Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia owoce w occie - co z tym?

Grupy

Szukaj w grupach

 

owoce w occie - co z tym?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 45


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-02-07 09:41:14

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: BBjk <b...@Q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Joanna Duszczyńska napisał(a):

> Co kto lubi, ale IMO produkty ROLNIKa osobiście mogę polecić. Pod mój
> smakogust podchodzą.

Próbowałam, jednak własnej produkcji są nieporównywalne. Nie robię wielu
przetworów, ale kilka żelaznych słoiczków wg starych receptur -
robionych choćby i dla przechowania tradycji - zwykle jest do
dyspozycji. Do kiedy jest ;) Jak ich zabraknie lub dynamiki do roboty,
wtedy dobry i Rolnik.
--
pa, BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-02-07 09:55:47

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "BBjk" <b...@Q...pl> napisał w wiadomości
news:eqc6ol$n5q$1@inews.gazeta.pl...
> Jak ich zabraknie lub dynamiki do roboty, wtedy dobry i Rolnik.

Dlatego właśnie napisałam, że Rolnik jest dobry...
BTW dynia z Rolnika jest lepsza, niż to co pamiętam z dzieciństwa. Sama dyni
nigdy nie robiłam.
A czasem to do robienia przetworów brakuje dziwnych składników ze starych
receptur.
Babcia do kiszenia ogórków zawsze brała wodę ze studni od Ogórkiewiczów. Z
wodą z własnej studni nie miały tego smaku...I weź tu teraz człowieku znajdź
taką wodę jak mieszkasz na drugim końcu świata... ;-)
--
Pozdrawiam
Joanna
http://www.jduszczynska.republika.pl/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-02-07 10:14:41

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:eqc7oa$60t$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "BBjk" <b...@Q...pl> napisał w wiadomości
> news:eqc6ol$n5q$1@inews.gazeta.pl...
>> Jak ich zabraknie lub dynamiki do roboty, wtedy dobry i Rolnik.
>
> Dlatego właśnie napisałam, że Rolnik jest dobry...
> BTW dynia z Rolnika jest lepsza, niż to co pamiętam z dzieciństwa. Sama
> dyni nigdy nie robiłam.
> A czasem to do robienia przetworów brakuje dziwnych składników ze starych
> receptur.
> Babcia do kiszenia ogórków zawsze brała wodę ze studni od Ogórkiewiczów. Z
> wodą z własnej studni nie miały tego smaku...I weź tu teraz człowieku
> znajdź taką wodę jak mieszkasz na drugim końcu świata... ;-)
> --
> Pozdrawiam
> Joanna
> http://www.jduszczynska.republika.pl/

Kup sobie filtr RO i sól kamienną - wyjdą dobre, o ile będziesz kisić ogórki
kiszeniowe lub korniszoneowe, ale najlepiej z własnej uprawy. I sprawa
przypraw - każdy ma inny zestaw.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-02-07 10:29:49

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eqc068$di4$1@news.onet.pl...
> Witam,
>
> w pewnym polskim sklepie zauwazylem ciekawa rzecz - sloiki z napisami
> "gruszki w occie", "sliwki w occie". Jak to sie je? Do czego to sluzy?
> Czy z tego sie cos gotuje, czy to cos do kanapek lub salatek? Pani w
> sklepie mi powiedziala, ze to jest typowe polskie, ale na kolejne
> pytanie, jak to sie je, mi juz odpowiedzi nie potrafila udzielic.
>
> Ludek

Mozesz uzyć tych owocków jako dodatku do koreczków..z kawałkiem serka i
wędlinka jaką..jako zkaska jak znalazł :))

a jak sie okazuje to w occie to mozna tez zamarynowac winogrona i wisnie
tyle ze to sie raczej spotyka po domach :)

Pozdrawiam

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-02-07 10:41:01

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: BBjk <b...@Q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Marek W. napisał(a):

> a jak sie okazuje to w occie to mozna tez zamarynowac winogrona i wisnie
> tyle ze to sie raczej spotyka po domach :)

Jak nie, jak tak. Przynajmniej wiśnie.
--
pa, BBjk z wiśniami

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2007-02-07 11:09:18

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ludek Vasta napisał(a):
> Beata Mateuszczyk napsal(a):
>> U mnie w domu jadało się to zazwyczaj do wędlin.
>
> Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Rozumiem wiec, ze juz nic nie trzeba z
> tym robic i ze to sie naklada prosto ze sloiku na talerz z miesem (zeby
> czlowiek mial poczucie, ze je tez witaminy).

Chcesz Ludku powiedzieć, że w waszej kuchni pikle i marynaty nie wystepują?

--
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2007-02-07 11:28:57

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ludek Vasta napisał(a):
> Witam,
>
> w pewnym polskim sklepie zauwazylem ciekawa rzecz - sloiki z napisami
> "gruszki w occie", "sliwki w occie". Jak to sie je? Do czego to sluzy? [...]

Przystawki, sałatki, dodatki.
Pikle (warzywa na ostro w zalewie octowej) czyli naložená zelenina lub
marynaty (owoce, warzywa, ryby, grzyby w zalewie octowej lub soli).

--
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2007-02-07 11:57:20

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy Nowak napsal(a):
> Chcesz Ludku powiedzieć, że w waszej kuchni pikle i marynaty nie wystepują?

Ogorki, papryki, grzyby tak, ale o owocach w occie w Czechach nie slyszalem.

Ludek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2007-02-07 12:26:44

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: Krystyna Chiger <k...@h...people.pl> szukaj wiadomości tego autora

Marek W. wrote:
(...)
> a jak sie okazuje to w occie to mozna tez zamarynowac winogrona i wisnie
> tyle ze to sie raczej spotyka po domach :)

Porzeczki i czereśnie też. Tylko lepiej używać do tego octu winego.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2007-02-07 12:41:42

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> napisał w wiadomości
news:45c9c585$1@news.home.net.pl...
Marek W. wrote:
(...)
> a jak sie okazuje to w occie to mozna tez zamarynowac winogrona i wisnie
> tyle ze to sie raczej spotyka po domach :)

Porzeczki i czereśnie też. Tylko lepiej używać do tego octu winego.



To może przepisik jaki..przyznam szczerze iz jestem bardzo zainteresowany
:))

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Barwnik spożywczy-pomocy
Sos śmietanowo-pomidorowy
Tortilla Kamis - ktoś widział?
NAPRAWILI TELEFONY I NEO...
KONCERT

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »