Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia RisoTTo - dzisiaj!

Grupy

Szukaj w grupach

 

RisoTTo - dzisiaj!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-11-22 10:37:08

Temat: RisoTTo - dzisiaj!
Od: "Bohemianka" <b...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie!

Mam prosbe i pytanie - czy ktos z Was zna przepis na wysmienite risotto i
moglby sie z nim podzielic na forum :)

Mam dzisiaj urodziny i chcialabym to przygotowac na wieczor, takze z gory
dziekuje za wszelkie pomysly, przepisy i rady, jezeli sie ktos znajdzie :)

Pozdrawiam!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-11-22 11:00:28

Temat: Re: RisoTTo - dzisiaj!
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ek199e$8np$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Bohemianka" <b...@v...pl> wrote:

> Witajcie!
>
> Mam prosbe i pytanie - czy ktos z Was zna przepis na wysmienite risotto i
> moglby sie z nim podzielic na forum :)
>
> Mam dzisiaj urodziny i chcialabym to przygotowac na wieczor, takze z gory
> dziekuje za wszelkie pomysly, przepisy i rady, jezeli sie ktos znajdzie :)

Znasz googla?

<http://tinylink.com/?qs7SPiS7Gk>

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-11-22 11:07:13

Temat: Re: RisoTTo - dzisiaj!
Od: "Bohemianka" <b...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> <http://tinylink.com/?qs7SPiS7Gk>
>
> Władysław

Szukam na wszystkich frontach ;)

Pozdrawiam!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-11-22 12:40:43

Temat: Re: RisoTTo - dzisiaj!
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Bohemianka" <b...@v...pl> napisał w wiadomości
news:ek199e$8np$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witajcie!
>
> Mam prosbe i pytanie - czy ktos z Was zna przepis na wysmienite risotto i
> moglby sie z nim podzielic na forum :)
>
> Mam dzisiaj urodziny i chcialabym to przygotowac na wieczor, takze z gory
> dziekuje za wszelkie pomysly, przepisy i rady, jezeli sie ktos znajdzie :)

Bardzo dobre i proste jest grzybowe - przepis musisz znaleźć sama jeśli
chcesz znać dokładne proporcje. Składniki (poza ryżem, tłuszczem, solą i
pieprzem) to grzyby (leśne - suszone lub świeże), cebula, trochę czosnku i
rozmarynu.

--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-11-22 13:19:42

Temat: Re: RisoTTo - dzisiaj!
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Bohemianka" <b...@v...pl> napisał w wiadomości
news:ek199e$8np$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witajcie!
>
> Mam prosbe i pytanie - czy ktos z Was zna przepis na wysmienite risotto i
> moglby sie z nim podzielic na forum :)
>
> Mam dzisiaj urodziny i chcialabym to przygotowac na wieczor, takze z gory
> dziekuje za wszelkie pomysly, przepisy i rady, jezeli sie ktos znajdzie :)

Poszukaj "Kuchni" sprzed pau miesięcy, jest tam świetny art. o risotto.

A kompozycja - ja robię na czuja. Myslę, co chce mieć w risotto i takie
sobie robię. Zawsze wychodzi. Oczywiście, idąc wg porad ze wspomnianego art.
z Kuchni - tam jest chyba "10 kroków", jak zrobić dobre.

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-11-22 17:07:21

Temat: Re: RisoTTo - dzisiaj!
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Bohemianka wrote:
> Witajcie!
>
> Mam prosbe i pytanie - czy ktos z Was zna przepis na wysmienite risotto i
> moglby sie z nim podzielic na forum :)
>
> Mam dzisiaj urodziny i chcialabym to przygotowac na wieczor, takze z gory
> dziekuje za wszelkie pomysly, przepisy i rady, jezeli sie ktos znajdzie :)
>
>

Wszystkiego najlepszego. Oto jeden z grupowych przepisow:

Autor: Claris

Risotto z grzybami

na 4 osoby potrzeba:
50 g masla
2 cebule
300 g drobnoziarnistego ryzu
1 filizanke bialego wina
okolo 1 l roso¸u (ja daje rosolek z kostki)
sol, pieprz

oraz:
300 g swiezych grzybow (podgrzybki, kurki, maslaczki lub insze)
100 g boczku wedzonego
2 lyzki masla
4 pomidory
peczek pietruszki (powiem szczerze, ten punkt omijam bo jestem
niepietruszkowa)
1 filizanke smietany

1. Ze skladnikow na poczatku: tluszcz rozgrzac w garnku i poddusic drobno
posiekana cebule do zeszklenia.
2. Dodac ryz i krotko obsmazyc
3. Zalac bialym winem i zagotowac
4. Wlac 2 szklanki rosolu i gotowac na srednim ogniu
5. Czesto mieszac i stopniowo dodawac reszte rozoslu
6. Po ok 20 minutach ryz powinien byc gotowy, nalezy doprawic sola i
pieprzem.

7. Z dalszych skladnikow: na patelni rozpuscic maslo i podsmazyc boczek
pokrojony w mala kostke.
8. Przebrane, umyte i pokrojone grzyby (nie za drobno) dolozyc do boczku,
poddusic.
9. Pomidory obrac, wypestkowac i pokroic w mala kostke, dodac do grzybow.
10. Posypac posiekana pietruszka i zalac smietana.
11. Gotowa na srednim ogniu okolo 5-8 minut.
12. Grzyby polaczyc z ugotowanym ryzem, doprawic calosc, podac i zajadac ze
smakiem.

Pozdrawiam liczac na wiekszy wysyp :-)

Claris /ona/ z Wroc¸awia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-11-22 19:34:24

Temat: Re: RisoTTo - dzisiaj!
Od: "Bohemianka" <b...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Wszystkiego najlepszego. Oto jeden z grupowych przepisow:

Serdecznie dziekuje! Za zyczenia, porady i przepis (brzmi wysmienicie) -
jestem w trakcie przyrzadzania..

Pozdrawiam!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

!!!!
KTO WIE...
KTO WIE...
plyta indukcyjna
DZIECKO !!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »