Data: 2008-08-21 17:29:28
Temat: Re: papryka
Od: "Lotos" <k...@o...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Proponuję znaleźć w googlach przepis na lutenicę ( bułgarska pasta
paprykowo - pomidorowo - czosnkowa) - jest super i po zawekowaniu może stać
nawet dwa lata - jak nie znajdziesz to służę przepisem.
Użytkownik "szomiz" <s...@k...dostawac.reklamy.przez.net> napisał w
wiadomości news:g8hlu5$lvs$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Wlasnie dostalem cynk, ze mozna juz kupic w bliskiej okolicy kolorowa
> papryke po 2.50. Pewnie jeszcze troche stanieje ;>
>
> Poza standardowa konserwowa, postanowilem troche zakisic na probe (ma ktos
> dobry przepis na dodatki do kiszenia, zeby ciekawie wyszlo?).
>
> Jako, ze kocham leczo zastanawiam sie jeszcze nad eksperymentem
> polegajacym na uduszeniu papryki z pomidorami, dodatkiem ostrej
> (czosnkiem?) i ziolami w polprzemyslowej ilosci.
>
> Tak zeby zima przesmazyc cebule z kielbasa, dodac to cos i zazerac sie
> leczem.
>
> Srednio usmiecha mi sie mrozenie (musialbym nowa zamrazarke kupic - w tej
> co mam dwie szuflady przeznaczone sa na truskawki, maliny, jezyny,
> pietruszke i koperek, a jedna ma przezycie tygodnia). Zastanawiam sie
> wiec, czy nie dalo by sie tego czegos po prostu zawekowac i wstawic do
> klasycznej ziemnej piwnicy (ziemniaki trzymane w niej przezyly do lipca i
> byly smaczne).
>
> Utrzyma sie to (znaczy duszona z olejem papryka+pomidory i czy od razu
> czosnek, na pewno bez cebuli i padliny) zawekowane?
>
> Jakie sa sympatyczne/optymalne proporcje papryka/pomidory? Dotychczas
> robilem z koncentratem :/
>
> sz.
>
> P.S. Jakby ktos z okolic Zamoscia potrzebowal jablek ze _starych_ jabloni
> to prosze sie umowic, przyjechac i se pozbierac/narwac. Bo spady
> (wiadro-dwa dziennie) krowom oddaje. A sprzedawac po 0.10 PLN za kg nie
> bede.
>
|