| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2008-08-21 07:32:16
Temat: Re: paprykaIkselka pisze:
> A dodałaś miód??? - niemożliwe, żeby nie chcieli.
Tak, z miodem. Zrobiłam tak cukinie i ogórki. Mnie też specjalnie nie
smakowało, chociaż na ogół lubię ostre smaki.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2008-08-21 07:39:27
Temat: Re: paprykaUżytkownik "Władysław Łoś" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-30F8C9.21061020082008@news.onet.pl...
> In article <g8hpsc$88b$1@nemesis.news.neostrada.pl>,
> "szomiz" <s...@k...dostawac.reklamy.przez.net> wrote:
>
> > Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> > news:wlalos-0899E1.20470920082008@news.onet.pl...
> >
> > > Klasycznie rzecz biorąc oleju się nie używa, ale myślę, że w naszych
> > > czasach nawet Węgrzy używają oleju.
> >
> > Uzywaja - nie uzywaja....
> >
> > Na szybko wychodzi mi, ze olej ze sklepu i smalec wytopiony ze sloniny
> > kosztuje mnie porownywalnie.
> >
> > Stad pytanie: ktory tluszcz lepszy pod katem planowanego _wekowania_
>
> O coCi chodzi? O trwałość? W perspektywie jednego roku wszystko jedno.
> Dł¨żej nie próbowałem.
Swoją drogą przypomnieliście mi, że rok temu we wrześniu robiłem paprykę
marynowaną z miodem, nie mogłem się doczekać tych klilku miesięcy kiedy będę
mógł otworzyć, a tak naprawdę przez ten rok wziąłem dopiero ze 3-4 słoiczki,
czyli zostało jeszcze koło 10! Ależ ten rok szybko zleciał...
Ale w occie to chyba może jeszcze trochę postać, nie?
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2008-08-21 08:36:10
Temat: Re: paprykaDnia Thu, 21 Aug 2008 09:32:16 +0200, medea napisał(a):
> Ikselka pisze:
>
>> A dodałaś miód??? - niemożliwe, żeby nie chcieli.
>
> Tak, z miodem. Zrobiłam tak cukinie i ogórki. Mnie też specjalnie nie
> smakowało, chociaż na ogół lubię ostre smaki.
>
> Ewa
Ja daję dużo czosnku. Może dałaś za mało. Albo po prostu wam "nie pasi" i
koniec. Bywa.
--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2008-08-21 08:49:38
Temat: Re: papryka
> Wlasnie dostalem cynk, ze mozna juz kupic w bliskiej okolicy kolorowa
> papryke po 2.50. Pewnie jeszcze troche stanieje ;>
>
No to na Pomorzu zachodnim jednokolorowa po 3,50
i wydawało mi się tanio :(
Ale tutaj producentów brak tylko pośrednicy.
pozdrawiam
leku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2008-08-21 10:27:48
Temat: Re: paprykaUżytkownik "Ikselka" napisał:
>>> wolę marynowaną z miodem i czosnkiem.
>> To ja poproszę o przepis - czy ona jest z chili?
> Nieee, nie robię WSZYSTKIEGO z chili, choć mnie kusi, żeby nawet
> gruszki zrobić z chili //emotek domyślny.
Mlask :)
> Po prostu przepis jak na zwykłą marynowaną paprykę (znajdziesz
> wszędzie), plus do każdego słoja (0,5 l) łyżka miodu i spory,
> pokrajany na części, ząbek czosnku. Wychodzi z tego zupełnie "inna
> inszość", niż zwykła marynowana papryka - mniammmm - innej "moi" już
> nie chcą jeść.
Muszę zrobić rozpoznanie w rodzinie, czy jakieś paprykowe przetwórstwo
sie szykuje. BTW, teście brata robią taką na ostro z miodem. Muszę
podpytać o przepis, bo pyszna była.
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2008-08-21 11:43:14
Temat: Re: papryka
> Jako, ze kocham leczo zastanawiam sie jeszcze nad eksperymentem
> polegajacym
> na uduszeniu papryki z pomidorami, dodatkiem ostrej (czosnkiem?) i ziolami
> w polprzemyslowej ilosci.
>
> Tak zeby zima przesmazyc cebule z kielbasa, dodac to cos i zazerac sie
> leczem.
>
Hejka
Ja co roku robię tak: pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję na kawałki
i gotuję do częściowego rozpadnięcia. W międzyczasie obieram paprykę, kroję
na kawałki. Wrzucam do gotujących się pomidorów, zostawiam do ponownego
zagotowania. Potem ładuję do słoików, pasteryzuję 2-3 minuty i gotowe.
Trzyma się bardzo dobrze, służy jako baza do leczo i innych potraw (np. do
spagetti) .
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2008-08-21 17:29:28
Temat: Re: paprykaProponuję znaleźć w googlach przepis na lutenicę ( bułgarska pasta
paprykowo - pomidorowo - czosnkowa) - jest super i po zawekowaniu może stać
nawet dwa lata - jak nie znajdziesz to służę przepisem.
Użytkownik "szomiz" <s...@k...dostawac.reklamy.przez.net> napisał w
wiadomości news:g8hlu5$lvs$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Wlasnie dostalem cynk, ze mozna juz kupic w bliskiej okolicy kolorowa
> papryke po 2.50. Pewnie jeszcze troche stanieje ;>
>
> Poza standardowa konserwowa, postanowilem troche zakisic na probe (ma ktos
> dobry przepis na dodatki do kiszenia, zeby ciekawie wyszlo?).
>
> Jako, ze kocham leczo zastanawiam sie jeszcze nad eksperymentem
> polegajacym na uduszeniu papryki z pomidorami, dodatkiem ostrej
> (czosnkiem?) i ziolami w polprzemyslowej ilosci.
>
> Tak zeby zima przesmazyc cebule z kielbasa, dodac to cos i zazerac sie
> leczem.
>
> Srednio usmiecha mi sie mrozenie (musialbym nowa zamrazarke kupic - w tej
> co mam dwie szuflady przeznaczone sa na truskawki, maliny, jezyny,
> pietruszke i koperek, a jedna ma przezycie tygodnia). Zastanawiam sie
> wiec, czy nie dalo by sie tego czegos po prostu zawekowac i wstawic do
> klasycznej ziemnej piwnicy (ziemniaki trzymane w niej przezyly do lipca i
> byly smaczne).
>
> Utrzyma sie to (znaczy duszona z olejem papryka+pomidory i czy od razu
> czosnek, na pewno bez cebuli i padliny) zawekowane?
>
> Jakie sa sympatyczne/optymalne proporcje papryka/pomidory? Dotychczas
> robilem z koncentratem :/
>
> sz.
>
> P.S. Jakby ktos z okolic Zamoscia potrzebowal jablek ze _starych_ jabloni
> to prosze sie umowic, przyjechac i se pozbierac/narwac. Bo spady
> (wiadro-dwa dziennie) krowom oddaje. A sprzedawac po 0.10 PLN za kg nie
> bede.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2008-08-22 15:27:47
Temat: Re: paprykaUżytkownik "leku" <l...@p...wprost.pl> napisał w wiadomości
news:g8ja7o$jp2$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
>> Wlasnie dostalem cynk, ze mozna juz kupic w bliskiej okolicy kolorowa
>> papryke po 2.50. Pewnie jeszcze troche stanieje ;>
>>
>
> No to na Pomorzu zachodnim jednokolorowa po 3,50
> i wydawało mi się tanio :(
Dzisiaj rano na gieldzie w Zamosciu - 2.20 PLN/kg. A, ze w 20 minut zebrali
sie chetni na 50 kg, to pewnie uda sie cos jeszcze utargowac ;>
sz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2008-08-23 09:20:49
Temat: Re: papryka
Użytkownik "Lotos" <k...@o...eu> napisał w wiadomości
news:g8k8lr$m6d$1@news.onet.pl...
> Proponuję znaleźć w googlach przepis na lutenicę ( bułgarska pasta
> paprykowo - pomidorowo - czosnkowa) - jest super i po zawekowaniu może
> stać nawet dwa lata - jak nie znajdziesz to służę przepisem.
Sos ostry pomidorowo-czosnkowy prosto z Kazachstanu (żguczka)
1 kilogram dojrzałych pomidorów
1 główkę czosnku
1 dużą łyżkę soli
2 papryki zielone (lub jedną zieloną i jedną czerwoną lub żółtą)
na czubek łyżeczki mielonej ostrej papryki lub 1 świeżą ostrą paprykę.
Wszystkie warzywa umyj i pokrój. Czosnek obierz ze skórek.
Wszystko razem zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie dosól do smaku.
Gotowy sos przekłada się do słoiczków. Nie gotuje się go ani
nie pasteryzuje. Przechowuje się go w lodówce. Można używać
do wszystkiego jako przyprawy.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2008-08-28 16:32:01
Temat: Re: paprykaMnie niestety papryka z pomidorami sie nie trzyma. Dlatego od paru lat robie
papryke z cebulą. Przesmarzam i do słoików. Zimą na jeden słoik puszka
groszku ziolonego, czerwonej fasolki oraz mięso lub kiełbasę.
Super , polecam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |