanny
Ochrona rynien
Szukam firmy naprawiającej domofony [Bytom]
wymiana grzałki kołowej termoobiegu

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Wkłady do zniczy...
Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
Prasa do oleju na użytek domowy
Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
jak dotrzeć do głowicy baterii

zobacz wszyskie »