Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newshub.sdsu.edu
!tethys.csu.net!nntp.csufresno.edu!sn-xt-sjc-03!sn-xt-sjc-01!sn-post-sjc-01!sup
ernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: RisoTTo - dzisiaj!
Date: Wed, 22 Nov 2006 09:07:21 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <ek199e$8np$1@atlantis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <ek199e$8np$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=x-mac-ce; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 56
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:283558
Ukryj nagłówki
Bohemianka wrote:
> Witajcie!
>
> Mam prosbe i pytanie - czy ktos z Was zna przepis na wysmienite risotto i
> moglby sie z nim podzielic na forum :)
>
> Mam dzisiaj urodziny i chcialabym to przygotowac na wieczor, takze z gory
> dziekuje za wszelkie pomysly, przepisy i rady, jezeli sie ktos znajdzie :)
>
>
Wszystkiego najlepszego. Oto jeden z grupowych przepisow:
Autor: Claris
Risotto z grzybami
na 4 osoby potrzeba:
50 g masla
2 cebule
300 g drobnoziarnistego ryzu
1 filizanke bialego wina
okolo 1 l roso¸u (ja daje rosolek z kostki)
sol, pieprz
oraz:
300 g swiezych grzybow (podgrzybki, kurki, maslaczki lub insze)
100 g boczku wedzonego
2 lyzki masla
4 pomidory
peczek pietruszki (powiem szczerze, ten punkt omijam bo jestem
niepietruszkowa)
1 filizanke smietany
1. Ze skladnikow na poczatku: tluszcz rozgrzac w garnku i poddusic drobno
posiekana cebule do zeszklenia.
2. Dodac ryz i krotko obsmazyc
3. Zalac bialym winem i zagotowac
4. Wlac 2 szklanki rosolu i gotowac na srednim ogniu
5. Czesto mieszac i stopniowo dodawac reszte rozoslu
6. Po ok 20 minutach ryz powinien byc gotowy, nalezy doprawic sola i
pieprzem.
7. Z dalszych skladnikow: na patelni rozpuscic maslo i podsmazyc boczek
pokrojony w mala kostke.
8. Przebrane, umyte i pokrojone grzyby (nie za drobno) dolozyc do boczku,
poddusic.
9. Pomidory obrac, wypestkowac i pokroic w mala kostke, dodac do grzybow.
10. Posypac posiekana pietruszka i zalac smietana.
11. Gotowa na srednim ogniu okolo 5-8 minut.
12. Grzyby polaczyc z ugotowanym ryzem, doprawic calosc, podac i zajadac ze
smakiem.
Pozdrawiam liczac na wiekszy wysyp :-)
Claris /ona/ z Wroc¸awia
|