Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia owoce w occie - co z tym?

Grupy

Szukaj w grupach

 

owoce w occie - co z tym?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 45


« poprzedni wątek następny wątek »

41. Data: 2007-02-08 11:49:58

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: Krystyna Chiger <k...@h...people.pl> szukaj wiadomości tego autora

Marek W. wrote:
(...)
> co prawda ostatnimi czasy coraz trudniej trafic odpowiednia odmiane gruszek
> taka coby nadawała sie do octu :))

Konferencja. mam własne, ale widuję w zieleniakach też.
>
> bardziej zainteresowała mnie ta cukinia ...:))))
>
Cukinia nie gigantyczna, ale i nie miniaturowa, najlepiej
taka, żeby plasterki do słoika bez kłopotu włożyć. Zalewa
taka jak do gruszek. Cukinię obrać, pokroić na plastry, wyrzucić
gniazda nasienne, zblanszować. Do słoika dołożyć cząstki pomarańczy
albo lepiej mandarynki - zapach będzie lepszy. Zalać - i po
sprawie :)

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


42. Data: 2007-02-08 12:27:20

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> napisał w wiadomości
news:45cb0e68$1@news.home.net.pl...
Marek W. wrote:
(...)
> co prawda ostatnimi czasy coraz trudniej trafic odpowiednia odmiane
gruszek
> taka coby nadawała sie do octu :))

Konferencja. mam własne, ale widuję w zieleniakach też.
>
> bardziej zainteresowała mnie ta cukinia ...:))))
>
Cukinia nie gigantyczna, ale i nie miniaturowa, najlepiej
taka, żeby plasterki do słoika bez kłopotu włożyć. Zalewa
taka jak do gruszek. Cukinię obrać, pokroić na plastry, wyrzucić
gniazda nasienne, zblanszować. Do słoika dołożyć cząstki pomarańczy
albo lepiej mandarynki - zapach będzie lepszy. Zalać - i po
sprawie :)


Dzieki wielkie przydasie :)

Do tej pory znałem tylko wersje z ananasowym aromatem do ciast

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


43. Data: 2007-02-08 12:43:27

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: Krystyna Chiger <k...@h...people.pl> szukaj wiadomości tego autora

Marek W. wrote:
(...)
> Do tej pory znałem tylko wersje z ananasowym aromatem do ciast

Nie lubię aromatów, więc wymyślam naturalne. Z tym ananasem, to raczej
dałabym do zalewy soku z ananasów zamiast cukru i wody.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


44. Data: 2007-02-08 17:08:45

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Nika wrote:
> W Ameryce z tego co słyszałam to też seler znany jest wyłącznie naciowy,
> korzeniowego trzeba szukać w sklepikach etnicznych albo innych niszowych.
>


No widzisz, powtarzasz plotki z przed kilku lat. Seler korzeniowy
zarowno jak i naciowy latwo dostac w kazdym wiekszym sklepie. Kiedys
bylo trudniej, ale od kilku lat jest na polkach.

> A moja osobista koleżanka kiedyś miała długą dyskusję z ukochanym
> Belgiem, któremu to chciała przyrządzić polską zupę, w związku z czym
> zażądała od niego włoszczyzny. Problemem okazała się pietruszka, w
> pewnym momencie już zwątpiła, czy mówią aby o tym samym warzywie. Na
> szczęście pod ręką był ogródek, facet przyniósł z niego inkryminowane
> warzywo i powiedział zdziwiony "Przecież tylko natka jest jadalna!". A
> nie był (podobno) laikiem kuchennym.

Raczej to ty jestes laikiem, a nie on. W wiekszosci krajow nie jada sie
korzenia pietruszki dlatego, ze hoduje sie gatunki, z ktorych tylko nac
nadaje sie do spozycia. Jest kilka rodzajow pietruszki. Tylko tzw.
hamburska (Petroselinum crispum tuberosum) ma korzenie jadalne, inne
pietruszki maja tylko jadalna nac (Petroselinum crispum crispum,
Petroselinum crispum neapolitanum). W Polsce znana jest glownie
hamburska, ale rowniez wloska z karbowanymi liscmi, z ktorej wlasnie
korzen sie nie nadaje.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


45. Data: 2007-02-08 22:38:39

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: "Bluzgacz" <n...@w...il> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:1170925869.578477.294770@s48g2000cws.googlegrou
ps.com...

>Ach, narobiłeś mi apetytu... Biegnę do piwnicy po słoik tych

Przeciez ty mieszkasz w piwnicy, lumpiaro pierdolona.
--

Bluzgacz
GG:5015
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
http://zjezdzalnia.wordpress.com -
"blog" fanow zjezdzania na recznym

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Barwnik spożywczy-pomocy
Sos śmietanowo-pomidorowy
Tortilla Kamis - ktoś widział?
NAPRAWILI TELEFONY I NEO...
KONCERT

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »