« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-20 16:31:50
Temat: obiad
Nie mam pomysłu na wykwintny obiad dla narzeczonego. Może ktoś mi pomoże?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-20 16:55:47
Temat: Re: obiad i inne przystawki do wykozrystania (P z grupy)"Renata Grossek" <e...@a...pl> wrote:
>
>Nie mam pomysłu na wykwintny obiad dla narzeczonego. Może ktoś mi pomoże?
Cykoria zapiekana
"Skladniki:
-2 cykorie na osobe
-na 1 cykorie jeden plaster szynki
-ser zolty
Przygotowanie:
-ugotowac cykorie na pol miekko i odsaczyc z wody
-zawinac kazda cykorie w plaster szynki i ulozyc w
polmisku wysmarowanym tluszczem
-na wierzchu ulozyc plastry sera lub posypac obficie
startym serem
-piec w nagrzanym piekarniku (150 stopni),az wierzch
bedzie brazowy
-podawac jako samodzielna potrawe (liczyc wtedy 4
cykorie na osobe) lub z ziemniakami z wody."
Luiza
Canelloni
"Na 4 osoby:
16 cannelloni - ugotowac
50 dag botwinki lub szpinaku
2 lyzki masla
3 obrane, posiekane szalotki
3 lyzki slodkiej smietany
3/4 filizanki grubo posiekanych orzechow wloskich
2 roztrzepane jaja
2 lyzki startego sera zoltego
galka muszkat., sol, pieprz
Rozgrzac maslo, dusic szaltoki do zeszklenia, dodac botwinke/ szpinak.
Orzechy lekko podprazyc na patelni, dodac do szpinaku, zmieszac
mase z serem
i jajkami. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i galka.
Ugotowany makaron
napelnic i ulozyc w wysmarowanej maslem formie.
Sos:
1 1/2 lyzki masla
1 1/2 lyzki maki
1-2 filizanki mleka
2 zoltka
filizanka startego sera zoltego
2 lyzki plynnego masla
Rozgrzac maslo, dodac make i mieszac do zrumienienia.
Rozprowadzic mlekiem i
gotowac 10 min na malym ogniu. Zdjac z ognia wmieszac ser , zoltka,
przyprawic sola i galka. Polac makaron, skropic maslem i posypac serem.
Zapiekac 15 min w 220 stopniach.
I jeszcze kilka slow komentarza - robilam z polowy porcji (8 sztuk
makaronu), rozmrozilam cale opakowanie szpinaku 0.5 kg i bylo w
sam raz.
Reszte skladnikow nadzienia zmniejszylam o mniej wiecej polowe
mniej. Wyszlo
idealnie :-)
Sos natomiast byl troche nie taki jak mi sie wydawalo ze
powinien. Czy to
jest beszamel? Wyszedl troche za gesty i nie calkiem gladki,
ale smaczny.
Polecam, bo pyszne i nawet nie zbyt czasochlonne."Asia
'"Przepis na makaron z lososiem. Oto on (proporcje na
2 osoby) :
1. Ugotowac makaron dla 2 osob (swiderki, kolanka... taki co
"zatrzymuje"
sos) w NIEOSOLONEJ wodzie
2. Lososia (150 g.) pokroic w paseczki lub w drobne kawalki i
wrzucic do
szklanki "polskiej" (200-250 ml) smietany 30%. Popieprzyc, NIE SOLIC.
Podgrzac w garnuszku (lub m-fali), NIE ZAGOTOWAC
3. Wylac ten sos na mararon. Posypac duza iloscia koperku i odrobina
szczypiorku (ja uzywam mrozonych ziol) ." Ewa
"Wez filety z kurczaka i marynuj je przez kilka godzin w takiej
zalewie:
Oliwa- kilka lyzek, dwie lyzki spirytusu, sos sojowy,
wycisniety czosnek,
pieprz, tymianek, oregano, miod, jezeli masz -sos Worcester, inne ziola
jakie lubisz. Obsmaz filety na patelni teflonowej, gdy wierzch
sie zetnie
zalej marynata i poddus do miekkosci. Do tego mozna podac
brokuly, salate,
grzanki z bialego pieczywa. To jest potrzwa do bialego wina."
Agata Solon, naturalna
" Potrzebne :
1 mala, mloda cukinia ( wielkosci i grubosci ogorka
szklarniowego)
serki Kiri ( takie smietankowe)
losos wedzony ( jedna zgrzewka )
wykalaczki
Cukinie obieramy ze skorki i kroimy na cieniutkie plasterki
wzdluz ( kazdy
plaster ma cala dlugosc cukini) idealnie kroi sie te plastry
obieraczka do
warzyw - wtedy wychodza cienkie jak trzeba - bo potem sie je
zwija. Kazdy
plaster smarujemy serkiem Kiri a nastepnie wykladamy na to
pokrojonego w
paseczki lososia . Calosc zwijamy w rulon i przebijamy wykalaczka. Jak
koreczki. Fantastyczne polaczenia smakow. Delikatne. Bardzo,
bardzo polecam."
Jola L-l
"Przystawka
sałatka z aromatycznych pomidorów (z gałązki) w sosie
rokforowym - zielony ser pleśniowy utarty ze śmietaną,
odrobiną majonezu i zmiksowany na gładką, puszystą
masę. Plastry pomidorów ułożyć na około talerza na
zakładkę. Posypać świeżym oregano, grubo mielonym
pieprzem zielonym. W środek talerza wstawić małą
salaterkę z sosem. Schłodzić. Podawać z grzankami z
masłem czosnkowym: można pokroić bułkę
wyborową/wrocławską, smarować kromki utartym posolonym
masłem z wyciśniętym czosnkiem i sklejać je, by znów
wyglądały jak bułka. Zawinąć w folię i na 20 min na
200C do piekarnika. Środek będzie miękki i
aromatyczny, a skórka chrupiąca. Do tego mocno
schłodzone wytrawne białe wino.
Danie główne
1) świeże dzwonka łosia - pieczone w folii (15 min,
200 C), z łyżeczką masła, solą, pieprzem, ziołami,
kroplą cytryny;
2) małe młode ziemniaki - gotowane w mundurkach;
3) blanszowane brokuły - podzielone na różyczki,
wrzucone na osolony otwarty wrzątek, max 5 min.
Odcedzić i wrzucić do salaterki. Polać winegretem
(cytryna, oliwa, musztarda, sól, pieprz, cukier -
najlepiej robi się w małym słoiczku twist i mocno
trzęsię).
4) białe wino do ryb (półwytrawne)" Ines
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-20 17:33:37
Temat: Re: obiad
"Renata Grossek" <e...@a...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:aet01m$rcd$1@flis.man.torun.pl...
>
> Nie mam pomysłu na wykwintny obiad dla narzeczonego. Może ktoś mi pomoże?
>
>
Noo
Jak dla narzeczonego:
Renata w sosie wlasnym.
:)
Andy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |