| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-22 23:05:35
Temat: Karmelizowane orzechy wloskie (P)Polecam te orzechy do posypywania wszelakich salatek, mies i ogolnego podgryzania.
Wloskie orzechy zalac wrzatkiem, przykryc i odstawic na 20 minut. Odlac
wode, mokre orzechy rolowac w cukrze. Najlepiej wrzucic mokre orzechy do
worka plastykowego, dodac cukier i potrzasac, az pokryte. Wylozyc na
blache pokryta folia aluminiowa, piec pod opiekaczem, mieszajac co 20-30
sekund, az cukier sie gdzieniegdzie skarmelizuje. Gdy wystygna, sa
lekkie i kruche, zupelnie inne, niz surowe wloskie orzechy.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-23 06:33:41
Temat: Re: Karmelizowane orzechy wloskie (P)On Mon, 22 Jul 2002 16:05:35 -0700, Magdalena Bassett
<m...@w...net> wrote:
>Polecam te orzechy do posypywania wszelakich salatek, mies i ogolnego podgryzania.
>
>Wloskie orzechy zalac wrzatkiem, przykryc i odstawic na 20 minut. Odlac
>wode, mokre orzechy rolowac w cukrze. Najlepiej wrzucic mokre orzechy do
>worka plastykowego, dodac cukier i potrzasac, az pokryte. Wylozyc na
>blache pokryta folia aluminiowa, piec pod opiekaczem, mieszajac co 20-30
>sekund, az cukier sie gdzieniegdzie skarmelizuje. Gdy wystygna, sa
>lekkie i kruche, zupelnie inne, niz surowe wloskie orzechy.
>
>Magdalena Bassett
ja jeszcze tak traktuje migdaly.
ale wloskie orzechy rzeczywiscie wychodza zupelnie nie jak
orzechy wloskie!
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-23 07:15:36
Temat: Re: Karmelizowane orzechy wloskie (P)A czy w ten sam sposob, tylko sola moznaby potraktowac orzeszki ziemne i
efekt bylby podobny do solonych orzeszkow ze sklepu?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-23 07:29:34
Temat: Re: Karmelizowane orzechy wloskie (P)On Tue, 23 Jul 2002 09:15:36 +0200, "Basia"
<b...@p...onet.pl> wrote:
>A czy w ten sam sposob, tylko sola moznaby potraktowac orzeszki ziemne i
>efekt bylby podobny do solonych orzeszkow ze sklepu?
>
>pozdrawiam
>Basia
>
chyba tak, ale traktowane sojowym sosem sa ciekawsze...zebym ja
jeszcze pamietala, co i jak z tym sojowym sosem...
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-23 16:00:57
Temat: Re: orzeszki ziemne
Basia wrote:
>
> A czy w ten sam sposob, tylko sola moznaby potraktowac orzeszki ziemne i
> efekt bylby podobny do solonych orzeszkow ze sklepu?
>
> pozdrawiam
> Basia
Orzeszki ziemne nalezy obrac z lupinek (nie zalewac wrzatkiem), rozlozyc
na blasze, i zapiec pod opiekaczem, czesto mieszajac. Nastepnie
przelozyc na scierke albo do starej poszewki, i trzec je w tym plotnie,
az z wiekszosci zejdzie skorka. Znow ulozyc na blasze i posypac sola i
wstawic na chwile pod opiekacz. Tluszcz sie z nich wypoci, do ktorego ta
sol sie przyklei. Beda bardzo dobre, duzo lepsze od tych ze sklepu.
W poludniowych stanach USA takie orzeszki ziemne w lupinach gotuja
godzinami w wodzie. Po ugotowaniu obiera sie je z lupin i smakuja jak
cos pomiedzy miesem a grzybami, tez bardzo dobre.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |