Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia osmiornica ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

osmiornica ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 14


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2005-12-09 12:57:28

Temat: Re: osmiornica ?
Od: "kasia" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Maciek" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:14ktfzz68rd07$.1afb1106h3gv0$.dlg@40tude.net...
> Jakies 45 minut - godzine, a potem trzeba obrac ze skory. Ale osmiornica
> zawsze pozostaje gumowata i IMVHO nie nadaje sie za bardzo do duszenia z
> jarzynami w winie.

A jak sie ma sprawa z glowa osmiornicy? Czy zostawia sie tylko macki czy
mozna cala zjesc? Chce zrobic taka salatke z osmiornicy w occie winnym.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2005-12-09 13:09:45

Temat: Re: osmiornica ?
Od: Maciek <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 9 Dec 2005 13:57:28 +0100, kasia napisał(a):

> A jak sie ma sprawa z glowa osmiornicy? Czy zostawia sie tylko macki czy
> mozna cala zjesc? Chce zrobic taka salatke z osmiornicy w occie winnym.

Je sie cala, po wypatroszeniu oczywiscie.

--
pozdrawiam

Maciek
"Oh gimme, gimme, gimme a beer after midnight"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2005-12-12 16:42:35

Temat: Re: osmiornica ?
Od: "Alko" <N...@X...pl> szukaj wiadomości tego autora

a jak się taką ośmiornice patroszy, żeby była spożywcza??


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2005-12-26 14:57:13

Temat: Re: osmiornica ?
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kasia" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dn69mq$53a$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
>
> Czy ktos moglby podpowiedziec, jak przyrzadzic osmiornice? Calkiem, ladne
> okazy mozna kupic w dziale rybnym w supermarkeie (takie ok 1-1,5 kg), ale
> zupelnie nie wiem jak sie do niej zabrac i z czym jest najlepsza. Jest to
> dosyc spory wydatek i nie chcialabym zmarnowac mojej osmiorniczki, ktora
ma
> byc kolacja-prezentem dla mojego mezczyzny, ktory jest z Chorwacji i nie
> jedna osmiornice juz zjadl :)

z ciekawostek...
Znam smak osmiornicy ktora piecze sie w piecu pod folia zanurzona w occcie
winnym czerwonym...ta jest swietna do salatek.
Znam smak osmiornicy gotowanej dlugo w czerwonym winie z cebula...trzeba
lubic
Znam smak osmieornicy z grilla...w porzadku
Znam smak osmiornicy z pieca...tez

Mowi sie ze osmiornice mozna dlugo i mozna krotko. Ta duszona w czerwonym
winie to ma przyjemnosc kilka godzin na ogniu stac. Ta pieczona w piecu w
occie...jakies 1,5 godziny.
Mowi sie tez ze osmiornice swiezo zlowiona nalezy obic o sklay tudziez kijem
potraktowac. Te co juz rozmrazamy - nie potrzebuja takowego mordobicia bo
skruszaly w lodzie i nie ma co. A poza tym osmiornice wyzej cenione to te
tzw. srodziemnomorskie. Drozsze ale uwaga bardziej slone, bardziej kruche
(mniej gumiaste)...generlanie smaczniejsze.
Nie jest latwo zdecydowac sie na zabawe z osmionica. Bo mimo opanowania
jednego typu jej przyrzadzania...nigdy sie nie wie na jakas sie trafi. Inna
ze szkol tez mowi ze zanim sie osmiornice ugotuje (bo i tak mozna) - wowczas
nalezy ja 3 krotnie zanurzyc i wyjac we wrzacej wodzie zeby te jej "miesnie"
potem za gwaltownie sie nie scisnely.....

to tyle....moj najczesciej stosowany sposob to ten z octem....chociaz i tak
najlepsza osmioernice miewaja Chorwaci w swoich salatkach z cebula.

agataw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gulasz
żołądkowa
kasztany
Czy mozna zamrazac kabanosy?
tragedia w kartoflach

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »