Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Lotos" <k...@o...eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: papryka
Date: Thu, 21 Aug 2008 19:29:28 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 40
Message-ID: <g8k8lr$m6d$1@news.onet.pl>
References: <g8hlu5$lvs$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: bdr78.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1219339771 22733 83.28.3.78 (21 Aug 2008 17:29:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 21 Aug 2008 17:29:31 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5512
X-Sender: Y00NgR5UUN511aZL0aFPJg==
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:314834
Ukryj nagłówki
Proponuję znaleźć w googlach przepis na lutenicę ( bułgarska pasta
paprykowo - pomidorowo - czosnkowa) - jest super i po zawekowaniu może stać
nawet dwa lata - jak nie znajdziesz to służę przepisem.
Użytkownik "szomiz" <s...@k...dostawac.reklamy.przez.net> napisał w
wiadomości news:g8hlu5$lvs$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Wlasnie dostalem cynk, ze mozna juz kupic w bliskiej okolicy kolorowa
> papryke po 2.50. Pewnie jeszcze troche stanieje ;>
>
> Poza standardowa konserwowa, postanowilem troche zakisic na probe (ma ktos
> dobry przepis na dodatki do kiszenia, zeby ciekawie wyszlo?).
>
> Jako, ze kocham leczo zastanawiam sie jeszcze nad eksperymentem
> polegajacym na uduszeniu papryki z pomidorami, dodatkiem ostrej
> (czosnkiem?) i ziolami w polprzemyslowej ilosci.
>
> Tak zeby zima przesmazyc cebule z kielbasa, dodac to cos i zazerac sie
> leczem.
>
> Srednio usmiecha mi sie mrozenie (musialbym nowa zamrazarke kupic - w tej
> co mam dwie szuflady przeznaczone sa na truskawki, maliny, jezyny,
> pietruszke i koperek, a jedna ma przezycie tygodnia). Zastanawiam sie
> wiec, czy nie dalo by sie tego czegos po prostu zawekowac i wstawic do
> klasycznej ziemnej piwnicy (ziemniaki trzymane w niej przezyly do lipca i
> byly smaczne).
>
> Utrzyma sie to (znaczy duszona z olejem papryka+pomidory i czy od razu
> czosnek, na pewno bez cebuli i padliny) zawekowane?
>
> Jakie sa sympatyczne/optymalne proporcje papryka/pomidory? Dotychczas
> robilem z koncentratem :/
>
> sz.
>
> P.S. Jakby ktos z okolic Zamoscia potrzebowal jablek ze _starych_ jabloni
> to prosze sie umowic, przyjechac i se pozbierac/narwac. Bo spady
> (wiadro-dwa dziennie) krowom oddaje. A sprzedawac po 0.10 PLN za kg nie
> bede.
>
|