| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-07 21:01:36
Temat: omlet z pieczarkamiCzytając wasze posty narobiłam sobie ochoty na omleta z pieczarkami Zrobiłam
więc omleta, ale wyszed jakiś twardy, a wcześniej pokroiłam drobno cebulę i
pieczarki i to dałam na wierzch, obruciłam go, ale były jakieś niedosmażone.
Ogólnie niezbyt apeyczne wyszło. Może ktoś dałby mi przepis a omleta? I
kilka praktycznych wskazówek? Jakie są proporcje mąki i jajek? Czy dodaje
się mleka?
Z góry dziękuję
Monika
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Monika
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-08 01:22:34
Temat: Re: omlet z pieczarkami07.06.2003 23:01, persona, tytułująca się 'Monika Zarczuk', zechciała
zauważyć:
> Czytając wasze posty narobiłam sobie ochoty na omleta z pieczarkami Zrobiłam
> więc omleta, ale wyszed jakiś twardy, a wcześniej pokroiłam drobno cebulę i
> pieczarki i to dałam na wierzch, obruciłam go, ale były jakieś niedosmażone.
> Ogólnie niezbyt apeyczne wyszło. Może ktoś dałby mi przepis a omleta? I
> kilka praktycznych wskazówek? Jakie są proporcje mąki i jajek? Czy dodaje
> się mleka?
> Z góry dziękuję
> Monika
> Pozdrawiam bardzo serdecznie
>
Dodatki do omleta wymagające obróbki termicznej muszą być podgotowane
lub podsmażone wcześniej.
Do masy omletowej mąki się nie dodaje. Do naleśnikowej, jak najbardziej.
Jaja są rozmącone razem lub osobno: żółtka + białka utrzepane na pianę.
Do masy dodaje się wodę, masło (zimne), sól, czasami zioła rzadziej cukier.
Masę rozlewamy równo na patelni (klasyczna, to: żeliwna, głęboka).
Następnie, systematycznie podważamy (łopatka drewniana) brzegi w taki
sposób, aby nadmiar wilgotnej masy dostawał się pod spód, wilgotna masę
ze środka również zamiatamy pod dywan ;))
Można też rozlewać masę manewrując patelnią, jadnak ta klasyczna jest
ciężka.
Omleta można, ale nie trzeba przewracać. Można włożyć przygotowany
farsz, złozyć omleta na pół i dosmażać z obu stron. W zasadzie, z obu
stron smaży się omlety, gdy dodatki wrzuca się bezpośrednio do masy.
Wobec, hmmm, pewnego braku doświadczenia, polecałbym smażenie z jednej
strony oraz złożenie go na pół, po dorzuceniu farszu. Górna część omleta
musi być sucha lub prawie sucha przed wrzuceniem farszu.
Gotowe omlety spożywamy na gorącym talerzu. Można też je nadziewać (jak
naleśnik) i zapiekać.
Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-08 09:53:51
Temat: Re: omlet z pieczarkami
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:04a701c32d37$f2872460$6d00a8c0@ap.siedlce.pl...
> Czytając wasze posty narobiłam sobie ochoty na omleta z pieczarkami
Zrobiłam
> więc omleta, ale wyszed jakiś twardy, a wcześniej pokroiłam drobno cebulę
i
> pieczarki i to dałam na wierzch, obruciłam go, ale były jakieś
niedosmażone.
> Ogólnie niezbyt apeyczne wyszło. Może ktoś dałby mi przepis a omleta? I
> kilka praktycznych wskazówek? Jakie są proporcje mąki i jajek? Czy dodaje
> się mleka?
czesc, ja rzadko robie omlet, raczej latem, wklepalam sobie na strone
przepis, ktory okazal sie calkiem smaczny, moze Ci sie przyda, na dwa
omlety:
5 jajek
2 łyżki gazowanej wody mineralnej
2 łyżki śmietany (może być 12 albo 18%)
2 łyżki mąki
szczypta kurkumy (daje piękny żółty kolor)
sól, pieprz
30 dag pieczarek
cebula
pół szklanki wywaru instant
masło do smażenia
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki
pieczarki, posolić je, popieprzyć, przykryć patelnię i smażyć tak długo aż
odparuje sok z grzybów. Wlać wywar i dusić 5 minut. zagęścić łyżką mąki.
Całe jajka dokładnie roztrzepać z wodą, śmietaną, łyżką mąki, kurkumą, sola
i pieprzem. Usmażyć 2 żółciutkie omlety.
Na każdy nałożyć pieczarki, złożyć na pół i podawać głodomorom.
pozdrawiam
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |