« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-11-22 10:37:08
Temat: RisoTTo - dzisiaj!Witajcie!
Mam prosbe i pytanie - czy ktos z Was zna przepis na wysmienite risotto i
moglby sie z nim podzielic na forum :)
Mam dzisiaj urodziny i chcialabym to przygotowac na wieczor, takze z gory
dziekuje za wszelkie pomysly, przepisy i rady, jezeli sie ktos znajdzie :)
Pozdrawiam!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-11-22 11:00:28
Temat: Re: RisoTTo - dzisiaj!In article <ek199e$8np$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Bohemianka" <b...@v...pl> wrote:
> Witajcie!
>
> Mam prosbe i pytanie - czy ktos z Was zna przepis na wysmienite risotto i
> moglby sie z nim podzielic na forum :)
>
> Mam dzisiaj urodziny i chcialabym to przygotowac na wieczor, takze z gory
> dziekuje za wszelkie pomysly, przepisy i rady, jezeli sie ktos znajdzie :)
Znasz googla?
<http://tinylink.com/?qs7SPiS7Gk>
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-11-22 11:07:13
Temat: Re: RisoTTo - dzisiaj!>
> <http://tinylink.com/?qs7SPiS7Gk>
>
> Władysław
Szukam na wszystkich frontach ;)
Pozdrawiam!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-11-22 12:40:43
Temat: Re: RisoTTo - dzisiaj!Użytkownik "Bohemianka" <b...@v...pl> napisał w wiadomości
news:ek199e$8np$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witajcie!
>
> Mam prosbe i pytanie - czy ktos z Was zna przepis na wysmienite risotto i
> moglby sie z nim podzielic na forum :)
>
> Mam dzisiaj urodziny i chcialabym to przygotowac na wieczor, takze z gory
> dziekuje za wszelkie pomysly, przepisy i rady, jezeli sie ktos znajdzie :)
Bardzo dobre i proste jest grzybowe - przepis musisz znaleźć sama jeśli
chcesz znać dokładne proporcje. Składniki (poza ryżem, tłuszczem, solą i
pieprzem) to grzyby (leśne - suszone lub świeże), cebula, trochę czosnku i
rozmarynu.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-11-22 13:19:42
Temat: Re: RisoTTo - dzisiaj!Użytkownik "Bohemianka" <b...@v...pl> napisał w wiadomości
news:ek199e$8np$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witajcie!
>
> Mam prosbe i pytanie - czy ktos z Was zna przepis na wysmienite risotto i
> moglby sie z nim podzielic na forum :)
>
> Mam dzisiaj urodziny i chcialabym to przygotowac na wieczor, takze z gory
> dziekuje za wszelkie pomysly, przepisy i rady, jezeli sie ktos znajdzie :)
Poszukaj "Kuchni" sprzed pau miesięcy, jest tam świetny art. o risotto.
A kompozycja - ja robię na czuja. Myslę, co chce mieć w risotto i takie
sobie robię. Zawsze wychodzi. Oczywiście, idąc wg porad ze wspomnianego art.
z Kuchni - tam jest chyba "10 kroków", jak zrobić dobre.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-11-22 17:07:21
Temat: Re: RisoTTo - dzisiaj!Bohemianka wrote:
> Witajcie!
>
> Mam prosbe i pytanie - czy ktos z Was zna przepis na wysmienite risotto i
> moglby sie z nim podzielic na forum :)
>
> Mam dzisiaj urodziny i chcialabym to przygotowac na wieczor, takze z gory
> dziekuje za wszelkie pomysly, przepisy i rady, jezeli sie ktos znajdzie :)
>
>
Wszystkiego najlepszego. Oto jeden z grupowych przepisow:
Autor: Claris
Risotto z grzybami
na 4 osoby potrzeba:
50 g masla
2 cebule
300 g drobnoziarnistego ryzu
1 filizanke bialego wina
okolo 1 l roso¸u (ja daje rosolek z kostki)
sol, pieprz
oraz:
300 g swiezych grzybow (podgrzybki, kurki, maslaczki lub insze)
100 g boczku wedzonego
2 lyzki masla
4 pomidory
peczek pietruszki (powiem szczerze, ten punkt omijam bo jestem
niepietruszkowa)
1 filizanke smietany
1. Ze skladnikow na poczatku: tluszcz rozgrzac w garnku i poddusic drobno
posiekana cebule do zeszklenia.
2. Dodac ryz i krotko obsmazyc
3. Zalac bialym winem i zagotowac
4. Wlac 2 szklanki rosolu i gotowac na srednim ogniu
5. Czesto mieszac i stopniowo dodawac reszte rozoslu
6. Po ok 20 minutach ryz powinien byc gotowy, nalezy doprawic sola i
pieprzem.
7. Z dalszych skladnikow: na patelni rozpuscic maslo i podsmazyc boczek
pokrojony w mala kostke.
8. Przebrane, umyte i pokrojone grzyby (nie za drobno) dolozyc do boczku,
poddusic.
9. Pomidory obrac, wypestkowac i pokroic w mala kostke, dodac do grzybow.
10. Posypac posiekana pietruszka i zalac smietana.
11. Gotowa na srednim ogniu okolo 5-8 minut.
12. Grzyby polaczyc z ugotowanym ryzem, doprawic calosc, podac i zajadac ze
smakiem.
Pozdrawiam liczac na wiekszy wysyp :-)
Claris /ona/ z Wroc¸awia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-11-22 19:34:24
Temat: Re: RisoTTo - dzisiaj!>
> Wszystkiego najlepszego. Oto jeden z grupowych przepisow:
Serdecznie dziekuje! Za zyczenia, porady i przepis (brzmi wysmienicie) -
jestem w trakcie przyrzadzania..
Pozdrawiam!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |