Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pomidorowa.

Grupy

Szukaj w grupach

 

pomidorowa.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-10-12 09:29:30

Temat: pomidorowa.
Od: maciej debski <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

kremowa (dla tradycjonalistow - przecierowa) pomidorowa z imbirem,
karmelizowana skorka z limonek i szczypiorkiem.

przepis szybki, zupa przyjemnie rozgrzewa w chlodne jesienne
wieczory.

skladniki - 2 duze cebule, marchew, pietruszka, kilka ziemniakow,
puszka (lub 2) dobrych siekanych pomidorow, swiezy imbir, zabek
czosnku, szczypior, dwie limonki, bulion.

cebule (piorka), karmelizujemy na b wolnym ogniu w duzym rondlu na
oleju z dodatkiem masla dodajac w polowie drogi pokrojona marchew i
pietruszke.
po okolo 20 minutach (cebula calkiem miekka, zaczyna brazowiec)
dorzucamy pokrojony drobno imbir i czosnek, pokrojone w kostke
ziemniaki, smazymy jeszcze krotko i zalewamy goracym slabym bulionem.
po zagotowaniu dodajemy pomidory i pozwalamy sie zupie gotowac az do
miekkosci ziemniakow.
w miedzyczasie sparzamy wrzatkiem limonki i scieramy skorke na drobnej
tarce (lub robimy eleganckie wiorki specjalnym narzadem).
skorke karmelizujemy na patelni i odstawiamy na bok.
kiedy ziemniaki sa juz miekkie, miksujemy zupe, przyprawiamy (sol,
pieprz, szczypta cukru, sok z limonki zeby dodac winnosci) i dodajemy
limonkowe skorki, gotujemy jeszcze pare minut. podajemy posypana
posiekanym szczypiorem.


pozdrawiam,

mac

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-10-14 14:47:22

Temat: Re: pomidorowa.
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

maciej debski pisze:

> w miedzyczasie sparzamy wrzatkiem limonki i scieramy skorke na drobnej
> tarce (lub robimy eleganckie wiorki specjalnym narzadem).

A nie przyrządem aby?

Przepis ciekawy, ale nie dawałabym tych ziemniaków wcale.
--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-10-15 08:06:36

Temat: Re: pomidorowa.
Od: maciej debski <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 14 Pa , 15:47, BBjk <b...@q...pl> wrote:
> maciej debski pisze:
>
> > w miedzyczasie sparzamy wrzatkiem limonki i scieramy skorke na drobnej
> > tarce (lub robimy eleganckie wiorki specjalnym narzadem).
>
> A nie przyrz dem aby?
>
> Przepis ciekawy, ale nie dawa abym tych ziemniaków wcale.

to taki frywolny byl zarcik, przyrzadem oczywiscie.

po raz pierwszy przetestowalem pomidorowa z ziemniakami
i bylo lepiej niz dobrze.
ziemniaki daja gestosc - niepotrzebna juz zasmazka czy smietana.

mac.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-10-15 08:23:53

Temat: Re: pomidorowa.
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

maciej debski pisze:

> to taki frywolny byl zarcik, przyrzadem oczywiscie.

No właśnie nie odkodowałam, czy w Twoim przypadku to była świadoma
zamiana, bo różne alternatywne polszczyzny tu funkcjonują.

> po raz pierwszy przetestowalem pomidorowa z ziemniakami
> i bylo lepiej niz dobrze.
> ziemniaki daja gestosc - niepotrzebna juz zasmazka czy smietana.

a co ze smakiem ziemniaków? nie staje się dominujący? nie przeszkadza?
--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-10-15 10:13:20

Temat: Re: pomidorowa.
Od: Krystyna Chiger <k...@h...people.pl> szukaj wiadomości tego autora

BBjk wrote:
(...)
> a co ze smakiem ziemniaków? nie staje się dominujący? nie przeszkadza?

Od dawna robię zwykłą pomidorową z ziemniakami i nic mi w niej nie
przeszkadza. Pewnie jak zwykle - co kto lubi :)

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-10-15 10:41:05

Temat: Re: pomidorowa.
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> wrote in message
news:47133dc9$1@news.home.net.pl...
BBjk wrote:
(...)
> a co ze smakiem ziemniaków? nie staje się dominujący? nie przeszkadza?

Od dawna robię zwykłą pomidorową z ziemniakami i nic mi w niej nie
przeszkadza. Pewnie jak zwykle - co kto lubi :)

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

Nigdy nie jadłem - ale rosół z grulami to i owszem - z baraninki.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-10-15 16:35:06

Temat: Re: pomidorowa.
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

maciej debski pisze:
> kremowa (dla tradycjonalistow - przecierowa) pomidorowa z imbirem,
> karmelizowana skorka z limonek i szczypiorkiem.
>
> przepis szybki, zupa przyjemnie rozgrzewa w chlodne jesienne
> wieczory.
>
> skladniki - 2 duze cebule, marchew, pietruszka, kilka ziemniakow,
> puszka (lub 2) dobrych siekanych pomidorow, swiezy imbir, zabek
> czosnku, szczypior, dwie limonki, bulion.
>
> cebule (piorka), karmelizujemy na b wolnym ogniu w duzym rondlu na
> oleju z dodatkiem masla dodajac w polowie drogi pokrojona marchew i
> pietruszke.
> po okolo 20 minutach (cebula calkiem miekka, zaczyna brazowiec)
> dorzucamy pokrojony drobno imbir i czosnek, pokrojone w kostke
> ziemniaki, smazymy jeszcze krotko i zalewamy goracym slabym bulionem.
> po zagotowaniu dodajemy pomidory i pozwalamy sie zupie gotowac az do
> miekkosci ziemniakow.
> w miedzyczasie sparzamy wrzatkiem limonki i scieramy skorke na drobnej
> tarce (lub robimy eleganckie wiorki specjalnym narzadem).
> skorke karmelizujemy na patelni i odstawiamy na bok.
> kiedy ziemniaki sa juz miekkie, miksujemy zupe, przyprawiamy (sol,
> pieprz, szczypta cukru, sok z limonki zeby dodac winnosci) i dodajemy
> limonkowe skorki, gotujemy jeszcze pare minut. podajemy posypana
> posiekanym szczypiorem.
>
>
> pozdrawiam,
>
> mac
>

Dużo roboty, nie?
Ale chętnie bym skosztował. Robi ją ktoś w okolicach Wrocławia?

--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-10-16 09:12:40

Temat: Re: pomidorowa.
Od: maciej debski <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 15 Pa , 09:23, BBjk <b...@q...pl> wrote:

> a co ze smakiem ziemniaków? nie staje si dominuj cy? nie przeszkadza?

ziemniaki robia sie nieutralne, wg mnie nie przeszkadzaja. zupa nie
jest taka intensywnie pomidorowa, ale po to wlasnie dodalem imbir i
limonki - takie male thai fusion - one dodaja wyrazu.

Jacek - nie da sie co prawda wrzycic wszystkiego do garnka i zapomniec
na godzine, ale zupa jest calkiem szybka...

acha - i szybko znika.

mac.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

obiad, schab i... jakies porady?
Przekąska bez cukru
Rama Creme Fine
prośba o opinie
krewetki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »