Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: olej czy oliwa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: olej czy oliwa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 10


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-09-25 21:28:27

Temat: Re: olej czy oliwa
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le samedi 24 septembre 2005 ŕ 22:07:48, dans
<3...@n...onet.pl> vous écriviez :

> Witam,

> spotkałam się z opinią, że na oliwie nie należy smażyć, tylko uzywać jej do
> sałatek, sosów - spozywać na surowo. Czy zgadzacie się z tym?
> Co jest zdrowsze smażenie na oliwie czy na oleju?

> Agnieszka


na oleju. albo na oliwie, ale nie extra virgine.


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-09-26 00:25:03

Temat: Re: olej czy oliwa
Od: Mme Kitzmoor <s...@m...nie> szukaj wiadomości tego autora

In <1...@g...com> Ewa (siostra Ani) N. wrote:

>> spotkałam się z opinią, że na oliwie nie należy smażyć, tylko uzywać
>> jej do sałatek, sosów - spozywać na surowo. Czy zgadzacie się z tym?
>> Co jest zdrowsze smażenie na oliwie czy na oleju?
> na oleju. albo na oliwie, ale nie extra virgine.

Dlaczego?

Pytam bo słyszałam dwa uzasadnienia:

- temperatura dymienia oliwy extra vergine wynosi 160 st.C. (BTW ile
mniej więcej wynosi temperatura, say, smażących się na średnim ogniu od
5-ciu minut paluszków rybnych?). Dla porównania, temp. dymienia oleju z
pestek winogron: ok. 216 st., słonecznikowy: 227 st.
Źródło: http://www.cookingforengineers.com/article.php?id=50
Wierzę.
- nawet poniżej tej temperatury w oliwie extra vergine powstają
substancje rakotwórcze. Prawda li to?

--
Pozdrawiam
Iff

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-09-26 07:14:34

Temat: Re: olej czy oliwa
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Pytam bo słyszałam dwa uzasadnienia:
>
> - temperatura dymienia oliwy extra vergine wynosi 160 st.C. (BTW ile
> mniej więcej wynosi temperatura, say, smażących się na średnim ogniu od
> 5-ciu minut paluszków rybnych?). Dla porównania, temp. dymienia oleju z
> pestek winogron: ok. 216 st., słonecznikowy: 227 st.
> Źródło: http://www.cookingforengineers.com/article.php?id=50
> Wierzę.
> - nawet poniżej tej temperatury w oliwie extra vergine powstają
> substancje rakotwórcze. Prawda li to?
>
Ja w to wierze ...
a do smazenia i tak uzywam .. oliwy :)
malo tego . czesto (np przy smazeniu ryb) dodaje .. masla ..........
A w te substancje rakotworcze ....... No tak jest i juz :)

a jesli chcecie najwyzsza temperature do smazenia .... pozostaje
................. smalec .... (chyba)
lub ...... smazenie beztluszczowe .
BTW to najbardziej smakuja mi placki ziemniaczane i frytki smazone ........
wlasnie na ordynarnym smalcu ............
lub mieszaninie smalcu i oleju .. co baaaaaardzo czesto zdarza siw s
"smazalniach"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-09-26 11:03:44

Temat: Re: olej czy oliwa
Od: oshin dorota bugla <oshin_nospam@nospam_engram.psych.uw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pewnego pieknego dnia 2005-09-26 09:14 Kondziorek z nienacka napisal/a:
> wlasnie na ordynarnym smalcu ............

Ale, że ordynarny bo zwykły, czy że bo podły?
Bo jak to drugie, to prostestuję!!!!

--
oshin, w niepewnym prosteście

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-09-26 12:32:36

Temat: Re: olej czy oliwa
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "oshin dorota bugla" <oshin_nospam@nospam_engram.psych.uw.edu.pl>
napisał w wiadomości news:dh8ks0$mn5$1@h1.uw.edu.pl...
Pewnego pieknego dnia 2005-09-26 09:14 Kondziorek z nienacka napisal/a:
> wlasnie na ordynarnym smalcu ............

Ale, że ordynarny bo zwykły, czy że bo podły?
Bo jak to drugie, to prostestuję!!!!

Oj "podly" mialo byc w cudzyslowiu :)
bo jest wzgardzany przez osobnikow . szczegolnie plci zenskiej
a ja lubiem smalczyk i jush :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-09-26 13:03:23

Temat: Re: olej czy oliwa
Od: oshin dorota bugla <oshin_nospam@nospam_engram.psych.uw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pewnego pieknego dnia 2005-09-26 14:32 Kondziorek z nienacka napisal/a:
>> Ale, że ordynarny bo zwykły, czy że bo podły?
> Oj "podly" mialo byc w cudzyslowiu :)
> a ja lubiem smalczyk i jush :)

Aaaa no to w porządku.

--
oshin, uspokojona ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-09-26 13:54:14

Temat: Re: olej czy oliwa
Od: Mme Kitzmoor <s...@m...nie> szukaj wiadomości tego autora

In <dh874h$vco$1@polsl.gliwice.pl> Kondziorek wrote:

> Ja w to wierze ...

Ktoś jeszcze Ci tak mówił? Bo mi to spanikowany brat-lekarz.

> a do smazenia i tak uzywam .. oliwy :)
> malo tego . czesto (np przy smazeniu ryb) dodaje .. masla ..........
> A w te substancje rakotworcze ....... No tak jest i juz :)
>
> a jesli chcecie najwyzsza temperature do smazenia .... pozostaje
> .................. smalec .... (chyba)
> lub ...... smazenie beztluszczowe .
> BTW to najbardziej smakuja mi placki ziemniaczane i frytki smazone ........
> wlasnie na ordynarnym smalcu ............

Smalcu i tak nie jadam, bom bezmięsna, ale na masełkowe ignoranctwo w
kuchni jestem jak najbardziej na tak :D

--
Pozdrawiam
Iff

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-09-27 08:36:20

Temat: Re: olej czy oliwa
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


> > Ja w to wierze ...
>
> Ktoś jeszcze Ci tak mówił? Bo mi to spanikowany brat-lekarz.

No nie ... slyszalem tylko .. (jednym uchem hehehe)
ale . cos w tym musi byc .. chociaz zdrowa logika przemawiala by za czyms
wrecz odwrotnym . Oliwa z pierwszego tloczenia jest przeciez najzdrowsza
(najmniej zanieczyszczona) . a najbardziej zanieczyszczona jest ta z
wytloczek ..
Wiec jak to jest ??


>
> > a do smazenia i tak uzywam .. oliwy :)
> > malo tego . czesto (np przy smazeniu ryb) dodaje .. masla ..........
> > A w te substancje rakotworcze ....... No tak jest i juz :)
> >
> > a jesli chcecie najwyzsza temperature do smazenia .... pozostaje
> > .................. smalec .... (chyba)
> > lub ...... smazenie beztluszczowe .
> > BTW to najbardziej smakuja mi placki ziemniaczane i frytki smazone
........
> > wlasnie na ordynarnym smalcu ............
>
> Smalcu i tak nie jadam, bom bezmięsna, ale na masełkowe ignoranctwo w
> kuchni jestem jak najbardziej na tak :D
>
> --
> Pozdrawiam
> Iff

Maselkowe ignoranctwo ???
to znaczy ze ja przepraszam jak ??
kuchnia bez masla ????????????????????????????????????????????
a w sprawie "bezmiesnosci" ... hmmmm ... coz . jak ktos lubi .
ja bez miesa to jak bez reki
poza tym kiedys czytalem artykul o diecie bezmiesnej i ... wyszlo na to ze
nie jest zbyt zdrowa ..
a juz kategorycznie jest niezalecana dla dzieci
Jednak miesko ma w sobie takie substancje ktorych gdzie indziej nie ma
a juz o dreszcze przyprawiaja mnie .... (chyba dobrze powiem) weganie .
nie jedzacy miesa pod jkakolwiek postacia ..
ani ryb .. ani kurczat .. ani "mieska wlasciwego" .. (swoja droga to ciekawe
ze drob jest uwazany za "podmieso" .. a ryby .. juz wogole jako "niemieso" )
a ... laktowegetarianie ?? Nie jedza nawet jajek, mleka i jego przetworow
....
Pozdrawiam
kondziorek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-09-27 14:48:49

Temat: Re: olej czy oliwa
Od: Mme Kitzmoor <s...@m...nie> szukaj wiadomości tego autora

In <dhb09q$qhu$1@polsl.gliwice.pl> Kondziorek wrote:

> Maselkowe ignoranctwo ???
> to znaczy ze ja przepraszam jak ??

Smażenie na maśle.

> a w sprawie "bezmiesnosci" ... hmmmm ... coz . jak ktos lubi .

Dziękuję za aprobatę i komentarz. Pozwolisz, że się tym podetrę.

--
Pozdrawiam
Iff

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-09-28 05:20:29

Temat: Re: olej czy oliwa
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Mme Kitzmoor" <s...@m...nie> napisał w wiadomości
news:20050927164738241+0200@inews.gazeta.pl...
> In <dhb09q$qhu$1@polsl.gliwice.pl> Kondziorek wrote:
>
> > Maselkowe ignoranctwo ???
> > to znaczy ze ja przepraszam jak ??
>
> Smażenie na maśle.
>
> > a w sprawie "bezmiesnosci" ... hmmmm ... coz . jak ktos lubi .
>
> Dziękuję za aprobatę i komentarz. Pozwolisz, że się tym podetrę.
>
> --
> Pozdrawiam
> Iff
Do podcierania sluzy papier toaletowy :)))))))))00
Tyle na temat Twojej odpowiedzi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

karambola
Warto kupic sokowirowke?
herbata malinowa o smaku prawdziwych owocow
Zaparzanie żółtka???
kuchnia włoska

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »