Data: 2007-10-15 16:35:06
Temat: Re: pomidorowa.
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
maciej debski pisze:
> kremowa (dla tradycjonalistow - przecierowa) pomidorowa z imbirem,
> karmelizowana skorka z limonek i szczypiorkiem.
>
> przepis szybki, zupa przyjemnie rozgrzewa w chlodne jesienne
> wieczory.
>
> skladniki - 2 duze cebule, marchew, pietruszka, kilka ziemniakow,
> puszka (lub 2) dobrych siekanych pomidorow, swiezy imbir, zabek
> czosnku, szczypior, dwie limonki, bulion.
>
> cebule (piorka), karmelizujemy na b wolnym ogniu w duzym rondlu na
> oleju z dodatkiem masla dodajac w polowie drogi pokrojona marchew i
> pietruszke.
> po okolo 20 minutach (cebula calkiem miekka, zaczyna brazowiec)
> dorzucamy pokrojony drobno imbir i czosnek, pokrojone w kostke
> ziemniaki, smazymy jeszcze krotko i zalewamy goracym slabym bulionem.
> po zagotowaniu dodajemy pomidory i pozwalamy sie zupie gotowac az do
> miekkosci ziemniakow.
> w miedzyczasie sparzamy wrzatkiem limonki i scieramy skorke na drobnej
> tarce (lub robimy eleganckie wiorki specjalnym narzadem).
> skorke karmelizujemy na patelni i odstawiamy na bok.
> kiedy ziemniaki sa juz miekkie, miksujemy zupe, przyprawiamy (sol,
> pieprz, szczypta cukru, sok z limonki zeby dodac winnosci) i dodajemy
> limonkowe skorki, gotujemy jeszcze pare minut. podajemy posypana
> posiekanym szczypiorem.
>
>
> pozdrawiam,
>
> mac
>
Dużo roboty, nie?
Ale chętnie bym skosztował. Robi ją ktoś w okolicach Wrocławia?
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
|