« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-11-22 18:12:20
Temat: oliwa z oliwekKupiłem dzisiaj oliwę z oliwek BORGES extra virgin (po raz pierwszy tę markę),
dałem kupe kasy a ona po spróbowaniu jakaś taka gorzka i lekko pali w język,
czy to normalne??. A wogóle jaka oliwę polecacie, tak żeby nie było żal za nią
nawet drogo płacić??
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-11-22 18:22:10
Temat: Re: oliwa z oliwekIn article <6...@n...onet.pl>,
"czonek" <c...@p...onet.pl> wrote:
> Kupiłem dzisiaj oliwę z oliwek BORGES extra virgin (po raz pierwszy tę
> markę),
> dałem kupe kasy a ona po spróbowaniu jakaś taka gorzka i lekko pali w język,
> czy to normalne??.
Tak.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-11-22 19:44:00
Temat: Re: oliwa z oliwek"czonek" <c...@p...onet.pl> wrote in message
news:680b.00000173.45649303@newsgate.onet.pl...
> Kupiłem dzisiaj oliwę z oliwek BORGES extra virgin (po raz pierwszy tę
> markę),
> dałem kupe kasy a ona po spróbowaniu jakaś taka gorzka i lekko pali w
> język,
> czy to normalne??. A wogóle jaka oliwę polecacie, tak żeby nie było żal za
> nią
> nawet drogo płacić??
ja polecam olej z pestek winogron. zdrowszy niz oliwa, smak delikatny
i subtelny, bezpieczniejszy w wyzszych temp bardziej niz oliwa.
iwon(k)a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-11-22 20:31:15
Temat: Re: oliwa z oliwekwiadomość:ek29a1$m7u$...@n...onet.pl,
nadawca:Iwon(k)a
> "czonek" <c...@p...onet.pl> wrote in message
> news:680b.00000173.45649303@newsgate.onet.pl...
>> Kupiłem dzisiaj oliwę z oliwek BORGES extra virgin (po raz pierwszy
>> tę markę),<...>
> ja polecam olej z pestek winogron. zdrowszy niz oliwa, smak delikatny
> i subtelny, bezpieczniejszy w wyzszych temp bardziej niz oliwa.
a Ty wiesz ile z takiej jednej pestki da się wycisnąć oleju? I ile trzeba
pestek żeby napełnić litrową butelkę?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-11-22 20:55:43
Temat: Re: oliwa z oliwek> > dałem kupe kasy a ona po spróbowaniu jakaś taka gorzka i lekko pali w
język,
> > czy to normalne??.
>
> Tak.
>
> Władysław
A ja myślałem, że może zjełczała i już chciałem wracać do sklepu wydrzec sie na
sprzedawców. Do tej pory uzywałem Goccia D'oro, była delikatniejsza, a ta nowa
BORGES ma gorzki i palący posmak jak stare pestki dyni lub słonecznika.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-11-22 21:18:29
Temat: Re: oliwa z oliwekkajus44 napisał(a):
> wiadomość:ek29a1$m7u$...@n...onet.pl,
> nadawca:Iwon(k)a
>> "czonek" <c...@p...onet.pl> wrote in message
>> news:680b.00000173.45649303@newsgate.onet.pl...
>>> Kupiłem dzisiaj oliwę z oliwek BORGES extra virgin (po raz pierwszy
>>> tę markę),<...>
>> ja polecam olej z pestek winogron. zdrowszy niz oliwa, smak delikatny
>> i subtelny, bezpieczniejszy w wyzszych temp bardziej niz oliwa.
>
> a Ty wiesz ile z takiej jednej pestki da się wycisnąć oleju? I ile trzeba
> pestek żeby napełnić litrową butelkę?
>
Ale to robią świstaki :)
--
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
www.superdowcipy.pl
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-11-22 21:41:39
Temat: Re: oliwa z oliwekczonek napisał(a):
> czy to normalne??. A wogóle jaka oliwę polecacie, tak żeby nie było żal za nią
> nawet drogo płacić??
>
Ja kupuję oliwę Goya, jest delikatna w smaku.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-11-23 09:05:06
Temat: Re: oliwa z oliwek> A ja myślałem, że może zjełczała i już chciałem wracać do sklepu wydrzec sie na
> sprzedawców. Do tej pory uzywałem Goccia D'oro, była delikatniejsza, a ta nowa
> BORGES ma gorzki i palący posmak jak stare pestki dyni lub słonecznika.
BORGES to hiszpanska oliwa, ktora charakteryzuje sie nieco bardziej
intensywnym zapachem i smakiem ostrzejszym. Lagodniejsze sa oliwy
wloskie np. MONINI, lub greckie. To sprawa gustu, ale smaczne sa i te
mocniejsze i te mniej intensywne. Proponuje zaczac degustacje oliwy od
bardzo prostej potrawy: Na grzanke nakladamy goracy lekko podtopiony na
patelni zwykly bialy ser, jak mamy to nakladamy na ser drobno pokrojone
poimdory bez skory i bez pestek (moze byc przecier, lub koncentrat),
calosc dosc obficie skrapiamy dobra oliwa i juz. Smacznego! Smaczny tez
jest ser bialy skropiony oliwa, a jeszcze lepszy kiedy ta oliwa jest
smakowa np. czosnkowa, peperoni, ziolowa itp. Zwykly makaron
nierozgotowany i nie domowy, (bo taki to raczej do rosolu sie nadaje)
skropiony dobra oliwa, lub smakowa, i posypany ziolami to juz jest
smaczna potrawa. To samo z ryzem, ktory podac mozna z ryba z rozna,
plus troche warzyw i oliwa i jakies ziola. Dalej to juz MATKA INWENCJA!
Szybko i smacznie, a produkty nie traca swoich cennych wlasciwosci w
czasie dlugiego procesu gotowania i smazenia. pozdr/J-23
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-11-23 15:01:16
Temat: Re: oliwa z oliwek
czonek napisał(a):
> Kupiłem dzisiaj oliwę z oliwek BORGES extra virgin (po raz pierwszy tę markę),
> dałem kupe kasy a ona po spróbowaniu jakaś taka gorzka i lekko pali w język,
> czy to normalne??. A wogóle jaka oliwę polecacie, tak żeby nie było żal za nią
> nawet drogo płacić??
>
>
Tak, to normalne, generalnie oliwy z oliwek sa gorzkawe, dlatego trzeba
się do nich przyzwyczaić:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |