Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.dialog.net.
pl!not-for-mail
From: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomidorowa.
Date: Mon, 15 Oct 2007 18:35:06 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 38
Message-ID: <ff04rn$bk7$1@news.dialog.net.pl>
References: <1...@q...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: xdsl-12977.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.dialog.net.pl 1192466103 11911 87.105.5.177 (15 Oct 2007 16:35:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Oct 2007 16:35:03 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
In-Reply-To: <1...@q...googlegroups.com>
X-Antivirus: avast! (VPS 000781-1, 2007-10-14), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:303950
Ukryj nagłówki
maciej debski pisze:
> kremowa (dla tradycjonalistow - przecierowa) pomidorowa z imbirem,
> karmelizowana skorka z limonek i szczypiorkiem.
>
> przepis szybki, zupa przyjemnie rozgrzewa w chlodne jesienne
> wieczory.
>
> skladniki - 2 duze cebule, marchew, pietruszka, kilka ziemniakow,
> puszka (lub 2) dobrych siekanych pomidorow, swiezy imbir, zabek
> czosnku, szczypior, dwie limonki, bulion.
>
> cebule (piorka), karmelizujemy na b wolnym ogniu w duzym rondlu na
> oleju z dodatkiem masla dodajac w polowie drogi pokrojona marchew i
> pietruszke.
> po okolo 20 minutach (cebula calkiem miekka, zaczyna brazowiec)
> dorzucamy pokrojony drobno imbir i czosnek, pokrojone w kostke
> ziemniaki, smazymy jeszcze krotko i zalewamy goracym slabym bulionem.
> po zagotowaniu dodajemy pomidory i pozwalamy sie zupie gotowac az do
> miekkosci ziemniakow.
> w miedzyczasie sparzamy wrzatkiem limonki i scieramy skorke na drobnej
> tarce (lub robimy eleganckie wiorki specjalnym narzadem).
> skorke karmelizujemy na patelni i odstawiamy na bok.
> kiedy ziemniaki sa juz miekkie, miksujemy zupe, przyprawiamy (sol,
> pieprz, szczypta cukru, sok z limonki zeby dodac winnosci) i dodajemy
> limonkowe skorki, gotujemy jeszcze pare minut. podajemy posypana
> posiekanym szczypiorem.
>
>
> pozdrawiam,
>
> mac
>
Dużo roboty, nie?
Ale chętnie bym skosztował. Robi ją ktoś w okolicach Wrocławia?
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
|