« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-11 21:30:01
Temat: obiad, schab i... jakies porady?Witam,
W niedlugim czasie czeka mnie przygotowanie obiadu dla ok. 14 osob (chrzciny
dziecka), no i wymyslilam sobie, ze upieke schab ze sliwkami i podam go
(pokrojonego w plastry) z ryzem i jakas surowka... no i zupelnie nie wiem
jaka surowka by do tego pasowala, coby nie przytlumila smaku miesa, ktore to
wlasciwie na slodko bedzie. Co polecacie? bo mi mozg chyba wypralo i
kompletnie nie wiem :(
i tak sie jeszcze zastanawiam czy sam ryz nie bedzie za suchy...? ja tam
taki lubie, ale nie wiem jak goscie... czym go "zmoczyc"? dodac jakies
ugotowane warzywa (drobno pokrojone) do niego? polac czyms?
Zastanawialam sie tez nad przygotowaniem jeszcze drugiej wersji obiadu,
jakby ktores z gosci "pogardzilo" schabem i tutaj tez nie bardzo wiem co
zrobic...
Najlepiej by bylo, by to bylo cos w miare prostego, cos co mozna przygotowac
(dzien) wczesniej i potem tylko podgrzac, no i zeby to cos bylo w miare
atrakcyjne smakowo i wizualnie :)
Bardzo prosze o jakies pomysly :) Jakies Wasze popisowe dania...?
Dzis zaczela mi "chodzic" po glowie jakas rolada... cos w stylu mieso (znow
schab?) czyms nadziewane i tez w plastry.. Czy moze cos zupelnie innego od
tego schabu ze sliwkami?
(mile widziane przepisy)
pozdrawiam
Berta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-11 21:41:54
Temat: Re: obiad, schab i... jakies porady?Berta pisze:
> Witam,
>
> W niedlugim czasie czeka mnie przygotowanie obiadu dla ok. 14 osob
> (chrzciny dziecka), no i wymyslilam sobie, ze upieke schab ze sliwkami i
> podam go (pokrojonego w plastry) z ryzem i jakas surowka... no i
> zupelnie nie wiem jaka surowka by do tego pasowala, coby nie przytlumila
> smaku miesa, ktore to wlasciwie na slodko bedzie. Co polecacie? bo mi
> mozg chyba wypralo i kompletnie nie wiem :(
> i tak sie jeszcze zastanawiam czy sam ryz nie bedzie za suchy...? ja tam
> taki lubie, ale nie wiem jak goscie... czym go "zmoczyc"? dodac jakies
> ugotowane warzywa (drobno pokrojone) do niego? polac czyms?
>
> Zastanawialam sie tez nad przygotowaniem jeszcze drugiej wersji obiadu,
> jakby ktores z gosci "pogardzilo" schabem i tutaj tez nie bardzo wiem co
> zrobic...
> Najlepiej by bylo, by to bylo cos w miare prostego, cos co mozna
> przygotowac (dzien) wczesniej i potem tylko podgrzac, no i zeby to cos
> bylo w miare atrakcyjne smakowo i wizualnie :)
> Bardzo prosze o jakies pomysly :) Jakies Wasze popisowe dania...?
> Dzis zaczela mi "chodzic" po glowie jakas rolada... cos w stylu mieso
> (znow schab?) czyms nadziewane i tez w plastry.. Czy moze cos zupelnie
> innego od tego schabu ze sliwkami?
> (mile widziane przepisy)
>
> pozdrawiam
> Berta
>
Sałatka z selera - Ikselki :-)
Akurat selery teraz soczyste.
Tylko to pasuje.
Ryż - no nie wiem, tak na marginesie... Ja bym zrobiła podpiekane na
rumiano ziemniaczki - i oto niczym ich polewać nie trzeba :-)
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-11 22:17:47
Temat: Re: obiad, schab i... jakies porady?Z calym szacunkiem, ale jak dla mnie podawanie ryzu na obiedzie proszonym to
totalna porazka. Ryz w/g mnie nie moze pelnic roli ziemniaków. Ryz nadaje
sie do risotto ;)
Ja bym zrobil ziemniaki (pieczone, z wody, puree), ew. jakies kluski (np.
slaskie). Do tego mieso, sos (i tu masz rozwiazany problem suchosci schabu)
i oczywiscie jakis bukiet surówek.
Jesli chodzi o sprawe surówki do ryzu, to wobec tego co napisalem powyzej,
zadna surówka sie nie nadaje (no moze ogórek konserwowy), bo ryz z definicji
nie nadaje sie na tradycyjne drugie danie do miesa i surówki.
BTW. Co bys pomyslala, gdyby na uroczystym obiedzie ktos uraczyl Cie kasza
gryczana? To prawie jak ryz. Ba! Nawet lepiej sie nadaje do tradycyjnego
drugiego dania, bo komponuje sie z gulaszem i ogórkiem kiszonym ;)
To oczywiscie moje subiektywne opinie ;)
zdry,
/\/\\/\/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-10-11 22:37:29
Temat: Re: obiad, schab i... jakies porady?
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fem5g9$kqa$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Sałatka z selera - Ikselki :-)
Moglabys glupia cipo kiedys przestac kurwa pisac o sobie?
Przeciez widac ze kompleksy masz w chuj.
--
Bluzgacz
bluzgacz(at)gmail.com
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
http://www.trolling.pl/trolling.htm
Przylacz sie: http://plsocpolityka.blog.onet.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-10-12 01:26:09
Temat: Re: obiad, schab i... jakies porady?
"Bluzgacz" <p...@w...org> wrote in message
news:fem8ij$6ve$1@news.albasani.net...
> Moglabys glupia cipo kiedys przestac kurwa pisac o sobie?
> Przeciez widac ze kompleksy masz w chuj.
> --
>
> Bluzgacz
Szukasz szczęścia?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-10-12 06:32:31
Temat: Re: obiad, schab i... jakies porady?
Le vendredi 12 octobre 2007 ? 00:17:47, dans <fem6r7$au0$1@news.interia.pl> vous
écriviez :
> Z calym szacunkiem, ale jak dla mnie podawanie ryzu na obiedzie proszonym to
> totalna porazka. Ryz w/g mnie nie moze pelnic roli ziemniaków. Ryz nadaje
> sie do risotto
> Ja bym zrobil ziemniaki (pieczone, z wody, puree), ew. jakies kluski (np.
> slaskie). Do tego mieso, sos (i tu masz rozwiazany problem suchosci schabu)
> i oczywiscie jakis bukiet surówek.
Z calym szacunkiem, ryz moze byc baardzo wikwintnym dodatkiem,
opcja "tylko kartofle" wydaje mi sie przesada. Ryz mozna przyrzadzac w
tysiace sposobow, co najmniej tyle ile kartofle.
> BTW. Co bys pomyslala, gdyby na uroczystym obiedzie ktos uraczyl Cie kasza
> gryczana?
Wszystko zalezy co jest podane do kaszy, jak przygotowane i jak
zaprezentowane.
> To prawie jak ryz. Ba! Nawet lepiej sie nadaje do tradycyjnego
> drugiego dania, bo komponuje sie z gulaszem i ogórkiem kiszonym
> To oczywiscie moje subiektywne opinie
Oczywiscie. Ale co myslisz np o takim menu (ktore akurat niedawno
podalam) : udziec jagniecy "au naturel" i ryz basmati z orzechami ?
Nie nadaje sie na przyjecie ?
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-10-12 07:30:01
Temat: Re: obiad, schab i... jakies porady?Berta pisze:
> Witam,
>
> W niedlugim czasie czeka mnie przygotowanie obiadu dla ok. 14 osob
> (chrzciny dziecka), no i wymyslilam sobie, ze upieke schab ze sliwkami i
> podam go (pokrojonego w plastry) z ryzem i jakas surowka... no i
> zupelnie nie wiem jaka surowka by do tego pasowala, coby nie przytlumila
> smaku miesa, ktore to wlasciwie na slodko bedzie. Co polecacie? bo mi
> mozg chyba wypralo i kompletnie nie wiem :(
> i tak sie jeszcze zastanawiam czy sam ryz nie bedzie za suchy...? ja tam
Ja bym zamiast ryz.u do tego schabu poda?a kluski k?adzione albo
francuskie, ale to moz.e byc' trudne do wykonania na 14 osób. Ryz. ?atwiej.
A do tego zrób sos s'liwkowy i surówka z selera, jaka; poda?a Ikselka
be;dzie pasowa?a.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-10-12 07:45:31
Temat: Re: obiad, schab i... jakies porady?Ewa (siostra Ani) N. wrote:
(...)
>>BTW. Co bys pomyslala, gdyby na uroczystym obiedzie ktos uraczyl Cie kasza
>>gryczana?
>
> Wszystko zalezy co jest podane do kaszy, jak przygotowane i jak
> zaprezentowane.
>
Zgadza sie; - zrazy zawijane z kasza; gryczana; to doskona?e danie na
kaz.dy obiad.
BTW, zawsze przygotowuje jakis' wariant bezmie;sny, nawet jez.eli
w zestawie gos'ci nie ma zdeklarowanych wegetarian.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choc' nie be;dzie to pewnie mys'l z?ota:
Najpie;kniejsza; muzyka; przed snem
jest mruczenie szcze;s'liwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-10-12 07:53:13
Temat: Re: obiad, schab i... jakies porady?
"Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> wrote in message
news:470f26a1$1@news.home.net.pl...
Ewa (siostra Ani) N. wrote:
(...)
>>BTW. Co bys pomyslala, gdyby na uroczystym obiedzie ktos uraczyl Cie kasza
>>gryczana?
>
> Wszystko zalezy co jest podane do kaszy, jak przygotowane i jak
> zaprezentowane.
>
Zgadza sie; - zrazy zawijane z kasza; gryczana; to doskona?e danie na
kaz.dy obiad.
BTW, zawsze przygotowuje jakis' wariant bezmie;sny, nawet jez.eli
w zestawie gos'ci nie ma zdeklarowanych wegetarian.
Doskonałe i szybkie do zrobienia są krokiety ze słodkiej kapusty z grzybami
(opieńki) i czysty czerwony barszcz podany w filiżankach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-10-12 08:13:51
Temat: Re: obiad, schab i... jakies porady?Surówka z selera - jak pisała Ikselka, dla równowagi kolorystycznej /oraz
gdyby ktoś selera nie lubił - bo zdarza się/ surówka z marchewki z jabłkiem.
Mogłaby też być surówka z porów, ale dobrze sparzonych i ze sporą ilością
śmietany, żeby usunąć nadmiar ostrości. Też sprawdzi się kolorystycznie.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |