| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-07 09:23:29
Temat: osmiornica ?Witam,
Czy ktos moglby podpowiedziec, jak przyrzadzic osmiornice? Calkiem, ladne
okazy mozna kupic w dziale rybnym w supermarkeie (takie ok 1-1,5 kg), ale
zupelnie nie wiem jak sie do niej zabrac i z czym jest najlepsza. Jest to
dosyc spory wydatek i nie chcialabym zmarnowac mojej osmiorniczki, ktora ma
byc kolacja-prezentem dla mojego mezczyzny, ktory jest z Chorwacji i nie
jedna osmiornice juz zjadl :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-07 09:53:28
Temat: Re: osmiornica ?Dnia Wed, 7 Dec 2005 10:23:29 +0100, kasia napisał(a):
(...)
A jestes pewna ze lubi? Calkiem sporo ludzi ich nie znosi.
Czytasz po chorwacku?
Typowy dalmatynski przepis:
HOBOTNICA NA TRIPICE
- 2 kg hobotnice
- 2 veća krumpira
- 2 veće kapule ili crvena luka
- 8 režanja češnjaka
- 1 žlica narezanog petrusimula ili peršina
- 4 zrele pome (ili pelati - oguljene rajčice iz konzerve)
- 1 žlica konšerve ili pirea od rajčica
- 10 dag dalmatinske pancete narezane na kockice (može i pršut)
- par listova lovora
- 1/2 žličice sušenog mravinca (origana)
- 1/2 žličice sušenog timijana
- 2-3 klinčića
- prstohvat zdrobljenog suhog peperončina i sol
- 1 dcl maslinovog ulja
- 3 dcl bijeloga vina
-
Hobotnicu se stavi kuhati u hladnu vodu. Najbolje je kuhati dok voda ne
zavrije a onda još petnaestak minuta. Hobotnica ne smije posve omekšati već
biti malo žilava. Kada je kuhana izvadi se iz vode, ocijedi, oguli joj se
koža te se nareže na manje komadiće. Najbolje je na deblje rezance - poput
tripica.
U međuvremenu se na maslinovom ulju šufiga ili pirja na rebarce narezana
kapula a kad zažuti smanji se vatra, doda na kockice rezana panceta, lovor,
mravinac i timijan. Šufigaje se dok kapula posve ne omekša. Tada se doda
poma narezana na komadiće i nasjeckani češnjak a nakon minutu-dvije uz
stalno miješanje i usitnjeni češnjak, vino, petrusimul, klinčići te malo
soli i prstohvat zdrobljenog suhog peperončina. Kada se sve dobro
promiješalo i šufigalo - nakon petnaestak minuta - doda se hobotnica i
krumpir rezan na ploške. Prema potrebi - ako je suho - dolijeva se s vinom
pomiješanim s vodom (pola-pola) kojemu ste dodali malo konšerve. Hobotnica
na tripice će biti gotova za otprilike sat vremna kuhanja na lagano. Služi
se topla.
--
pozdrawiam
Maciek
"Oh gimme, gimme, gimme a beer after midnight"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-07 10:05:37
Temat: Re: osmiornica ?
Użytkownik "Maciek" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:19mvzvmw175jl$.13de7jbnkiid2$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 7 Dec 2005 10:23:29 +0100, kasia napisał(a):
>
> -
> Hobotnicu se stavi kuhati u hladnu vodu. Najbolje je kuhati dok voda ne
> zavrije a onda joą petnaestak minuta. Hobotnica ne smije posve omekąati
već
> biti malo žilava. Kada je kuhana izvadi se iz vode, ocijedi, oguli joj se
> koža te se nareže na manje komadiće. Najbolje je na deblje rezance - poput
> tripica.
Początek przepisu jest identyczny :))))
a potem sie robi takie ciasto:
pół na pół maka i maka kukurydziana, troche maki ziemniaczanej..
proszek jajeczny, proszek do pieczenia ..sól...
ciasto ma miec konsystencje gestej smietany..
maczac śmiornice i smazyc na głebokim oleju.....
zamiast śmiornicy mozna uzyc parówek takich podłuznych....
ale dobrze je ponadziewać zawczasu na patyczki do szaszłyków..
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-07 10:37:52
Temat: Re: osmiornica ?Dnia Wed, 7 Dec 2005 11:05:37 +0100, Marek W. napisał(a):
> Początek przepisu jest identyczny :))))
To bedzie raczej niejadalne. Do usmazenia trzeba by osmiornice przed
obgotowaniem dodatkowo stluc, a potem gotowac do miekkosci.
--
pozdrawiam
Maciek
"Oh gimme, gimme, gimme a beer after midnight"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-07 10:40:21
Temat: Re: osmiornica ?
Użytkownik "Maciek" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:153ils23k2pw9$.xrgi9b4buf2t$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 7 Dec 2005 11:05:37 +0100, Marek W. napisał(a):
>
> > Początek przepisu jest identyczny :))))
>
> To bedzie raczej niejadalne. Do usmazenia trzeba by osmiornice przed
> obgotowaniem dodatkowo stluc, a potem gotowac do miekkosci.
>
jest jadalne.....i zgadzam sie ze musi byc miekka :))
Marek :))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-12-07 12:43:48
Temat: Re: osmiornica ?kasia napisał(a):
> Witam,
>
> Czy ktos moglby podpowiedziec, jak przyrzadzic osmiornice? Calkiem, ladne
> okazy mozna kupic w dziale rybnym w supermarkeie (takie ok 1-1,5 kg), ale
> zupelnie nie wiem jak sie do niej zabrac i z czym jest najlepsza. Jest to
> dosyc spory wydatek i nie chcialabym zmarnowac mojej osmiorniczki, ktora ma
> byc kolacja-prezentem dla mojego mezczyzny, ktory jest z Chorwacji i nie
> jedna osmiornice juz zjadl :)
>
>
Pieczona ośmiornica po Chorwacku (na podstawie GW)
(hobotnica ispod peke)
(dla 4-6 osób)
1 kg małych ośmiorniczek lub 1 duża (może być mrożona), 1/2 kg
ziemniaków, 2 cebule, 250 ml białego wina, 1 pęczek natki pietruszki,
mielona słodka czerwona papryka, vegeta, oliwa, sól, pieprz
Potrawę tę tradycyjnie przyrządza się na ognisku lub w piecu opalanym
drewnem, w domowych warunkach musi wystarczyć piekarnik. Mrożone
ośmiorniczki (lub ośmiornicę) rozmrażamy płuczemy, następnie zalewamy
wodą i gotujemy przez 20 minut. Odcedzamy, wodę z gotowania wylewamy.
Ziemniaki obieramy kroimy w półplasterki i posypujemy solą, pieprzem
oraz papryką. Cebule obieramy i również kroimy w półplasterki.
Ośmiorniczki wkładamy do natłuszczonej oliwą brytfanny, solimy,
posypujemy cebulą, vegetą i posiekaną natką, następnie obkładamy
ziemniakami. Polewamy winem. Przykrywamy naczynie. Jeśli pieczemy
potrawę w ognisku, najpierw stawiamy brytfannę na żarze i pieczemy przez
30 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę, ośmiornice
przekładamy na ziemniaki, ponownie przykrywamy szczelnie naczynie,
wysypujemy trochę żaru na pokrywkę i pieczemy w żarzącym się ognisku
przez kolejne 25 minut. W piekarniku pieczemy potrawę ok. 45 min w 200°C.
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-12-07 13:09:28
Temat: Re: osmiornica ?Dnia Wed, 07 Dec 2005 13:43:48 +0100, Marsjasz napisał(a):
> (hobotnica ispod peke)
>Jeśli pieczemy
> potrawę w ognisku, najpierw stawiamy brytfannę na żarze i pieczemy przez
> 30 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę, ośmiornice
> przekładamy na ziemniaki, ponownie przykrywamy szczelnie naczynie,
> wysypujemy trochę żaru na pokrywkę
Tylko ta druga wersja przypomina nieco pieczenie "pod pekom" (a peka
wyglada tak: http://www.imo-adventure.com/peka.jpg ). Caly dowcip polega
wlasnie na "termicznym zameczeniu" skladnikow, jak to ostatnio ladnie eMeL
okreslil.
--
pozdrawiam
Maciek
"Invent something idiot-proof,
and they will invent a better idiot"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-12-07 16:29:08
Temat: Re: osmiornica ?Maciek napisał(a):
> Dnia Wed, 07 Dec 2005 13:43:48 +0100, Marsjasz napisał(a):
>
>
>>(hobotnica ispod peke)
>>Jeśli pieczemy
>>potrawę w ognisku, najpierw stawiamy brytfannę na żarze i pieczemy przez
>>30 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę, ośmiornice
>>przekładamy na ziemniaki, ponownie przykrywamy szczelnie naczynie,
>>wysypujemy trochę żaru na pokrywkę
>
>
> Tylko ta druga wersja przypomina nieco pieczenie "pod pekom" (a peka
> wyglada tak: http://www.imo-adventure.com/peka.jpg ). Caly dowcip polega
> wlasnie na "termicznym zameczeniu" skladnikow, jak to ostatnio ladnie eMeL
> okreslil.
>
o matko ale mi Pan smaku ta fotka narobil !!!
ale zgadzam sie tak powinna byc pieczona...
Marsjasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-12-09 11:21:29
Temat: Re: osmiornica ?Dziekuje za wszystkie przepisy i porady. Czytam troche po Chorwacku, wiec
chyba dam rade. Problem bedzie z piecem oplanym drewnem lub ogniskiem. Bede
musiala ta osmiornice ugotowac w jakims winku i z warzywami. Chyba dlugo sie
ja gotuje, prawda?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-12-09 11:40:21
Temat: Re: osmiornica ?Dnia Fri, 9 Dec 2005 12:21:29 +0100, kasia napisał(a):
>Chyba dlugo sie
> ja gotuje, prawda?
Jakies 45 minut - godzine, a potem trzeba obrac ze skory. Ale osmiornica
zawsze pozostaje gumowata i IMVHO nie nadaje sie za bardzo do duszenia z
jarzynami w winie.
W przepisie, ktory wkleilem, nie ma slowa o piecu opalanym drewnem :)
--
pozdrawiam
Maciek
"Oh gimme, gimme, gimme a beer after midnight"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |