| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-12 09:29:30
Temat: pomidorowa.kremowa (dla tradycjonalistow - przecierowa) pomidorowa z imbirem,
karmelizowana skorka z limonek i szczypiorkiem.
przepis szybki, zupa przyjemnie rozgrzewa w chlodne jesienne
wieczory.
skladniki - 2 duze cebule, marchew, pietruszka, kilka ziemniakow,
puszka (lub 2) dobrych siekanych pomidorow, swiezy imbir, zabek
czosnku, szczypior, dwie limonki, bulion.
cebule (piorka), karmelizujemy na b wolnym ogniu w duzym rondlu na
oleju z dodatkiem masla dodajac w polowie drogi pokrojona marchew i
pietruszke.
po okolo 20 minutach (cebula calkiem miekka, zaczyna brazowiec)
dorzucamy pokrojony drobno imbir i czosnek, pokrojone w kostke
ziemniaki, smazymy jeszcze krotko i zalewamy goracym slabym bulionem.
po zagotowaniu dodajemy pomidory i pozwalamy sie zupie gotowac az do
miekkosci ziemniakow.
w miedzyczasie sparzamy wrzatkiem limonki i scieramy skorke na drobnej
tarce (lub robimy eleganckie wiorki specjalnym narzadem).
skorke karmelizujemy na patelni i odstawiamy na bok.
kiedy ziemniaki sa juz miekkie, miksujemy zupe, przyprawiamy (sol,
pieprz, szczypta cukru, sok z limonki zeby dodac winnosci) i dodajemy
limonkowe skorki, gotujemy jeszcze pare minut. podajemy posypana
posiekanym szczypiorem.
pozdrawiam,
mac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-14 14:47:22
Temat: Re: pomidorowa.maciej debski pisze:
> w miedzyczasie sparzamy wrzatkiem limonki i scieramy skorke na drobnej
> tarce (lub robimy eleganckie wiorki specjalnym narzadem).
A nie przyrządem aby?
Przepis ciekawy, ale nie dawałabym tych ziemniaków wcale.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-15 08:06:36
Temat: Re: pomidorowa.On 14 Pa , 15:47, BBjk <b...@q...pl> wrote:
> maciej debski pisze:
>
> > w miedzyczasie sparzamy wrzatkiem limonki i scieramy skorke na drobnej
> > tarce (lub robimy eleganckie wiorki specjalnym narzadem).
>
> A nie przyrz dem aby?
>
> Przepis ciekawy, ale nie dawa abym tych ziemniaków wcale.
to taki frywolny byl zarcik, przyrzadem oczywiscie.
po raz pierwszy przetestowalem pomidorowa z ziemniakami
i bylo lepiej niz dobrze.
ziemniaki daja gestosc - niepotrzebna juz zasmazka czy smietana.
mac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-10-15 08:23:53
Temat: Re: pomidorowa.maciej debski pisze:
> to taki frywolny byl zarcik, przyrzadem oczywiscie.
No właśnie nie odkodowałam, czy w Twoim przypadku to była świadoma
zamiana, bo różne alternatywne polszczyzny tu funkcjonują.
> po raz pierwszy przetestowalem pomidorowa z ziemniakami
> i bylo lepiej niz dobrze.
> ziemniaki daja gestosc - niepotrzebna juz zasmazka czy smietana.
a co ze smakiem ziemniaków? nie staje się dominujący? nie przeszkadza?
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-10-15 10:13:20
Temat: Re: pomidorowa.BBjk wrote:
(...)
> a co ze smakiem ziemniaków? nie staje się dominujący? nie przeszkadza?
Od dawna robię zwykłą pomidorową z ziemniakami i nic mi w niej nie
przeszkadza. Pewnie jak zwykle - co kto lubi :)
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-10-15 10:41:05
Temat: Re: pomidorowa.
"Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> wrote in message
news:47133dc9$1@news.home.net.pl...
BBjk wrote:
(...)
> a co ze smakiem ziemniaków? nie staje się dominujący? nie przeszkadza?
Od dawna robię zwykłą pomidorową z ziemniakami i nic mi w niej nie
przeszkadza. Pewnie jak zwykle - co kto lubi :)
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
Nigdy nie jadłem - ale rosół z grulami to i owszem - z baraninki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-10-15 16:35:06
Temat: Re: pomidorowa.maciej debski pisze:
> kremowa (dla tradycjonalistow - przecierowa) pomidorowa z imbirem,
> karmelizowana skorka z limonek i szczypiorkiem.
>
> przepis szybki, zupa przyjemnie rozgrzewa w chlodne jesienne
> wieczory.
>
> skladniki - 2 duze cebule, marchew, pietruszka, kilka ziemniakow,
> puszka (lub 2) dobrych siekanych pomidorow, swiezy imbir, zabek
> czosnku, szczypior, dwie limonki, bulion.
>
> cebule (piorka), karmelizujemy na b wolnym ogniu w duzym rondlu na
> oleju z dodatkiem masla dodajac w polowie drogi pokrojona marchew i
> pietruszke.
> po okolo 20 minutach (cebula calkiem miekka, zaczyna brazowiec)
> dorzucamy pokrojony drobno imbir i czosnek, pokrojone w kostke
> ziemniaki, smazymy jeszcze krotko i zalewamy goracym slabym bulionem.
> po zagotowaniu dodajemy pomidory i pozwalamy sie zupie gotowac az do
> miekkosci ziemniakow.
> w miedzyczasie sparzamy wrzatkiem limonki i scieramy skorke na drobnej
> tarce (lub robimy eleganckie wiorki specjalnym narzadem).
> skorke karmelizujemy na patelni i odstawiamy na bok.
> kiedy ziemniaki sa juz miekkie, miksujemy zupe, przyprawiamy (sol,
> pieprz, szczypta cukru, sok z limonki zeby dodac winnosci) i dodajemy
> limonkowe skorki, gotujemy jeszcze pare minut. podajemy posypana
> posiekanym szczypiorem.
>
>
> pozdrawiam,
>
> mac
>
Dużo roboty, nie?
Ale chętnie bym skosztował. Robi ją ktoś w okolicach Wrocławia?
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-10-16 09:12:40
Temat: Re: pomidorowa.On 15 Pa , 09:23, BBjk <b...@q...pl> wrote:
> a co ze smakiem ziemniaków? nie staje si dominuj cy? nie przeszkadza?
ziemniaki robia sie nieutralne, wg mnie nie przeszkadzaja. zupa nie
jest taka intensywnie pomidorowa, ale po to wlasnie dodalem imbir i
limonki - takie male thai fusion - one dodaja wyrazu.
Jacek - nie da sie co prawda wrzycic wszystkiego do garnka i zapomniec
na godzine, ale zupa jest calkiem szybka...
acha - i szybko znika.
mac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |